Suomalaishiihtäjä salasi dopingkärynsä – sponsori äimän käkenä

Maastohiihtäjä Ari Luusuan, 34, dopingkäry tuli surullisena yllätyksenä hänen suksisponsorilleen.

Maanantaina uutisoitiin, että Luusua on saanut neljän vuoden kilpailukiellon dopingista. Hän antoi 20.7.2021 positiivisen dopingnäytteen, josta löydettiin anabolisiin aineisiin kuuluvaa drostanolonin aineenvaihduntatuotetta ja hormoneihin ja aineenvaihduntaan vaikuttavaa modulaattoria meldoniumia.

Pitkiin matkoihin keskittynyt, uransa viime vuonna päättänyt Luusua oli valittanut Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan maaliskuussa antamasta neljän vuoden dopingpannasta Urheilun oikeusturvalautakuntaan, mutta päätös pysyi voimassa.

Salattu tapaus

Luusuan käyttämän suksimerkin Fischerin maahantuoja Vauhti Speed Oy toimi hiihtäjän sopimuskumppanina. Vauhti Speed Oy:n Fischer-tuotepäällikkö Jenna Laukkanen kertoo MTV Urheilulle, että Luusua ei ollut missään vaiheessa kertonut dopingasiastaan heille.

Hänen mukaansa Luusuan tapaus oli surullinen yllätys, "kuten kaikki dopingtapaukset maailmanlaajuisesti".

Siihen Laukkanen ei sähköpostitse antamissaan kommenteissa vastannut, mitä hän Luusuan salailusta ajattelee.

"Asiat hoidettiin sopimuksen mukaisesti"

Laukkanen kertoi viime syyskuussa Ilta-Sanomille, että Luusuan lopettamispäätös oli yllättänyt Vauhti Speed Oy:n täysin.

– Olimme ilman muuta siinä käsityksessä, että ura jatkuu. Emme ole olleet lopettamisilmoituksen jälkeen toisiimme yhteydessä, mutta varmasti lähiaikoina olemme, Laukkanen kommentoi tuolloin.

Jutussa tuotiin esiin, että Vauhti Speed Oy omisti merkittävän osan Luusuan hallussa olleesta suksikalustosta.

Laukkanen kertoo nyt, ettei mitään ole jäänyt Luusuan kanssa vaiheeseen, vaan "asiat hoidettiin sopimuksen mukaisesti".

– Urheilijoita lopettaa aktiiviuriaan vuosittain, joten kaikki lopettamistapaukset käsitellään meidän sopimuksemme mukaisesti.

Kysymykseen siitä, onko Luusuan dopingtapaus jollain tavoin kolaus Vauhti Speed Oy:lle, Laukkanen vastaa epäsuorasti ja käyttää aiempia sanojaan.

– Kaikki dopingtapaukset ovat surullisia.

Luusua oli maailmancupin kilpailussa sijoittunut parhaimmillaan yhdeksänneksi perinteisen hiihtotavan sprintissä Rukalla vuonna 2016. Luusua ei ole vastannut MTV Urheilun tavoitteluyrityksiin.

Lue myös:

    Uusimmat