Dopingista kärynneen Ari Luusuan taustalla kyseenalaisen maineen hankkinut valmentaja – "Ei ole helppoa saada näyttöä"

Kyseenalaisen dopingmaineen saanut Pekka Vähäsöyrinki otti Ari Luusuan valmennettavakseen keväällä 2016. Pitkien matkojen erikoismies oli Vähäsöyringin ensimmäinen henkilökohtaisesti valmennettava hiihtäjä vuosikymmeniin. Luusuan tuore käry herättää kysymyksiä.

Dopingista kärynneen ja tuoreeltaan neljän vuoden kilpailukiellon saaneen maastohiihtäjä Ari Luusuan henkilökohtainen valmentaja oli keväästä 2016 lähtien Pekka Vähäsöyrinki, jonka maine on ryvettynyt d-kohuissa aiemminkin.

Hiihtoliiton päävalmentajana, maastohiihdon lajipäällikkönä ja Japanin päävalmentajana toiminut Vähäsöyrinki nousi dopinguutisoinnin keskiöön toisen kierroksen STT-oikeudenkäynneissä viime vuosikymmenen alussa.

Monivaiheisen dopingvyyhdin päätteeksi Vähäsöyrinki tuomittiin kesäkuussa 2011 yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeistä petoksista.

Suomen hiihtovalmennuksen huipulla 1980- ja 1990-luvulla operoinut Vähäsöyrinki sai oikeustapauksen yhteydessä maineen "dopingvalmentajana", jonka työ kiellettyjen aineiden parissa oli todistusten perusteella uraauurtava.

1990-luvun lopulla käynnistyneen dopingmyllyn jälkeen Vähäsöyrinkiä ei enää nähty huippuhiihtäjien valmennuksessa ennen kuin hänen ja Luusuan tiet kohtasivat keväällä 2016.

Luusuan lisäksi Vähäsöyrinki otti maaliskuussa 2017 valmennettavikseen myös hiihtopariskunnan Juho Mikkosen ja Kerttu Niskasen, joiden kanssa yhteistyö tosin päättyi jo kesällä 2019.

Luusua oli Vähäsöyringin valmennuksessa uransa päättymiseen asti. Pitkien matkojen erikoismieheksi ryhtynyt Luusua ilmoitti yllättävästi viime vuoden syyskuussa lopettavansa kilpahiihtouransa.

– Lopettamisen syyt ovat urheilua isommat asiat, jotka ovat menneet elämässäni kaiken muun edelle. Kaikista tärkein asia on oma perhe, joka on muuttanut ajatuksia. Lapseni ja puolisoni ovat minulle kaikista tärkein asia tällä hetkellä, Luusua kirjoitti Instagramissa.

Tässä vaiheessa Luusua oli kuitenkin jo kärynnyt dopingista. Neljän vuoden kilpailukielto sinetöityi maanantaina 20. kesäkuuta Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksellä.

"Me yritämme aina selvittää myös valmentajan osuutta"

Antidopingtoiminnasta vastaavassa Suomen urheilun eettisessä keskuksessa (Suek) oltiin lakiasianjohtajan Petteri Lindblomin mukaan tyytyväisiä Urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisusta.

– Päätös oli sellainen, jollaista Suek on koko ajan esittänyt, Lindblom sanoo MTV Urheilulle.

Lindblomin mukaan Luusuaa valmentaneen Vähäsöyringin mahdollista roolia käryssä ei ole pystytty näyttämään.

– Jotta valmentajan katsotaan syyllistyneen dopingrikkomukseen, siitä pitää olla oma näyttönsä. Sellaista näyttöä ei ollut, Lindblom sanoo.

– Aina kun tulee positiivinen dopingtapaus, me yritämme selvittää myös valmentajan osuutta. Lähinnä kysytään urheilijalta tai mahdollisesti käytetään muita tiedustelutietoja. Se on perusjuttu, mutta ei ole helppoa saada näyttöä valmentajaa kohtaan, Lindblom sanoo.

MTV Urheilu ei ole tavoittanut Pekka Vähäsöyrinkiä ja Ari Luusuaa kommentoimaan hiihtäjän dopingtapausta.

Lue myös:

    Uusimmat