Suomalaiset ylivoimainen saunakansa – ero muihin maihin huomattava

Suomessa saunomisesta ei luovuta kesälläkään, vaan juhannussaunat lämpiävät kokkojen kanssa kilpaa ympäri Suomen suven.

Vaikka lauteilla istuskelu onkin tunnetusti osa sinivalkoista kulttuuriperimää, on kiukaan lämmöstä opittu nauttimaan myös muualla maailmassa. Hotels.com selvitti, millaisia saunojia Pohjoismaista oikein löytyy.

Saunakansan kruunua saamme yhä edelleen kantaa me suomalaiset. Ansaitusti, sillä ero muihin pohjoismaalaisiin on huomattava. Suomalaisista jopa 31 prosenttia kuuntelee kiukaan sihinää useita kertoja viikossa, 38 prosenttia useamman kerran kuussa ja 14 prosenttia 1–6 kertaa vuodessa. Ainoastaan 3 prosenttia innostuu saunasta harvemmin kuin kerran vuodessa.

Yhtä ruotsalaista kohden 10 suomalaista

Ruotsalaiset, vaikkakin listan hopeasijalla, eivät yllä läheskään yhtä vilkkaisiin lukuihin. Jopa 27 prosentilla saunan ovi käy ainoastaan pari kertaa vuodessa ja 22 prosenttia jättää lauteilla hikoilun kokonaan välistä. Ainoastaan 3 prosenttia länsinaapureistamme istahtaa saunan lämpöön viikoittain. Tällä määrällä ei siis vielä sinivalkoisen saunakulttuurin kanssa kilpailla: kun länsinaapurissamme lauteille istahtaa yksi ruotsalainen, samaan aikaan Suomessa löylyä kiukaalle heittää häntä kohden kymmenen saunojaa.

Sen sijaan, norjalaisia ja tanskalaisia saunominen innostaa sitäkin harvemmin. Molemmissa kansoissa jopa 34 prosenttia nauttii löylyistä harvemmin kuin kerran vuodessa. Norjalaisista 33 prosenttia välttää lauteet kokonaan ja vain 2 prosenttia käy saunassa viikoittain. Tanskalaisista 19 prosenttia saunoo 1–6 kertaa vuodessa ja vain 1 prosentti usean kerran viikossa. Jopa 38 prosenttia ei sauno lainkaan.

Vaikka suomalaisten saunakulttuuri eroaakin muista Pohjoismaista selvästi, löytyy kaikista myös yhteneväisiä piirteitä. Kaikissa maissa saunomisesta nauttivat enemmän miehet kuin naiset. Siinä missä suomalaisista miehistä 43 prosenttia istuu saunan lauteille useita kertoja kuussa, vastaava luku naisilla on vain 33 prosenttia. Norjassa kyselyyn vastanneista miehistä 26 prosenttia ei sauno lainkaan, naisista vastaava luku on jopa 40 prosenttia.

Lähde: Hotels.com

Lue myös:

    Uusimmat