Suomalaiset selvästi tukevampia kuin 10 vuotta sitten

Työikäiset suomalaiset ovat tukevoituneet kymmenessä vuodessa. Erityisesti nuorten aikuisten ja eläkeiän kynnyksellä olevien miesten painoindeksi oli 1990-luvun lopulla selvästi suurempi kuin 1980-luvun alussa. Sukupuolten väliset erot ovat pienentyneet, mutta naisilla painoindeksi nousee ja lihavuus yleistyy edelleen iän myötä voimakkaammin kuin miehillä. Sekä miehillä että naisilla keskimääräinen vyötärön ympärys on kasvanut, mikä merkitsee terveydelle haitallisen vyötärölihavuuden yleistymistä.

Tiedot käyvät ilmi elintarviketieteiden maisteri Marjaana Lahti-Kosken Kansanterveyslaitoksella tehdystä väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin työikäisten suomalaisten suhteellisessa painossa ja lihavuuden yleisyydessä tapahtuneita muutoksia sekä lihavuuteen liittyviä taustatekijöitä. Tutkimuksen aineisto perustuu viiden vuoden välein vuosina 1972-1997 tehtyihin Finriski-väestötutkimuksiin, joihin osallistui tutkimusvuosina yhteensä yli 22 000 miestä ja noin 23 500 naista. Lahti-Kosken väitöskirja tarkastettiin perjantaina Helsingin yliopistossa.

Työttömät miehet lihavuuden riskiryhmä

Tutkimuksen mukaan koulutus on lihavuuteen liittyvä tekijä etenkin naisilla. Vähiten koulutusta saaneet naiset ovat selvästi pulskempia kuin pidempään kouluttautuneet. Miehillä lihavuus on yleistynyt kaikissa koulutusryhmissä, eikä koulutusryhmittäisiä eroja juurikaan ole. Lahti-Kosken mukaan työelämän ulkopuolella olevat miehet ovat sen sijaan selvä lihavuuden riskiryhmä. - Ennenaikaiselle eläkkeelle jääneet ja työttömät miehet olivat 1990-luvun lopulla selvästi lihavampia kuin vastaavassa elämäntilanteessa olevat miehet 1980-luvun alussa, hän kertoo.

Liikakilot kertyvät salakavalasti

Marjaana Lahti-Koski pitää huolestuttavana erityisesti nuorten aikuisten lihavuuden yleistymistä. - Tämä on kansanterveydellisesti huolestuttava ryhmä, sillä nuorilla aikuisilla ruokatottumuksetkaan eivät ole yhtä hyvällä mallilla kuin suurilla ikäluokilla. Tutkijan lääke lihavuuden yleistymisen ehkäisyyn on selvä: lihavuutta pitää ehkäistä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. - Kiloja kertyy usein salakavalasti pikkuhiljaa. Tämä painon hivuttainen nousu pitäisi pystyä katkaisemaan, Lahti-Koski painottaa.

Lahti-Koski muistuttaa, että ihmisen ei tarvitse syödä mitenkään erityisen epäterveellisesti lihoakseen. - Niin sanotusta terveellisestä ruuastakin voi saada liikaa energiaa, hän huomauttaa. Tutkijan mielestä ratkaisuja lihomisen ehkäisemiseen pitäisikin hakea enemmän liikkumisen puolelta. - Liikunnan ei välttämättä tarvitse olla jumppaa tai lenkkeilyä, vaan tavallisessa arkielämässä pitäisi enemmän hyödyntää omaa kehoa. Lähikauppaankin voi auton sijasta mennä pyörällä tai kävellen, Lahti-Koski evästä. (MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja