Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä" poikkeuksellisessa kansanäänestyksessä

Missä mennään, EU? Vieraana poliitikkokonkari Anneli Jäätteenmäki 8:16
EU-konkarit muistelivat äänestystä 25 vuoden takaa Huomenta Suomessa.

Suomen neuvoa-antavasta EU-kansanäänestyksestä tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta. Vuonna 1994 järjestetyssä äänestyksessä Euroopan unioniin liittymisestä kyllä-kanta sai 56,9 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 74.

Samana vuonna marraskuun 18. päivänä eduskunta hyväksyi Suomen liittymisen Euroopan unioniin.

Ahvenanmaalla järjestettiin erillinen kansanäänestys EU-jäsenyyssopimuksen hyväksymisestä marraskuun 20. päivänä. Ahvenanmaalla EU-jäsenyyden puolesta äänesti 73,7 prosenttia äänestäjistä. Äänestysprosentti oli 49.

Suomesta tuli Euroopan unionin jäsenmaa vuoden 1995 alussa. Samaan aikaan unioniin liittyivät Ruotsi ja Itävalta.

Vaikea kysymys

Ennen äänestystä Suomen EU-keskustelu pyöri pitkälti turvallisuuspolitiikan ja varsinkin maatalouden ympärillä, sillä jäsenyys merkitsi aikoinaan maataloudelle suurta mullistusta.

Kysymys oli monille puolueille vaikea, ja rivit repeytyivät myös niiden sisällä. Näkyvimmin jäsenyyden puolesta puhuivat kokoomus ja sosiaalidemokraatit.

EU-kansanäänestys oli poikkeuksellinen tapahtuma myös sikäli, että koskaan aiemmin suomalaiset äänestäjät eivät olleet suoraan päättämässä niin merkittävästä asiasta. 

Lue myös:

    Uusimmat