Suomalaiset NHL-agentit ennustavat Mikko Rantaselle jättimäistä jatkosopimusta: ”Hän tekee aivan järkyttävän tilin”

NHL:n tulokassopimustaan päättelevä Mikko Rantanen on saamassa lihavan palkankorotuksen palkinnoksi loistavista otteistaan. Mutta miten ison? MTV Urheilu selvitti muiden muassa suomalaisilta pelaaja-agenteilta, mitkä tekivät vaikuttavat Rantasen uuteen sopimukseen.

Pistepörssin ykkösmies Mikko Rantanen pelaa kolmivuotisen tulokassopimuksen viimeistä vuotta. Hän ansaitsee tällä kaudella 835 500 dollaria eli 741 000 euroa.

Sekin on paljon rahaa, ja täysin riittävästi nöyrälle ja vaatimattomalle Rantaselle. Todennäköisesti hän pelaisi jääkiekkoa, vaikka ei saisi siitä euroakaan.

Rantanen rakastaa lajiaan, ja se on yksi syy, minkä takia hän on niin hyvä.

Jos Rantasen palkkaa verrataan hänen panokseensa ja NHL:n kokeneempien tähtien ansiotasoon, Nousiaisten pihapelien kasvatti on niin pahassa palkkakuopassa, ettei pää näy.

Muttei pitkään.

Jos Rantanen ja Colorado Avalanche eivät tee sopimusta jo aiemmin, Rantasesta tulee niin sanottu rajoitettu vapaa agentti (Restricted Free Agent), eli lähtökohtaisesti Rantasen oikeudet pysyvät Avalanchella. 

Avalanche haluaa tietenkin pitää uuden supertähtensä. Enää on kysymys siitä, millä ehdoilla.

(Juttu jatkuun kuvan alla.)

Vertailukohtaa omasta päämajasta

Rantasen asioita hoitaa maineikas Octagon Hockey, jonka talliin kuuluvat lisäksi muiden muassa Patrik Laine, Leon Draisaitl, Mark Scheifele, Vladimir Tarasenko, Ryan Nugent-Hopkins, Rasmus Ristolainen, Marc-Andre Fleury ja Jonathan Drouin.

Rantasen oma agentuuri ei halua tarkemmin spekuloida tulevia neuvotteluja, mutta MTV Urheilu kyseli muilta suomalaisilta NHL-maailmaa tuntevilta pelaaja-agenteilta arvioita Rantasen tulevasta sopimuksesta. Isosta linjasta ei ole epäselvyyttä. Avalanche joutuu kaivamaan kuvettaan, syvältä.

– Jos hän jatkaa pelaamista noin, hän tekee ihan hirveän tilin, sanoo eräs suomalainen NHL-pelaajien agentti.

Rantasen leirillä on herkullinen neuvotteluasetelma. Rantanen on nostanut tasoaan koko NHL-uransa ajan, eikä kattoa ole näkyvissä, vaikka hän johtaa koko sarjan pistepörssiä.

Rantasen agentit ovat periaatteessa saaneet neuvotella jatkosta jo ensi kesästä lähtien. Nykyinen sopimus päättyy kesäkuun lopussa, ja NHL:n neuvotteluiden takaraja on marraskuun lopussa. Eli varsinaista kiirettä ei vielä ole, mutta taustalla tehdään koko ajan töitä – sekä Octagonissa että GM Joe Sakicin toimistolla.

NHL-pelaajien sopimusneuvotteluissa haetaan aktiivisesti vertailukohtia. Octagonilla sellainen on lähellä, sillä agentuuri sai neuvoteltua Edmonton Oilersin saksalaispelaajalle Draisaitlille kesällä 2017 kahdeksan vuoden jatkon, joka takaa 8,5 miljoonan dollarin (7,5 miljoonaa euroa) tulot kaudessa. 

The Hockey News otti jutussaan Draisaitlin Rantasen diilin vertailukohdaksi. Jos Avalanchen GM:lle olisi heittänyt viime kesänä, että Rantaselle pitää antaa samanlainen sopimus kuin Oilersin saksalaiselle, olisi vastauksena ollut purskahtaminen nauruun.

Nyt Avalanche saa olla tyytyväinen, jos saa Rantaselle samanlaisen jatkon.

NHL-maailmassa vapaan agentin (Unrestricted Free Agent) status on erittäin tavoiteltu. NHL-pelaaja saa rajoittamattoman vapaan agentin statuksen täytettyään 27 vuotta tai pelattuaan seitsemän täyttä kautta NHL:ssä.

– Viiden vuoden sopimus kuulostaisi hyvältä. Sen jälkeen Rantanen olisi UFA ja pääsisi tekemään toisen ison lapun.

– Toisaalta seura voi haluta pidemmänkin diilin. Kymmenen vuoden ja kymmenen miljoonan dollarin vuosipalkan kauppa olisi seuralle hyvä.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

”Nylanderin diili lottovoitto Mikolle”

Rantanen sai yllättävää vetoapua läntisestä naapurista. Toronto Maple Leafsin ruotsalaispelaaja William Nylander oli samassa tilanteessa vuotta aiemmin kuin Rantanen. 

Jatkosopimus venyi aivan viime metreille asti. Nylander teki lopulta kuuden vuoden sopimuksen, joka takaa hänelle vuosittain 6,9 miljoonan dollarin tulot.

Suomalaisagentin mukaan Nylanderin sopimus on Mikolle ehdoton alaraja.

– Nylanderin sopimus on Mikolle kaikkien aikojen lottovoitto. Nylander sai niin kauhean rahan, ja hän on kuitenkin ihan eri tason pelaaja.

Sopimuksen tekohetkellä Nylander oli tehnyt 185 NHL-ottelussa 48 maalia ja antanut 87 syöttöpistettä: pistekeskiarvo oli 0,73. Rantasen pistekeskiarvo on 0,89 (63+113=175). Pelaajana Rantanen on huomattavasti Nylanderia monipuolisempi ja tunnollisempi.

Vaikea kuvitella, että Rantasen sopimusneuvottelut jatkuisivat niin pitkälle kuin Nylanderilla, mutta Octagon on viime vuosina venyttänyt neuvottelujaan aivan kauden alkuun. Joten ei olisi valtava ihme, jos harjoitusleiri jäisi Rantaselta väliin.

Yksi vaihtoehto on niin sanottu ”siltasopimus”, mikä tarkoittaa lyhyempää toistan NHL-sopimusta ennen jättipottia. Viime vuosina ne ovat kuitenkin poistuneet muodista, ja yhä nuoremmille on annettu isoja pahveja.

– Minun mielestäni ei olisi mitään järkeä tehdä kolmen vuoden sopimusta, koska oikeudet ovat kuitenkin vielä sen jälkeenkin Coloradolla, kuuluu yksi näkökulma.

(Juttu jatkuu kuvan alla.) 

Coloradolla kohtuullinen sopimustilanne

Palkkakeskustelussa on erotettava kaksi asiaa: pelaajan peruspalkka ja palkkakattoa vastaan laskettava summa (cap hit), johon on laskettu mukaan mahdolliset bonukset.

Avalanche joutuu miettimään Rantasen sopimusta siltäkin kannalta, että joukkueen palkkakulut pysyvät rajan alla.

Coloradon nykyjoukkue jää palkkakaton alle 11,6 miljoonaa. Asiat ovat sikäli hyvin, että Avalanchella on sorvattu jatko superketjun muiden osien eli Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin kanssa.

"Kyllä Coloradon toimistolla joudutaan aika paljon pureskelemaan lyijykynää."

Runkopelaajista Colin Wilson, Sven Andrighetto, Alexander Kerfoot, Gabriel Bourque, J.T. Comper, Nikita Zadorov ja maalivahti Semjon Varlamov tarvitsevat sopimuksen ensi kaudeksi.

NHL-bisneksessä joukkueen keskinäinen hierarkia on tärkeä. Coloradon kovapalkkaisin on MacKinnon, joka ansaitsee 6,3 miljoonaa dollaria kaudessa. Se on sentterin nykytasoon nähden alakanttiin, mikä aiheuttaa Sakicille kinkkisen tilanteen.

Jos Rantanen saa kymmenen miljoonaa dollaria kaudessa, hän ottaa palkkakuninkaan statuksen selkeästi ketjukaveriltaan.

Mikä on Coloradon superketjun vaikutus Rantasen tehoihin? On aika epätodennäköistä, että yhdistelmä pysyy kasassa vuodesta toiseen. Miten Rantanen sopeutuu mahdollisesti uuteen ketjuun?

– Kyllä Coloradon toimistolla joudutaan aika paljon pureskelemaan lyijykynää, eräs agentti kuvailee.

 (Juttu jatkuu kuvan alla.)

Palkkakaton nousu vaikuttaa

NHL:n palkkakatto on tällä kaudella 79,5 miljoonaa dollaria, mikä on 4,5 miljoonaa dollaria enemmän kuin viime kaudella. Palkkakatto arvioidaan aina NHL:n kokonaistulojen perusteella. Ensi kaudeksi katon on arvioitu nousevan jälleen, ainakin 83 miljoonaan dollariin.

Palkkakaton nousu aiheuttaa lisää pohdittavaa seurajohtajille, koska seurapomot laskevat yksittäisen pelaajan palkan prosenttiosuutta suhteessa koko joukkueen palkkakustannuksiin.

Palkkakaton nousu tarjoaa osavastauksen esimerkiksi siihen, minkä takia Boston Bruinsin 70 pisteen mies David Pastrnak teki viime vuonna halvemman (6,6 miljoonaa dollaria vuodessa) sopimuksen kuin 60 pisteen Nylander.

Vertailun vuoksi: Oilersin Connor McDavidin 12,5 miljoonan dollarin vuositulot takaava sopimus tehtiin vuonna 2017, jolloin hänen sopimuksensa oli 16,7 prosenttia koko mahdollisesta joukkueen palkkabudjetista. Jos palkkakatto on ensi kaudella 83 miljoonaa dollaria, McDavidin vuosipalkan pitäisi olla suhteessa 13,9 miljoonaa dollaria.

Realistisempi vertailukohta Rantaselle voisi olla Buffalo Sabresin Jack Eichel, joka teki niin ikään 2017 sopimuksen kymmenen miljoonan dollarin vuosittaisilla keskiansioilla. Jos Rantanen katsotaan saman arvoiseksi kuin hän, kassaan pitäisi kilahtaa vuosittain 11 miljoonaa dollaria.

– Palkkakaton nousu on erittäin iso tekijä neuvotteluissa. Ja se sataa pelaajien laariin, suomalaisagentti sanoo.  

Liigan määräämä palkkakatto ei tosin vaikuta kaikkien seurojen elämään, sillä jokaisen seuran rahasampo ei ole ehtymätön. Avalanche kuuluu joukkueisiin, joilla on myös oma sisäinen palkkakattonsa. Sen takia edes Rantaselle ei anneta yhtään ”ylimääräistä” dollaria.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kaikkien aikojen RFA-markkinat

NHL:n nuorentuminen ja lähes teini-ikäisten supertähtien esiinmarssi on aiheuttanut ennennäkemättömän tilanteen RFA-markkinoilla. Rantasen ohella on lukuisia muitakin huippuja, joiden tulokassopimus on päättymässä: Winnipeg Jetsin Laine, Toronto Maple Leafsin Auston Matthews, Carolina Hurricanesin Sebastian Aho, Toronto Maple Leafsin Mitch Marner, Tampa Bay Lightingin Brayden Point ja Vancouver Canucksin Brock Boeser.

– On erittäin merkittävää, että kuka heistä tekee ensimmäisenä sopimuksen. Se asettaa rimaa muille, kuuluu suomalaisagentin arvio.

Laineenkin sopimus voi hyvin ylittää maagisen kymmenen miljoonan dollarin rajan.

– Rantasen sopimus tulee olemaan samoilla luvuilla Laineen kanssa. Kiekkoilullisesti kokonaisuutena Rantanen on Lainetta parempi, mutta Laineella on erikoisominaisuuksia, joita ei muilta löydy, agentti sanoo.

Rantanen näyttää nyt olevan sellaisessa moodissa, että vaikka hän istuisi pelin aikana katsomossa, kiekko ponnahtaisi hänen päästään vastustajan maaliin.

Mutta mitä vaan voi tapahtua. Jos joku superketjusta loukkaantuu ja Rantanen menettää tehonsa. Sen jälkeen seuralla on taas valtit käsissään painaa sopimuksen arvoa alas.

Jos suomalaisagenttien arviot lyö yhteen, Rantanen tekee Coloradon kanssa vähintään viiden vuoden jatkosopimuksen, jonka vuosikeskiarvo lähentelee kymmentä miljoonaa dollaria.

Joka tapauksessa Rantasen ei tarvitse elää pikanuudeleilla. Ja hän voi ostaa Raision omakotitalon lisäksi Turun seudulta vaikka toisenkin kesäluukun.

– Itse asiassa olen sitä mieltä, että Rantanen kehittyy vielä nykytasostakin, yksi agentti sanoo.

Eikä Rantanen ole edes hänen oma asiakkaansa.   

Lue myös:

    Uusimmat