Suomalainen Tommy tuhoisan maanjäristyksen keskellä Albaniassa – "Kattolamput tulivat alas ja lasit tippuivat kaapista"

2:40
Albanian maanjäristyksessä ollut Tommy Eklund MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Magnitudin 6.4 maanjäristys iski Albaniaan aamuyöllä. Kuolonuhreja on useita ja loukkaantuneita on 150.

Maanjäristykseen heräsi yöllä myös suomalainen Tommy Eklund, jolla on loma-asunto Durresin satamakaupungissa. Hän havaitsi ensin kaksi lievempää järistystä ja sen jälkeen kaksi voimakkaampaa.

– En ensin älynnyt lähteä ulos asunnosta, vaan vasta ison järistyksen jälkeen. Kattolamput tulivat alas, samoin lasit kaapeista. Talooni ei tullut ulkoisia vaurioita. Asunnosta en tiedä, sillä en saa mennä takaisin sisälle tällä hetkellä. Kaikki ovat täällä rannalla, Eklund kertoo.

Eklundin naapureiden taloille ei käynyt yhtä hyvin, ja sortuneiden rakennusten raunioita on kaivettu vapaaehtoisten ja armeijan toimesta koko aamun ajan. Raunioista etsitään Eklundin mukaan myös muutamaa lasta.

– Pelastustoimet ovat toimineet ihan hyvin ja kaikki auttavat täällä toisiaan. Esimerkiksi vanhuksista pidetään hyvää huolta, hän toteaa.

Aamuyöllä tapahtunut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6.4.  Maanjäristys oli alueen voimakkain kymmeniin vuosiin. Sen keskus oli noin 34 kilometriä Tiranasta luoteeseen, kertoo Euroopan ja Välimeren alueen seismologinen keskus.

Kuolleita ainakin kuusi, loukkaantuneita 150

Kuolonuhrien määrä oli tiistaina puolenpäivän aikaan kuusi ja ainakin 150 ihmistä oli loukkaantunut.

Paikallisten medioiden ja sosiaalisen median mukaan maanjäristys tuntui ympäri Balkania. Järinä huomattiin jopa serbialaisessa Novi Sadin kaupungissa, joka on melkein 700 kilometrin päässä järistyksen keskuksesta.

Maanjäristystä seurasi seismologisen keskuksen mukaan useita jälkijäristyksiä. Yksi järistyksistä oli voimakkuudeltaan 5,3 magnitudia.

Samalla alueella Albaniassa oli syyskuussa 5,6 magnitudin maanjäristys. Tuolloin viranomaiset kuvailivat järistystä voimakkaimmaksi järistykseksi viimeisten 20–30 vuoden sisällä.

Eklundia haastatteli aiemmin Ilta-Sanomat

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja