Suomalainen, ruotsalainen, norjalainen ja tanskalainen – kuka heistä on tyylikkäin?

Skandinaavista tyyliä pidetään pelkistettynä ja suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten uskotaan stereotyyppisesti olevan keskieurooppalaisia hillitympiä ja arempia pukeutujia. Pitääkö tämä paikkansa?

Tanskalainen suunnittelijakonkari Bjørn Bruun innostui AVAn haastattelussa kertomaan näkemyksensä siitä, miten suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten tyyli poikkeaa toisistaan. Arkkitehti ja muotoilun parissa kokemustaan vuosien saatossa kartuttanut muotisuunnittelija uskoo, että skandinaavista katumuotia ollaan syyttä aliarvioitu vuosien saatossa.

– Yksi mielenkiintoinen ilmiö on myös se, että minusta tuntuu, että tänä päivänä pojat ovat Pohjoismaissa jopa tyttöjä trendikkäämpiä, Bruun kertoo huomioistaan.

Skandinaviassa osataan pukeutua

Bruun on pahoillaan ennakkokäsityksistä, jotka kohdistuvat pohjoismaalaisten tyyliin. Huolimatta skandinaavisen tyylin eritoten viime vuosina saamasta positiivisesta huomiosta, keskieurooppalaisia ollaan yleisesti pidetty tyylin edelläkävijöinä.

– Me aina ajattelemme, että muualla Euroopassa kuten Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa ollaan erityisen tyylikkäitä, muotisuunnittelija toteaa.

Muodin ammattilainen on sitä mieltä, että ihmisten olisi hyvä olla valmiita muuttamaan ennakkokäsityksiään – ja suhtautumaan samalla hieman kriittisemmin tuttuihin näkemyksiin.

– Minusta tänä päivänä siellä päin ollaan kenties jo liian klassisia ja yhdenmukaisia pukeutujia, Bruun toteaa.

Suomalaiset, ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat visuaalisia

Bruun näkee paljon yhtäläisyyksiä skandinaavisten kansojen kauneuskäsityksissä. Tämä näkyy niin muodissa, designissa kuin arkkitehtuurissa.

– Kaiken kaikkiaan me skandinaavit olemme hyvin samanlaisia kun puhutaan designista. Jos katson vuosikymmeniä taaksepäin, näen paljon yhtäläisyyttä Suomen, Tanskan ja Ruotsin estetiikassa, Bruun kertoo.

Norjalaisten kauneuskäsitykset sitä vastoin poikkeavat jossain määrin muiden pohjoismaalaisten näkemyksistä.

– Norjassa ei olla oltu yhtä visuaalisia samalla tapaa, muotisuunnittelija toteaa.

Mistä skandinaavit erottaa?

Muoti on noussut Bruunin 20 vuotta kestäneet uran aikana valtavaksi ilmiöksi, joka koskettaa yhä useampia pohjoismaalaisia. Erityisesti muotisuunnittelijan kotimaassa nuoret omaksuvat taidokkaasti trendejä

– Skandinaviassa ollaan tänä päivänä hyvin muodikkaita. Nuoret esimerkiksi Tanskassa ovat äärimmäisen trendikkäitä, Bruun kertoo.

– Tanskassa ollaan hieman muita Pohjoismaita mannermaisempia muodin saralla. Me tanskalaiset olemme vähän avoimempia muualta tulleelle inspiraatiolle, Bruun viittaa Keski-Eurooppaan.

Myös suomalainen ja ruotsalainen katumuoti saa suunnittelijakonkarilta korkeat pisteet.

– Ruotsissa ja Suomessa ollaan hyvin trendikkäitä. Tänä päivänä Suomessa ja Ruotsissakin ollaan myös erityisen kiinnostuneita muodista, Bruun kertoo huomioistaan.

Ruotsalaisten tyyli on usein muotisuunnittelijan mukaan erityisen selkeä ja klassinen

– Ruotsissa tehdään hyvin selkeitä valintoja ja valitaan enemmän esimerkiksi mustaa ja valkoista. Siellä linjat ovat erityisen selkeitä, Bruun toteaa.

Suomalaisten tyylissä kansallinen identiteetti näkyy suunnittelijan mielestä kaikista Pohjoismaista vahvimmin.

– Suomessa ollaan jossain siinä välimaastossa. Suomessa ihmisillä on myös erityisen vahva identiteetti, Bruun kuvaa.

– Helsinki on jollain tapaa tyylillisesti Tukholman ja Kööpenhaminan välillä, Bruun toteaa.


Lue myös AVAn Tyylitunnustus-juttusarjaa:

Lisää muotiasiaa Muodin huipulle -sarjassa:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock, Mikko Jylhä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja