Suomalainen Mika-Petri Laakkonen katseli Notre Damen tuhoa kotinsa ikkunasta: ”Kuin olisi ammuttu tykillä – koko katolinen kansa hiljenee”

0:30
Tätä hetkeä maailma ei unohda: Katso, kuinka Notre Damen kuuluisa torni romahtaa tulipalossa ja järkyttää silminnäkijät syvästi

Pariisilaiset seurasivat järkyttyneinä, kun Notre Damen katedraali syttyi tuleen maanantai-iltana. Yksi heistä oli suomalainen Mika-Petri Laakkonen.

Mika-Petri Laakkonen lepäili kotinsa sohvalla Pariisissa, kun hän kuuli kaksi kovaa pamahdusta.

– Se oli vähän niin kuin talvisodassa olisi tykillä ammuttu kaksi kertaa.

Hänen ikkunastaan näkee suoraan Notre Damen katedraalille, jota on entisöity syksystä alkaen.

– Näin, että keskiosa oli syttynyt palamaan. Ajattelin, että se johtuisi ehkä rakennustyömaasta. Tuli mieleen, että siellä saattoi olla kaasuräjähdys tai vastaava.

Paikalle saapui ensimmäisenä useita kymmeniä poliiseja rynnäkkökivääreineen. Palokunnan sammutusyksiköt seurasivat perässä. Useita ihmisiä kerääntyi myös kuvaamaan tulipaloa.

– Se palo alkoi levitä minun asunnostani katsottuna katedraalin katon oikealle puolelle ja sitten vasemmalle. Tämän jälkeen poliisi rupesi ajamaan ihmisiä pois. He tyhjensivät Notre Damen puiston ja Quai de Montebellon tien.

Laakkosen mukaan katedraali kipinöi vielä yhdeltä yöllä. Pariisilaiset seurasivat paloa surullisissa tunnelmissa.

– Koko katolinen kansa hiljenee. Ihmiset rukoilivat tuossa vielä illalla ja lauloivat siinä katedraalin edessä, Laakkonen kertoo.

– Kyllä se on tälle kansalle ja varmaan koko katolilaiselle maailman yhteisölle kova paikka, hän jatkaa.

Mika-Petri Laakkonen on syksystä asti toiminut Pariisissa Sorbonnen yliopistossa vierailevana professorina. Hän tulee seuraamaan Notre Damen jälleenrakennusta kevään ajan kotinsa ikkunasta.

– Kunnostustyöt tulevat käsittääkseni kestämään noin vuoden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja