Suomalainen menestysresepti -ohjelman ensimmäisen kauden voittaja Anssi Räntilä kokeilee kilpailussa onneaan jo kolmatta kertaa: ”Olen aina ollut kova myyntimies”
Suositun Boltsi-kasvispyörykän kehittänyt Anssi Räntilä päätyi elintarvikealalle sattuman kautta.
Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa kilpaileva Anssi Räntilä, 60, on Leivon leipomon tuotantopäällikkö ja elintarvikealan konkari, jolla riittää aina vain uusia ideoita.
Räntilä on tuttu jo ohjelman kahdelta aikaisemmalta tuotantokaudelta. Vuonna 2019 esitetyllä ensimmäisellä kaudella Räntilä siivitti tiensä ruokainnovaatiokilpailun voittoon kehittämällään Boltsi-kasvispyörykällä, jota myydään S-ryhmän ruokakaupoissa ympäri Suomen. Ohjelman aiemmat tuotantokaudet esitettiin TV5- (2019) ja Nelonen (2020) -kanavilla.
– Boltsin myötä kasvispyörykkä- ja pihvimarkkinat kasvoivat Suomessa 17 %. Jos ajatellaan vastaavia tuotteita, niin eihän ne ole koskaan päässeet lähellekään lihapullien myyntimääriä. Original Boltsi ja Chili Boltsi sen sijaan ovat vallaneet pyörykkämarkkinoista ison osan, Räntilä sanoo.
Boltsin päädyttyä kauppojen hyllyille on samaan tuotesektoriin tullut valtava määrä erilaisia kasvispyöryköitä ja falafeleja. Boltsin menestystarina on motivoinut Räntilän mukaan kilpailuun kolmannen kerran.
– Olen aina ollut kova myyntimies. Näen kilpailun kaupallisena satsauksena, Räntilä sanoo.
Räntilä lähtee semifinaaliin toiveikkain mielin, mutta tietää, että vastassa on kovia kilpailijoita. Ohjelman toisella kaudella (2020) Räntilä ei edennyt kilpailussa semifinaalia pidemmälle.
Oma ala löytyi sattumalta
Räntilä edustaa Suomalaisessa menestysreseptissä työnantajaansa Leivon Leipomoa, joka on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Leivon Leipomo on perustettu vuonna 1913. Pohjanmaalta lähtöisin oleva Räntilä on työskennellyt yrityksessä jo 31 vuoden ajan.
– Koulutukseltani olen alun perin ravintolakokki, mutta koulu ei silloin oikein kiinnostanut. Heräsin vasta myöhemmin siihen, että pitäisi kouluttautua. Kouluttauduin sittemmin elintarviketeknikoksi, sillä elintarvikeala oli ainoa, johon kokemuspisteeni riittivät. Olen myös kouluttautunut viiniasiantuntijaksi, Räntilä kertoo.
Räntilä on työskennellyt aiemmin talonmiehenä sekä sokeri- ja marjateollisuudessa. Työnteon hän aloitti jo 9-vuotiaana. Leivon Leipomoon hän päätyi töihin sattuman kautta.
– Olin Vantaalla töissä ja työpaikallani vieraili Leivon Leipomon silloinen toimitusjohtaja, jonka tunsin jo aiemmin. Hän soitti minulle vierailua seuraavana aamuna. Neuvottelujen kautta päädyin Leivon Leipomolle Tampereelle töihin, Räntilä muistelee.
Tällä hetkellä työtehtävät keskittyvät vain kilpailutuotteen, kaurapastan, tuotekehitykseen. Muina aikoina tuotantopäällikön työtehtäviin kuuluu muun muassa ostoja, henkilöstöasioita ja tuotannon tehtäviä.
Puhtaasti kauraa
Kuluttaja voi ajatella, ettei Räntilän ohjelmaan tuomassa tuoteideassa ole mitään uutta. Kaurapasta, tuotenimeltään Kaurakas, on valmistettu 100 %:sta täyskaurasta.
– Nykyiset kaurapastana myydyt pastat eivät oikeasti sisällä kuin pienen osan kauraa. Tuotteissa on usein käytetty pääosin esimerkiksi ulkomailla kasvatettua durumvehnää, Räntilä kertoo.
Kaura on Leivon leipomolle tuttu raaka-aine. Yritys kehitti aikanaan 100 %:sta kaurasta valmistetun kauraleivän valmistukseen tuotannollisesti toimivan tekniikan. Räntilästä on erikoista, että kauratuotteina myydään sellaisia tuotteita, joissa on pääasiassa muita viljoja kuin kauraa.
– Periaatteeni on aina kuitenkin se, että en koskaan mollaa kilpailijoita. Kehun omaa ja unohdan ne muut, Räntilä painottaa.
Idea kaurapastasta syntyi, kun Räntilä oli työpaikallaan kehittämässä kaurakorppujauhoa.
– Jauhoa tehtiin sellaisesta kauralevystä, josta tuli mieleen, että tämä voisi olla kauralasagnelevy. Siitä se ajatus sitten lähti, Räntilä sanoo.
Tuotteessa korostuvat suomalaisuus ja paikallisuus. Tuotanto tapahtuu pienellä alueella. Leivon Leipomo haluaa olla valmistusprosessissa mukana siemenviljan valinnasta lähtien.
– Näin tiedämme tasan tarkkaan, miten kauramme viljellään. Tiedämme myös, paljonko kauraa meillä on käytettävissä esimerkiksi puolen vuoden päästä. Se on paljon, ja sen vuoksi tuote on markkina-arvoltaan ylivoimainen. Vertaisia ei ole, Räntilä vakuuttaa.
Työ jatkuu
Jos kilpailun voitto osuu Räntilän kohdalle toiseen kertaan, on suunnitelma jo valmiina.
– Ihan ensin lähden kesämökille ja nukun vähän aikaa. Tämä on melkoinen rutistus, Räntilä nauraa.
Pitkän linjan elintarvikealan ammattilainen ei kuitenkaan aio lomailla pitkään.
– Tässä on jo uusia villejä ideoita mielessä. Tulen tekemään kaikenlaisia asioita sekä Boltsi Oy:n että Leivon leipomon nimen alle, Räntilä sanoo.
Suomalainen menestysresepti -ohjelman kolmannen kauden ensimmäinen jakso nähdään MTV3-kanavalla 23.6. klo 21.
Uusimmat
-
17:03
Hanna Sumarin kasvistärppi: "Herkullinen terveyspommi"
-
17:01
Näin huoltajat reagoivat, kun saivat tietää poikansa olevan Viertolan kouluampuja
-
16:46
Tämä mies ei tullut syömään fish & chipsejä vaan ryöstämään – omistaja pisti nippuun
-
16:43
Trumpin kannattajat herkuttelivat kolariraadoilla – menulla karhua, murmelia ja opossumia
-
16:31
F-35-monitoimihävittäjiin hankitaan tutkantuhoajaohjuksia
-
16:23
Matkustajajuna suistunut raiteilta Norjassa – alustavien tietojen mukaan ei vakavasti loukkaantuneita
-
16:22
SM-liigan suursuosikki vaipui synkkyyteen – Karri Kiveltä suora linjaus: "Nyt on kadonnut aika paljon"
-
16:22
Rekan kuljettaja kuollut ulosajossa Savitaipaleella
-
16:14
USA:n vaaleissa tahti kiihtyy: Harrisin tilaisuudessa tänään mukana Obama ja Springsteen
-
16:10
Rikkooko Temptation Island Suomen uusi elementti ohjelman perusajatusta? Tätä mieltä on Sami Kuronen
-
16:09
Perussuomalaisiin loikannut Pekka Aittakumpu sai sankarin vastaanoton eduskuntaryhmältä
-
15:52
Snookersuuruus käveli pois – vastustaja ja tuomari jähmettyivät hämmästyksestä
-
15:48
Gazan väestönsuojeluviranomainen: Pelastustoimet pohjoisosissa käyneet mahdottomiksi
-
15:38
Pauli Hanhiniemi täyttää 60 vuotta: "Elämä on kohdellut minua tosi huonosti, mutta meikäläinen ei piittaa"
-
15:30
Valtioneuvosto esittää kahdeksan uutta arvonimeä – tällaisia ne ovat
-
15:27
Tästä Ville Peltonen puhui: HIFK-valmentaja myönsi joukkueensa maalin tuomarivirheeksi
-
15:22
HS: Sähkönjakeluyhtiö Carunan omistajat hakevat valtiolta miljardikorvauksia
-
15:12
Vauvapolitiikka kuumensi tunteita: Vihreiden Virta sanoi ei synnytystalkoille
-
15:10
Museoviraston yt-neuvottelut päättyivät: Nämä kohteet suljetaan
-
14:56
Neo ratkaisi: 800 kiloa kokaiinia poliisin haltuun Espanjassa
-
Lataa lisää