Suositun Boltsi-kasvispyörykän kehittänyt Anssi Räntilä päätyi elintarvikealalle sattuman kautta.
Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa kilpaileva Anssi Räntilä, 60, on Leivon leipomon tuotantopäällikkö ja elintarvikealan konkari, jolla riittää aina vain uusia ideoita.
Räntilä on tuttu jo ohjelman kahdelta aikaisemmalta tuotantokaudelta. Vuonna 2019 esitetyllä ensimmäisellä kaudella Räntilä siivitti tiensä ruokainnovaatiokilpailun voittoon kehittämällään Boltsi-kasvispyörykällä, jota myydään S-ryhmän ruokakaupoissa ympäri Suomen. Ohjelman aiemmat tuotantokaudet esitettiin TV5- (2019) ja Nelonen (2020) -kanavilla.
– Boltsin myötä kasvispyörykkä- ja pihvimarkkinat kasvoivat Suomessa 17 %. Jos ajatellaan vastaavia tuotteita, niin eihän ne ole koskaan päässeet lähellekään lihapullien myyntimääriä. Original Boltsi ja Chili Boltsi sen sijaan ovat vallaneet pyörykkämarkkinoista ison osan, Räntilä sanoo.
Boltsin päädyttyä kauppojen hyllyille on samaan tuotesektoriin tullut valtava määrä erilaisia kasvispyöryköitä ja falafeleja. Boltsin menestystarina on motivoinut Räntilän mukaan kilpailuun kolmannen kerran.
– Olen aina ollut kova myyntimies. Näen kilpailun kaupallisena satsauksena, Räntilä sanoo.
Räntilä lähtee semifinaaliin toiveikkain mielin, mutta tietää, että vastassa on kovia kilpailijoita. Ohjelman toisella kaudella (2020) Räntilä ei edennyt kilpailussa semifinaalia pidemmälle.
Oma ala löytyi sattumalta
Räntilä edustaa Suomalaisessa menestysreseptissä työnantajaansa Leivon Leipomoa, joka on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Leivon Leipomo on perustettu vuonna 1913. Pohjanmaalta lähtöisin oleva Räntilä on työskennellyt yrityksessä jo 31 vuoden ajan.
– Koulutukseltani olen alun perin ravintolakokki, mutta koulu ei silloin oikein kiinnostanut. Heräsin vasta myöhemmin siihen, että pitäisi kouluttautua. Kouluttauduin sittemmin elintarviketeknikoksi, sillä elintarvikeala oli ainoa, johon kokemuspisteeni riittivät. Olen myös kouluttautunut viiniasiantuntijaksi, Räntilä kertoo.
Räntilä on työskennellyt aiemmin talonmiehenä sekä sokeri- ja marjateollisuudessa. Työnteon hän aloitti jo 9-vuotiaana. Leivon Leipomoon hän päätyi töihin sattuman kautta.
– Olin Vantaalla töissä ja työpaikallani vieraili Leivon Leipomon silloinen toimitusjohtaja, jonka tunsin jo aiemmin. Hän soitti minulle vierailua seuraavana aamuna. Neuvottelujen kautta päädyin Leivon Leipomolle Tampereelle töihin, Räntilä muistelee.
