Suomalainen hakenut Mars-siirtokuntaan – "Avaruuden valloitus seuraava askel"

Arto Klemola on haaveillut avaruusmatkasta pikkupojasta saakka. Hän on hakenut mukaan miehistöön, jonka on tarkoitus lähteä Marsiin vuosikymmenen kuluttua – pysyvästi.

Avaruuteen matkustaminen on ollut Arto Klemolan, 28, haave pikkupojasta lähtien. Nyt hänelle on tarjoutunut siihen mahdollisuus. Mars One -niminen voittoa tavoittelematon organisaatio on toteuttamassa projektia, jossa Marsiin olisi tarkoitus perustaa pysyvä siirtokunta 2020-luvulla.

Klemola on hakenut mukaan siirtokuntaan.

– Unelmiaan täytyy seurata, joten miksen olisi ainakin yrittänyt. Uskon, että avaruuden valloitus on seuraava askel ihmiskunnalle ja haluan olla siinä mukana. Vaikka tämä onkin hauskaa, olen mukana ihan tosissani.

Alun perin science fictionin kautta avaruudesta kiinnostunut Klemola on lukenut Tähdet ja avaruus -lehteä ja seurannut muita alan medioita aktiivisesti, ja on tiennyt projektista jo jonkin aikaa.

Ei ole kuitenkaan varmaa, että Klemola pääsee osallistumaan: hakijat käyvät läpi tarkan seulan, ennen kuin he saavat tietää, hyväksytäänkö heidät mukaan. Ensin vuorossa oli esittelyvideo, hakukirje ja psykologinen seula.

– Piti vastailla joihinkin psykologisiin kysymyksiin, kuten "Milloin viimeksi pelkäsit?" tai "Milloin selvisit viimeksi vaikeasta tilanteesta ja miten?"

Esittelyvideon, hakukirjeen ja psykologisen testin perusteella osa hakijoista valitaan lääkärintarkastukseen. Sen, pääseekö Klemola lukuisten hakijoiden joukosta seuraavaan vaiheeseen, hän saa tietää tämän vuoden lopulla.

– Jos lääkärintarkastuksenkin läpäisee, alkaa noin kymmenen vuoden astronauttikoulutus. Matkaa varten opetellaan myös insinööri- ja lääkintätaitoja, Klemola selittää.

"Jos nyt kysytään, olen valmis lähtöön"

Mars One projektissa on mukana esimerkiksi entinen Nasan työntekijä ja Klemolakin vakuuttaa, että sen kanssa ollaan aivan tosissaan. Ennen matkustajia Marsiin lähetetään luotaimia varmistamaan massa suunnitellun teknologian toimivuus Marsissa, etsimään sopiva asuinalue Marsista ja viemään varusteita. Etukäteen paikan päälle lähetetään myös kommunikaatiosatelliitti, joka mahdollistaisi Maan ja Marsin välisen kommunikaation – matkaa kun on tarkoitus rahoittaa tosi-tv-ohjelmalla.

Lippu siirtokunnalle on yhdensuuntainen. Jos projekti toteutuu ja valituksi tulee, Maahan ei ole palaamista. Klemola ei osaa arvioida varmasti, mitä hän tekisi, jos kutsu kävisi. Tällä hetkellä olo on kuitenkin luottavainen.

– Totta kai senkin, onko valmis lähtemään, näkee vasta sitten, kun on valittu. Mutta nyt jos kysytään, niin ehdottomasti.

– Vielä en ole vielä valmistautunut matkaan, koska en tiedä valitaanko minut. Hakijoita on kuitenkin 210 000 enkä edes tiedä, kuinka moni matkalle valitaan.

Läheisten reaktiot mahdolliseen yhdensuuntaiseen Mars-matkaan eivät huolestuta Klemolaa. Hän kertoo heidän olevan jo tottuneita rohkeisiin tempauksiin.

– Läheiset osaavat jo odottaa minulta kaikkea hullua, olen lähdössä ensi maanantaina Siperiaan.

Jutun julkaisuajankohtana Klemola on jo Siperiassa.

Lue myös:

    Uusimmat