Erilaiset suolaiset leivonnaiset ja suupalat ovat oiva lisä juhlapöytään Pidä juhlavieraiden nälkä loitolla ja kokeile helppoja reseptejä!
Makeiden herkkujen kyytipojaksi sopii parhaiten suolaiset leivonnaiset. Parhaiten kevään juhliin sopii ruuat, joita voi syödä tarvittaessa myös seisaaltaan.
Kääretortun viereen voi asettaa tarjolle vaikkapa maukkaan lohi-juustorullan ja täytekakun kaveriksi sopivat erilaiset voileipäkakut. Perinteisen karjalanpiirakan voi puolestaan täyttää munavoin sijaan esimerkiksi vuohenjuustolla. Katso maukkaat reseptit!
Lohi-juustorulla
(15 annosta)
Pohja:
100 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3 Pirkka Parhaat kananmunaa
Täyte:
200 g Pirkka Kevyt maustamatonta sulatejuustoa
1/2 rkl piparjuuritahnaa
1 dl tilliä hienonnettuna
150 g kylmäsavukirjolohiviipaleita
1/2 punainen tai vihreä paprika
Kiehauta voi ja jauhot kattilassa. Lisää maito ja keitä seosta pari minuuttia. Jäähdytä.
Lisää leivinjauhe ja suola sekä munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja jäähdytä.
Sekoita sulatejuusto ja piparjuuritahna keskenään. Levitä sulatejuustoseos pohjan päälle. Ripottele pinnalle tilli. Hienonna kylmäsavukirjolohi ja kuutioi paprika. Ripottele ne pohjalevyn päälle.
Kääri levy rullalle ja anna vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja tai mielellään yön yli. Viipaloi lohirulla ja koristele esimerkiksi tillillä ja sitruunaviipaleilla.
Vuohenjuustopiiraset
(20 annosta, à 30 g)
1 pkt (400 g) Pirkka rukiista piirakkataikinaa (pakaste)
1 pkt (200 g) Pirkka vuohenjuustoa
n. 1/2 dl Pirkka lakka- tai vadelmahilloa
tuoretta timjamia
Kauli sulanut ruistaikina jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin parin millin paksuiseksi levyksi. Ota levystä muotilla (halkaisija noin 9 cm) ympyröitä, yhteensä 20 kpl ja nosta jauhotetulla lastalla leivinpaperin päälle.
Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi 20 osaan. Nosta jokaiselle ympyrälle juustoviipale. Rypytä taikinareunat juuston päälle, pyöreän karjalanpiirakan tavoin.
Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 225 asteessa 12-13 minuuttia, kunnes pohja ja juusto ovat saaneet väriä. Levitä nokare hilloa juuston päälle ja koristele timjaminoksalla.
Texmex-voileipäkakku
(24 annosta, à 170 g)
36 palaa (n. 3 pkt) Pirkka täysjyväpaahtoleipää
Broileritäyte:
1 rs (450 g) Pirkka maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1-2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tlk (320 g) Pirkka salsa mexicana -meksikolaiskastiketta
1 tlk (300 g) Pirkka juustodippiä
Guacamoletäyte:
1/2 tlk (à 300 g) Pirkka guacamoledippiä
1 punainen paprika
Kostutus:
1 1/2 dl vettä
1/2 dl sitruunanmehua
Kuorrutus:
1/2 tlk (à 300 g) Pirkka guacamoledippiä
150 g ranskankermaa
Koristeeksi:
1 keltainen paprika
n. 200 g kirsikkatomaatteja
n. 10 cm pala kurkkua
n. 10 Pirkka kivetöntä mustaa oliivia
1/2 pieni sipuli
persiljaa tai jääsalaattia
Pirkka maissilastuja
Ruskista broilerisuikaleetöljyssä. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Hienonna suikaleet veitsellä. Sekoita joukkoon salsakastike ja juustodippi.
Kuutioi punainen paprika. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Suojaa tarjoiluvati leivinpaperisuikaleilla. Lado vadille 9 leipäviipaletta: 3 rinnakkain ja 3 peräkkäin. Kostuta leivät sitruunavedellä. Levitä päälle puolet broileritäytteestä.
Lisää toinen leipäkerros ja kostuta. Levitä päälle guacamoledippiä ja ripottele pinnalle paprikakuutiot. Lisää kolmas leipäkerros. Kostuta ja täytä lopulla broileritäytteellä.
Lado vielä neljäs leipäkerros ja kostuta pinta. Suojaa kakku tuorekelmulla ja foliolla. Pane päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta. Nosta kakku kylmään ja anna kostua yön yli.
Sekoita guacamoledippi ja ranskankerma. Levitä kuorrutus kakun reunoille ja pinnalle. Koristele pinta kuutioidulla paprikalla, lohkotuilla kirsikkatomaateilla, suikaloidulla kurkulla, oliiveilla, sipulirenkailla ja persiljalla. Poista paperisuikaleet ja koristele reunat maissilastuilla.
Kreikkalainen voileipäkakku
(12 annosta)
1 pkt (16 viipaletta) paahtoleipää
Kostutus:
1 dl vettä
1 tl kasvisfondia
Täyte:
1 (n. 350 g) kurkku
1 dl mustia, kivettömiä oliiveja
1 tlk (385 g) Pirkka salaattijuustokuutioita suolavedessä
1/2 tlk (n. 50 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 tlk (150 g) crème fraîchea
ripaus mustapippuria
Pinnalle:
1 tlk (150 g) crème fraîchea
200 g Pirkka Kevyt sulatejuustoa
Koristeluun:
1 ruukku herneenversoja
6-8 kirsikkatomaattia
5-6 kurkkuviipaletta
5-6 mustaa, kivetöntä oliivia
2-3 ohutta viipaletta punasipulia
Leikkaa kurkku kuutioiksi ja oliivit viipaleiksi. Jätä pieni pala kurkkua koristeluun. Kuivaa kurkkukuutiot talouspaperilla. Leikkaa valutetut salaattijuustokuutiot karkeaksi rouheeksi ja hienonna aurinkokuivatut tomaatit veitsellä tai saksilla. Sekoita täytteen ainekset ja mausta mustapippurilla.
Leikkaa leipäviipaleista pois reunat mahdollisimman ohuesti. Levitä tarjoiluvadille 4 leipäviipaletta tiiviisti kiinni toisiinsa. Kostuta leivät pullasudin avulla kasvisliemellä ja levitä päälle 1/3 täytteestä. Levitä täytteen päälle toinen leipäkerros, kostuta ja peitä 1/3 osalla täytettä. Tee samoin kolmas leipä- ja täytekerros.
Peitä vielä leipäkerroksella ja kostuta. Suojaa kakku huolellisesti muovikelmulla. Pane päälle painoksi esimerkiksi kevyt leikkuulauta ja anna kakun tiivistyä kylmässä seuraavaan päivään.
Kuorrutusta varten sekoita sähkövatkaimella keskenään ranskankerma ja sulatejuusto. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille.
Leikkaa kirsikkatomaatit lohkoiksi ja paksuhkot kurkkuviipaleet neljään osaan. Viipaloi oliivit. Koristele voileipäkakun reunat herneenversoilla ja levitä päälle kirsikkatomaattilohkot, kurkkupalat ja oliiviviipaleet. Leikkaa koristeeksi vielä muutama ohut punasipulirengas.
Lohirullat
300 g kylmäsavu- tai graavilohta
1 dl kuohukermaa
1 tlk (100 g) maustettua tuorejuustoa (katkarapu, yrtti)
tilliä
ruohosipulia
sitruunalohkoja
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita juuston joukkoon hienonnetun tillin ja ruohosipulin kanssa.
Levitä ohuet kalaviipaleet limittäin folion, kelmun tai leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat suorakaiteen muotoisen levyn. Levitä sen päälle juustoseos.
Kääri levy rullalle kääretortun tapaan ja pane pakastimeen pariksi tunniksi, jolloin se on helpompi viipaloida. Tarjoa rullatesimerkiksi salaatinlehtien päällä ja koristele tillillä ja sitruunalohkolla.
Parmesaanimuffinit
(12 kappaletta)
2 dl Pirkka Parhaat parmesaanijuustoa raastettuna
4 dl Pirkka hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl Pirkka Luomu kauraleseitä
2 tl oreganoa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/2 dl vihreitä paprikatäytteisiä oliiveja
3 kananmunaa
2 dl Pirkka piimää
Pinnalle:
parmesaanijuustoa raastettuna
Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Levitä muffinivuoat pellille tai voitele 12 vuoan muffinipelti.
Sekoita parmesaaniraaste, jauhot, leseet, oregano, leivinjauhe ja sooda. Valuta ja hienonna oliivit. Vatkaa munat ja piimä sekaisin. Sekoita joukkoon oliivit ja jauhoseos.
Jaa taikina vuokiin ja ripottele halutessasi pinnalle parmesaaniraastetta. Paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Kuvat ja reseptit: Ruokakesko Oy