Mainos

Sudet tulevat yhä lähemmäs ihmisiä Kankaanpäässä – Hannan iltalenkki sai pelottavan käänteen, kun susi lähti seuraamaan: "Niin ei varmaan saisi tehdä"

5:48
MTV Uutiset kertoi aiemmin tapauksesta, jossa koiran ja suden kohtaaminen oli tallentunut videolle.

Kankaanpäälainen Hanna Uusikauppila sai iltalenkillään epätoivotun seuralaisen sudesta. Uusikauppila oli tiistai-iltana kävelyllä kaksivuotiaan labradorinnoutajansa kanssa, kun samalla ulkoilualueella vaaninut peto lähti heidän peräänsä.

Uusikauppila kertoo kävelleensä normaaliin tapaansa Kuninkaanlähteen maastossa. 

– Vieressä on karavaanialue, joka on varsinkin kesäisin täynnä ihmisiä. Alueella on paljon lenkkeilijöitä ja talvella hiihtäjiä.

Uusikauppila oli Mauno-koiransa kanssa vajaan kilometrin päässä kodistaan, kun hän teki elämänsä ensimmäisen susihavainnoin.

– Nousin valaistun pururadan mäkeä ylös ja näin suden ollessani puolivälissä. Se seisoi mäen päällä. Hetken mietin, voisiko se olla lenkkeilijän koira. Sillä oli kuitenkin erilainen elekieli, eikä sen läheisyydessä ollut ihmisiä.

Pelko sai juoksemaan karkuun

Uusikauppilan välitön reaktio oli lähteä pakoon.

– Niin ei varmaan saisi tehdä, hän toteaa.

Siinä hetkessä se kuitenkin tuntui oikealta ratkaisulta.

– Ensiajatukseni oli, että sudet ovat vieneet koiria naruista. Mietin pari sekuntia ja lähdin juoksemaan lähellä kulkevalle tielle päin.

Susi katosi näkyvistä, kun Uusikauppila juoksi alaspäin kaartavaa tietä.

– Alhaalla näin, että susi seisoi takanamme pienen matkan päässä. Se oli lähtenyt peräämme.

Uusikauppila ja Mauno pääsivät kauemmas sudesta ja lopulta kotiin ilman seurauksia.

Paikalla toinenkin susi

Uusikauppila soitti välittömästi riistanhoitoyhdistyksen jäsenelle, joka kävi toteamassa tapahtumapaikalla, että jälkien perusteella kyseessä todella oli susi.

– Hänen mukaansa se oli iso yksilö, joka oli seurannut meitä noin 150 metriä. Lisäksi lumessa näkyivät toisenkin suden jäljet.

Uusikauppila on huolissaan näkemästään sudesta, koska se liikkuu lähellä asutusta. Havaintopaikalla lähimpään taloon on matkaa ainoastaan parisataa metriä. Uusikauppila kertoo, että karavaanialueella on tehty myös muita susihavaintoja kuluneella viikolla. Eniten ihmetystä hänessä aiheuttaa se, etteivät sudet kaihda Niinisalon varuskuntaakaan.

– Siellä susi oli kävellyt vasta ajoneuvoletkan edessä. Se ei pelännyt edes ampumaradan pauketta.

Sudet uhkaavat koululaisia

Sudet ovat olleet riesana Kankaanpäässä ja lähiseuduilla myös aiemmin. Uusikauppilan mukaan sudet ovat raadelleet eläimiä, mutta ne uhkaavat myös ihmisiä. Uusikauppila pelkää erityisesti lasten puolesta. Esimerkiksi koulumatkat kyläkouluun mietityttävät häntä.

– Sudet kuuluvat luontoon, eivät ihmisten lähelle. Nyt ne ovat oppineet, ettei ihmisistä ole niille vaaraa. Miten pitkälle pitää mennä ennen kuin asiaan puututaan? Uusikauppila pohtii.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja