Susien hoitosuunnitelma julki: Susien sietämistä edistettävä ja laittomaan metsästykseen puututtava – susia on nyt hieman enemmän kuin viime vuonna

Maa- ja metsätalousministeriön päivitetyllä susikannan hoitosuunnitelmalla tavoitellaan lyhyellä aikavälillä pienintä elinvoimaista susikantaa, mikä tarkoittaa vähintään 25:ttä lisääntyvää paria.

Pitkällä aikavälillä ministeriö tavoittelee kannan suotuisaa suojelutasoa, joka ministeriön mukaan voidaan saavuttaa edistämällä susikannan sietämistä.

Ajatuksena on, että kannan suojelu onnistuu vain, jos susien kanssa samalla alueella asuvien ja toimivien ihmisten huolet ja tarpeet otetaan kannanhallinnassa huomioon. Myös susien laittomaan tappamiseen on ministeriön mukaan puututtava tehokkaasti.

Aikaisemmin suotuisaa suojelutasoa on Suomessa tavoiteltu tiukalla suojelulla tai suhteellisen vapaalla metsästyksellä, ministeriö kertoo. Päivitetystä suunnitelmasta käy ilmi, että keinot eivät ole olleet onnistuneita.

Hoitosuunnitelmalla yritetään hallita susikantaa ja suteen liittyviä konflikteja.

Susia tasaisesti idässä ja lännessä

Susikannassa tapahtuu muutoksia vuosittain. Kesäkuussa Luonnonvarakeskus arvioi Suomessa ja Suomen ja Venäjän välisellä raja-alueella olleen yhteensä 24 susilaumaa.

Maaliskuussa kannan kokonaismääräksi arvioitiin 185–205 sutta. Kanta oli vajaan kymmenyksen suurempi kuin samaan aikaan vuotta aikaisemmin.

Vuoden 2019 arviossa sudet olivat jakaantuneet jokseenkin tasaisesti itäisen ja läntisen Suomen välillä. Vuotta aikaisemmissa kanta-arvioissa susia liikkui enemmän läntisessä Suomessa kuin idässä.

Lue myös:

    Uusimmat