Sudet iskivät lammastilaan Pohjois-Karjalassa – lähes 30 lammasta kuoli

Sudet pääsivät aitaukseen, jossa on petoaita.

Sudet pääsivät sunnuntaina lammasaitaukseen Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa ja tappoivat 28 uuhta, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Ilmoitus tuli poliisille sunnuntaina noin puoli kahdentoista aikaan päivällä. Riistanhoitoyhdistys on varmistanut jälkien perusteella, että aitaukseen hyökännyt eläin oli susi.

Lammastilalla on määräysten mukainen petoaita, ja poliisin mukaan lampaiden suojaustoimet ovat olleet kunnossa. Tutkimuksissa pyritään nyt selvittämään, kuinka sudet pääsivät aitaukseen.

– Lammas on sudelle helppo saalis, ja tähän aikaan vuodesta sudet alkavat opettaa pentujaan saalistamaan, kertoo Riistakeskuksen viestintäpäällikkö Mikko Sirkiä STT:lle sähköpostitse.

Yksittäisen suden lopettaminen mahdollista

Poliisi kertoo kirjanneensa tapauksesta muu tutkinta -ilmoituksen. Asiassa ei siis epäillä rikosta.

Suomen riistakeskus tarkastelee mahdollisia jatkotoimenpiteitä yhteistyössä poliisin kanssa. Näitä voivat olla muun muassa petoaidan vahvistaminen, lampaiden sijoittaminen muualle sekä susien karkottaminen. Poliisin mukaan kysymykseen voi tulla myös suden lopettaminen.

– Kokonaisia susilaumoja ei Suomessa ammuta, vaan lähinnä yksittäinen susi, ja sen jälkeen arvioidaan vaikutukset, Itä-Suomen poliisista kerrotaan.

Susien mahdollisesta lopettamisesta vastaa tällä hetkellä Riistakeskus, koska sudet eivät ole aiheuttaneet toistaiseksi vaaraa ihmisille.

Uuhien omistajat voivat hakea susien tappamista eläimistä korvauksia valtiolta. Riistavahingot.fi -palvelun mukaan sudet ovat aiheuttaneet viimeksi kuluneen vuoden aikana 39 lammasvahinkoa, joissa on menetetty 256 lammasta. Yhteensä lampaiden arvo on ollut reilut 80 000 euroa.

Susien sunnuntaina tappamista lampaista kertoi ensimmäisenä Yle.

Sirolan Lammastila tiedotti tapauksesta Facebookissa sunnuntaina.

Juttua päivitetty 31.7. klo 15:03 tuoreilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat