Stubbin varoitus Euroopan myllerrykseen: "Mitä isommat tuloerot, sitä sekavampia vaalituloksia"

Pankkiiri huolissaan kauppasodan uhasta 2:00

Euroopan Investointipankin varapääjohtajan Alexander Stubbin usko EU:hun ei horju, vaikka Euroopassa on jälleen melkoista myllerrystä. Espanjan hallitus kaatui, Italian pankit herättävät suurta huolta, Britannian EU-ero etenee ja populistit sekoittavat säännöllisesti perinteisiä vaaliasetelmia.

– EU on tehnyt taas melkoisen comebackin, sillä taloustilanne on huomattavasti parantunut, samoin turvapaikkatilanne, Stubb muistuttaa viime vuosien hankaluuksista.

Euroopassa on tulossa vaalisuma, ja Stubb kehottaa varautumaan jatkossakin sekaviin, vaikeisiin vaalituloksiin.

– Demokratian pitää tuottaa tulosta ja se tarkoittaa tuloksia taloudessa ja työllisyydessä. Ja myös tulosten jakamista oikeudenmukaisesti.

– Mielestäni olemme Euroopassa aika hyviä luomaan talouskasvua ja työpaikkoja, mutta olemme aika huonoja jakamaan sitä maallista mammonaa. Mitä enemmän tuloerot kasvavat, sitä sekavampia vaalituloksia näemme jatkossa, Stubb sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Stubb vieraili Suomessa, kun Euroopan Investointipankki avasi perjantaina uudet tilat Helsingin keskustassa.

"USA ampuu itseään omaan nilkkaansa"

Pankkiirina Luxemburgissa toimiva Stubb on huolissaan kauppasodan uhasta, kun presidentti Donald Trump määräsi tullit EU:n teräs- ja alumiiniviennille.

Maailmankaupasta riippuvainen Suomi on yksi kärsijöistä, mutta mikään maa ei tule pitemmän päälle hyötymään tulleista.

– Yhdysvallat ampuu itseään omaan nilkkaansa, Stubb sanoo.

Entisen pääministerin ura jatkuu maailmalla, seuraavat pari vuotta todennäköisesti Euroopan Investointipankin johdossa. Puheissa vilahtaa EU-komissaarin tehtävät, mutta sinne on pitkä matka ja monta mutkaa - esimerkiksi ensi kevään eduskuntavaalit.

Suurin puolue asettaa todennäköisesti Suomen seuraavan EU-komissaarin.

– Odotan ensin Jyrki Kataisen päätöstä ja mietitään asiaa vasta sitten, hän sanoo.

Sotekiemuroihin, kokoomukseen sisäiseen kuohuntaan tai kotimaan politiikkaan Stubb ei suostu ottamaan kantaa - ei ehkä sanoin mutta sitä vastoin teoin.

Viikon päästä Stubb menee Kokoomuksen puoluekokoukseen Turkuun osoittamaan tukea puheenjohtaja Petteri Orpolle.

Lue myös:

    Uusimmat