Stubb MTV:lle: Uudet Venäjä-pakotteet eivät iske radikaalisti Suomeen

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi, että EU:n kovemmat talouspakotteet Venäjää vastaan eivät iske radikaalisti Suomen talouteen tässä vaiheessa.

– Haluan korostaa sitä, että Suomen kannalta suurimmat vaikutukset tulevat siitä, että markkinat reagoivat näihin pakotteisiin ja Venäjän talous ei tule kasvamaan samaan malliin kuin se on viime vuosina kasvanut,  Stubb sanoo MTV:n Uutisten haastattelussa. 

Stubb ennakoi, että tässä vaiheessa talouspakotteet koskevat rahoitussektoria, aseiden tuonti- ja vientikieltoa, siviili- ja sotilaskäyttöön liittyvien tuotteiden vientirajoituksia ja arkaluontoisen teknologian vientirajoituksia. EU-linjauksia odotetaan Brysselistä tänään. 

– Nämä neljä perusrajoitetta eivät tule olemaan takautuvia, vaan tästä eteenpäin, Stubb sanoo. 

Stubbin mukaan on mm. auki, miten Ranska toimii kahden Mistral-luokan helikopterien tukialuksen kanssa eli viivytetäänkö niitä.

Malesialaiskoneen viimeviikkoinen alasampuminen kovensi useiden EU-maiden linjaa Venäjän pakotteisiin.

– Kyllä tässä otetaan aimo harppaus eteenpäin. Jos asteikko on nollasta kymmeneen ja toistaiseksi ollaan oltu kolmosessa, nyt mennään varmasti lähemmäs kuutosta. 

Stubb vastaa myös Suomessa virinneeseen keskusteluun ja kritiikkiin, että Suomi tuijottaa itsekkäästi vain omaa talousetuaan.

– Kaikki EU-maat ajattelemme asioita itsekkäästi, mutta nyt täytyy muistaa, että tämän kriisin aikana on tullut lukematon määrä siviiliuhreja sekä Ukrainassa että täysin ulkopuolisia. Kansainvälinen yhteisö mukaan lukien Suomi ei voi olla reagoimatta tälläiseen tilanteeseen. Meillä on olemassa kansainväliset säännöt ja meillä on olemassa kansainvälinen laki, jos sitä ei noudateta, me elämme kansainvälisessä kaaoksessa. Näissä kysymyksissä pitää mennä politiikka edellä ja sen jälkeen seuraa talous.

Pääministeri keskusteli puhelimitse tänään myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa talouspakotelinjauksista.


Lue myös:

    Uusimmat