Stubb: Evakuointilennossa voi mennä kaikki pieleen

Ulkoministeri Alexander Stubb aikoo korkata samppanjapullon, jos Egyptin evakuointikone on aikataulussaan. Hän kuvaa evakuointilentoa erittäin vaikeaksi matkaksi, jossa kaikki voi mennä vikaan.

– Pahin skenaario on se, että kone tulee tyhjänä takaisin. Toivotaan, että kaikki suomalaiset, jotka haluavat pois Egyptistä, löytävät tiensä koneeseen, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Stubb sanoo.

Ulkoministeriön evakuointikone lähti aamukymmeneltä kohti Kairoa. Takaisin sen odotetaan lähtevän kello 16.

Tilanne Kairon lentokentällä on kaoottinen. Kenttä on pieni ja täynnä ihmisiä, jotka haluaisivat päästä pois.

– Näemme uutiskuvissa mielenosoituksia, mutta maassa on paljon niitä, jotka ovat oikeasti hädässä ja haluavat pois. Itävalta on kuljettanut kansalaisiaan pois Egyptistä jo kahdella lentokoneella eilisestä lähtien.

Suomen lisäksi muun muassa Britannia lähettää tänään evakuointikoneen Kairoon.

Jotkut matkustajat ovat joutuneet tiettävästi maksamaan lahjuksia päästäkseen lentokentällä eteenpäin.

Tämä voi olla arabimaailman Berliinin muuri

Stubbin mukaan EU:n ulkoministereiden kanta Egyptin tilanteeseen on se, että siirtymäkauden uuteen valtaan on alettava heti. Ulkoministerit eivät kuitenkaan ota suoraa kantaa presidentti Mubarakin tilanteeseen.

– Ei ole meidän asiamme päättää, kuka on Egyptin presidentti. Meidän tulee antaa perusviestit siitä, että kansalla on valta valita seuraava johtaja.

– Arabikadun viesti on selkeä, uskon, että Mubarak lähtee. Vielä ei tiedetä, onko tämä arabimaailman Berliinin muuri, Stubb tiivistää.

Katso ulkoministeri Alexander Stubbin haastattelu: (Huomenta Suomi 2.2.2011)

Lue myös:

    Uusimmat