Stadin kundista koko kansan staraksi

Lasse Liemola muistetaan nuorisomusiikin syntyvuosilta, kun Diivaillen ja Anna pois olivat hittibiisejä. Alun perin Liemola oli tavallinen stadin kundi, joka hämmästyi itsekin valtavaa suosiotaan. Julkkiksen vienti oli loppujen lopuksi niin kovaa, että mies pestasi siskon ja ystävän allekirjoittamaan faneille postitettavia valokuvia.

Vielä vuonna 1955 Lasse Liemola veti keikkaa Linnanmäellä kolmihenkisen yhtyeensä kanssa. 18-vuotiaista miehistä koostunut Rumbling Cowboys ei niittänyt mainetta maanlaajuisesti, mutta Lasse Liemolasta tuli tähti vain muutamaa vuotta myöhemmin.

"Helsingin työväentalolla järjestettiin iskelmälaulumestaruuskilpailut vuonna 1957 ja voitin oman sarjani. Pääsin levyttämään PSO:lle, joka on vanha levy-yhtiö", Liemola kertoo.

Ensimmäisillä levyillään Liemola lauloi ikivihreitä. Sininen kuu ja Kadun aurinkoisella puolella soivat ihmisten levylautasilla ennen nuorisomusiikin syntyä.

"Sitten tuli Anna pois, joka oli ensimmäisiä nuorisomusiikin levyjä. Toinen oli Diivaillen, joka tehtiin vuonna 1959."

Tuhat ihailijakirjettä tallessa

Sodan jälkeen Suomen nuoret innostuivat uudesta nuorisomusiikista, minkä ansiosta Lasse Liemolan suosio kasvoi räjähdysmäisesti. Vuonna 1959 Viikkosanomissa äänestettiin suosituinta suomalaista. Liemolan sijoitus oli neljäs Kekkosen saavuttaessa toisen sijan.

"Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se oli hämmentävää, enkä osannut itsekään tajuta, mitä oli tapahtunut."

Liemola-villitys kasvoi niin suureksi, että ihailijapostia alkoi tulla ovista ja ikkunoista. Suomalaiset halusivat saada julkimon kuvan nimikirjoituksella varustettuna. Kiireinen laulaja alkoi olla pulassa postien kanssa ja pyysi apuvoimia. Liemolan sisko sekä Letkiksen isä Rauno Lehtinen kirjoittivat myös allekirjoituksia valokuviin.

"Minulla on edelleen tuhat ihailijakirjettä tallessa. Useimmissa lukee, että olen aina ihaillut teitä, olette paras laulaja, voitteko lähettää minulle kuvanne."

Autokolari pysäytti miettimään

Keikkailua oman bändin kanssa kesti kaikkiaan kymmenen vuotta, joista parhaimpina esiintymisiä oli 200. Pahan autokolarin jälkeen Liemola ryhtyi miettimään elämäänsä ja päätti vaihtaa alaa. Jatkuva reissaaminen sekä tulevaisuuden tienestit panivat perheellisen miehen miettimään.

"Näin myös, että alkoi tulla uusia idoleita, kuten Danny."

Liemolasta tuli myöhemmin yrittäjä, mutta musiikki ei ole vuosien varrella unohtunut.

"Nyt minulla on taas kitara."

Lue myös:

    Uusimmat