Spekulaatiot Sebastian Vettelin sukelluksesta käyvät kuumina, Ferrari-pomon lausunto löi lisää bensaa liekkeihin – "Hän ei ole puoli sekuntia hitaampi"

Ferrari on ollut alkukaudesta heikompi kuin kertaakaan viimeiseen viiteen vuoteen. Tallin kanssa pitkän jatkosopimuksen tehnyt Charles Leclerc on pärjännyt huomattavasti paremmin kuin tallin tämän kauden jättävä Sebastian Vettel, ja tämä on nostattanut erilaisia spekulaatioita.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Britannian toinen GP suorana 7.-9.8.
Su: Britannian toinen GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Leclerc 33 pistettä, MM-sarjan viides sija. Vettel 10 pistettä, MM-sarjan 13. sija. Ferrarin ykköskuskista ei ole tällä hetkellä mitään epäselvyyttä.

Vettel pysyi Leclercin vauhdissa vielä Itävallassa ja Unkarissa, mutta kahtena Silverstonen-viikonloppuna hän on ollut suurissa ongelmissa. Molempia viikonloppuja ovat sotkeneet erilaiset tekniset ongelmat, ja kun Vettel on lopulta päässyt autoon, se ei ole totellut hänen käskyjään.

– Minulla ei ole enää vastauksia, Vettel sanoi lauantaina ajettuaan Silverstonessa 12. lähtöruutuun.

Viikko sitten Ferrari-kaksikon ero aika-ajoissa oli Leclercin hyväksi 0,912 sekuntia, tänä viikonloppuna 0,369 sekuntia.

Tilanne hämmästyttää entisiä kilpakuljettajia.

– Sebastian ei ole menettänyt yhtäkkiä taitojaan, vuoden 2009 maailmanmestari Jenson Button sanoi Autobildin mukaan.

– Hän ei ole puoli sekuntia hitaampi kuin tallikaverinsa. On täysin selvää, ettei hänen Ferrarillaan voi ajaa yhtään kovempaa, Ralf Schumacher sanoi.

F1-historiassa on nähty, miten autojen ja kuljettajien suorituskykyä manipuloidaan erilaisin keinoin, ja tämän historian pohjalta monet ovat nostaneet saman kysymyksen esiin myös Vettelin kohdalla: sorsiiko Ferrari Vetteliä, koska saksalainen ei ole tallille enää tämän kauden jälkeen millään tavalla merkityksellinen?

– Urani aikana olen usein nähnyt, että autot, joiden pitäisi olla idettiset, eivät ole sitä, 1980-luvulla kaikkiaan 36 GP-starttia ajanut Christian Danner vihjaa.

Tällaisessa sabotoinnissa ei pitäisi olla Ferrarin kannalta periaatteessa mitään järkeä.

Paitsi että.

Ferrari hoiti Vettelin lähtöön liittyvät asiat äärimmäisen huonosti. Talli jäi kiinni valehtelusta, kun Vettel kertoi kauden avausosakilpailun yhteydessä, miten asiat  olivat oikeasti edenneet. Yleinen mielipide on tästä johtuen selkeästi enemmän Vettel- kuin Ferrari-myönteinen.

– Italialaisten täytyy yrittää oikeuttaa yleisölle heidän päätöksensä olla uusimatta Vettelin sopimusta. Ja mikä tärkeintä, heidän täytyy saada Leclerc ajattelemaan, että "olet numero yksi, meidän tulevaisuutemme", Autobild huomauttaa.

Italiankielinen Motorsport-sivusto kysyi asiasta suoraan tallipäällikkö Mattia Binottolta. Toki kysymys muotoiltiin ymmärrettävästi hieman toisin: johtuuko Vettelin ero Leclerciin ajotyylistä vai sopimustilanteesta johtuvasta motivaatiosta?

Binotto sanoi alkuun, ettei kyse ole vain yhdestä asiasta. Hän myös huomautti että Vettelillä on ollut ongelmia autonsa kanssa: niin teknisiä kuin ajamiseen liittyviä ongelmia.

Tämän jälkeen Binotton vastaus kävi Autobildin edellä mainitun huomautuksen valossa mielenkiintoiseksi.

– Sebastianilla on ollut vaikeaa, mutta Charlesin suorituskyky on ollut kiitettävää. Kyseessä on nuori poika, johon Ferrari on investoinut ja jonka kanssa olemme tehneet jatkosopimuksen. Mielestäni hän ajaa todella, todella hyvin, ja tätä on syytä alleviivata.

Lue myös:

    Uusimmat