Mainos

Speden Spelit teki yllätyspaluun! Parinaruhyppely sujui kuin tanssi, hurja tulos hulavanteellakin

3:54

Sadat tuhannet ihmiset nauliintuivat televisioiden ääreen 1990-luvulla katsomaan, kun Pertti "Spede" Pasanen ja neljä julkkista hyppivät narua, arvaavat kortin väriä tai pyörittivät hulavannetta päänsä ympäri.

MTV Uutiset päätti kunnioittaa komiikan mestarin uraa Spede Pasasen kuolemansa 15-vuotispäivänä. Keräsimme toimituksesta neljä innokasta Spede-fania, jotka spelailivat vielä yhdet minispelit. Katso videolta, kuka voitti, kenen hulavanne ei pyörinyt lainkaan ja kenen takalistoon hyppynaru jäi parihyppelyssä jumiin.

Eh, nimittäin, hauskaa oli.

Speden Spelit pähkinänkuoressa

Spede Pasasen visailu- ja pelailuohjelmaa esitettiin Kolmoskanavalla ja MTV3:lla vuosina 1988–2002. Ohjelmalla oli alkuvuosinaan useita nimiä (Spede Special, Spedestroika ja Speden sallitut leikit), kunnes nimi vakiintui Speden Speleiksi marraskuussa 1992. Tällöin ohjelmasta tuli myös Veikkauksen rahapeli.

Ohjelmassa vieraili viikoittain neljä julkisuudesta tuttua henkilöä kisailemassa erilaisissa peleissä. Liikunnallisemmissa lajeissa kaadettiin keiloja pallolla, pyöritettiin hulavannetta kaulan ympäri, pujottauduttiin parin kanssa ison kuminauhan läpi ja seistiin yhdellä jalalla silmät kiinni mahdollisimman kauan.

Kekseliäämpiä lajeja olivat mm. pingispallon piteleminen ilmassa hiustenkuivaajalla, ajan arvioiminen ilman sekuntikelloa sekä Speden itse keksimät laitteet, kuten jalalla poljettava autoratapeli. Todelliseksi kulttilajiksi nousi nopeuslaite, jossa kilpailijan piti painaa neljää eri väristä valonappia koneen määräämässä järjestyksessä kiihtyvällä nopeudella. Laitetta alkoi 1990-luvulla pian nähdäkin myös huoltoasemilla.

Kussakin kilpailussa voittaja sai 1000 markkaa ja häviäjä 1000 markkaa miinusta. Jos ja kun Spede haastoi voittajan, oli pelaajalla mahdollisuus voittaa 2000, 3000 tai 4000 markkaa. Jos haasteen kuitenkin hävisi, voitti 2000 markan haasteessa vain tonnin, 3000:n haasteessa jäi nollille ja neljän tonnin haasteessa tonnin miinukselle. Oikeasti mitään rahaa ei kuitenkaan jaettu esiintymispalkkioita lukuunottamatta.

Veikkauksen pelinä Speden Spelit oli suosittu etenkin 1990-luvulla. Peliä pelattiin vuosien 1992–2002 aikana yhteensä 133,6 miljoonalla eurolla. Speden Spelit lopetettiin vuoden 2002 lopulla. Ohjelman suosio romahti Spede Pasasen yllättävän kuoleman jälkeen syyskuussa 2001. Ohjelmaa juonsi viimeisen vuoden Saija Hakola.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.