Sotilaallinen väliintulo suunnitteilla Nigeriin – tavoitteena palauttaa syrjäytetty presidentti valtaan

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas on antanut hyväksyntänsä sotilaalliselle väliintulolle Nigerissä niin pian kuin mahdollista, sanoo Norsunluurannikon presidentti Alassane Ouattara.

Aiemmin torstaina kerrottiin, että Ecowas oli tehnyt päätöksen valmiusjoukkojen lähettämisestä Nigeriin, mutta aikataulusta ei vielä tuolloin kerrottu. Mahdollisen joukkojen lähettämisen yksityiskohdat ja sen vaikutukset Nigeriin jäivät muutenkin epäselviksi Nigeriassa pidetyn kriisikokouksen jäljiltä.

Ouattara kommentoi sotilaallisen väliintulon mahdollista aikataulua palattuaan kokouksesta takaisin Norsunluurannikolle. 

Ouattaran mukaan Norsunluurannikko aikoo osallistua operaatioon 850–1 100 sotilaalla, minkä lisäksi Nigeria ja Benin ovat lähettämässä sotilaita. Myös muita maita on Ouattaran mukaan osallistumassa operaatioon.

Sotilaallisella väliintulolla on tarkoitus palauttaa valtaan sotilasjuntan heinäkuun lopulla syrjäyttämä presidentti Mohamed Bazoum.

Ranskalta ja Yhdysvalloilta tukea

Ranska ja Yhdysvallat tukevat Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowasin pyrkimyksiä Nigerin tilanteen ratkaisemiseksi.

Ranskan ulkoministeriö kertoi omassa lausunnossaan Ranskan antavan täyden tukensa kaikille Ecowasin johtopäätöksille.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken oli Ranskaa varovaisempi. Hän kertoi Yhdysvaltain tukevan Ecowasin työtä perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi, mutta ei maininnut suoraan Ecowas-maiden suunnittelemaa sotilaallista väliintuloa.

Nigerin naapurimaat Mali ja Burkina Faso ovat varoittaneet Ecowasia sotilaallisesta väliintulosta ja ilmoittaneet sen olevan sodanjulistus myös niitä vastaan. Malissa ja Burkina Fasossa on tehty Nigerin tavoin sotilasvallankaappaukset tällä vuosikymmenellä ja ne on suljettu pois Ecowasin toiminnasta.

Sotilaallisen väliintulon vaaroista ovat lisäksi varoittaneet ainakin Nigerin pohjoinen naapurimaa Algeria sekä Venäjä.

Lue myös:

    Uusimmat