Sorrutko sinäkin näihin pyykkäysvirheisiin?

Pyykinpesun luulisi olevan yksinkertainen askare, mutta moni sortuu virheisiin pyykätessään.

Kotitöistä pyykkäys on ehkä yksi helpoimmista – pyykit koneeseen, pesuainetta joukkoon ja kone päälle, eikö? 

Pyykinpesuun liittyy kuitenkin joitain yleisiä ongelmakohtia. Lue!

Virhe 1: Tahrojen hinkkaaminen

Tahrojen raju hankaaminen voi pahentaa tahroja ja kuluttaa kangasta. Ole sen sijaan hellä ja järjestelmällinen. Hoida tahra niin pian kuin mahdollista ja sinulla on suurempi todennäköisyys onnistua. Pyyhi tahraa aina valkoisella liinalla, jotta estät värien sekoittumisen. Taputtele – älä hiero – tahraa sen ulkolaidoilta sisäänpäin, jotta lika pysyy hallinnassa.

Virhe 2: Liikaa pesuainetta

Jos pesuainetta on liikaa, pyykkiin voi jäädä pesuainejäämiä. Liika saippuavaahto lisäksi vain jumittaa irronneen lian vaikeasti puhdistuville alueille, kuten kauluksen alle. Käytä siis vain puolet siitä määrästä pesuainetta, jonka normaalisti koneeseen laittaisit. Jos pyykistä ei tule tarpeeksi puhdasta, kokeile seuraavalla kerralla laittaa hiukan enemmän. Huomioi kuitenkin, että Suomessa vesi on yleensä pehmeää, mutta jos vesi on kovempaa, saatatkin tarvita normaalia enemmän pesuainetta.

Virhe 3: Et sulje vetoketuja kunnolla

Vetoketjun metallihampaat saattavat tarttua herkempiin vaatteisiin, jotka ovat samaan aikaan pesussa repien ne rikki. Sulje vetoketju siis huolellisesti.

Virhe 4: Peset paidat napit kiinni

Tämä voi vaikuttaa hyvältä idealta, mutta aina se ei sitä ole – yksittäinen nappi saattaa irrota tai venyttää tekstiiliä. Jos nappirivi puolestaan on tiheä, napit voivat kyllä kiinni ollessaan pitää paidan muodossaan.

Virhe 5: Käytät turhaan valkaisu- tai valkopesuainetta

Proteiinitahroja, kuten verta tai hikeä, on turha valkaista. Jos mielit valkaista vaatteitasi, kokeile tätä luonnollista vaihtoehtoa: heitä tahriintuneet sukat, t-paidat ja alusvaatteet suureen, vedellä täytettyyn kattilaan ja laita mukaan muutama viipale sitruunaa. Anna kiehua muutaman minuutin.

Lue myös:

    Uusimmat