Sorrutko sinäkin? Dermatologi nimeää arkiset asiat, jotka voivat pilata ihosi – asiantuntijalla on finnien puristelijoille yksi viesti

Atooppinen ihottuma vaikuttaa pahimmillaan koko elämään 0:41
Suomalaisista 25–30 prosentilla on jossakin elämänsä vaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Atooppinen iho vaikuttaa pahimmillaan koko elämään. 

Joskus ihon epäpuhtaudet saattavat johtua lähinnä omista huonoista tavoista. Sorrutko sinä näihin mokiin, jotka voivat saada ihosi kukkimaan?

Monelle on tuttua, ettei kasvoja saisi kosketella jatkuvasti eikä finnejä puristella. Ihon kuntoon vaikuttavat myös monet muut pinttyneet tavat, joihin voi joskus olla houkuttelevaa sortua.

Cosmopolitan kysyi dermatologi Loretta Ciraldolta, mistä tavoista tulisi luopua, jos haaveena on kaunis ja hyväkuntoinen iho. Näin nainen vastasi.

Ihon nyppiminen ja koskettelu

Sekä finnien että erilaisten näppylöiden puristelu ja nyppiminen on tapa, johon lähes jokainen joskus sortuu. Siitä tulisi kuitenkin pyrkiä eroon.

– Olen toiminut dermatologina yli 40 vuotta. Arvioisin, että noin 90 prosenttia aknearvista on puristelun aiheuttamia, toteaa Loretta Ciraldo.

Naisella on finnien puristelijoille yksi viesti.

– Neuvon asiakkaitani käyttämään seuraavaa mantraa: “Jos jätän finnin rauhaan, se on poissa päivien, pahimmillaan viikkojen kuluessa. Jos siihen jää arpi, se kestää koko loppuiän”, Ciraldo sanoo.

Puristelun sijaan kannattaa käyttää tuotteita, jotka puhdistavat ihohuokosia. Kädet kannattaa muutenkin pitää irti kasvoista. Käsissä voi olla tuotteita ja bakteereita, jotka ärsyttävät kasvojen herkkää ihoa ja aiheuttavat epäpuhtauksia.

Liika kuoriminen

Kuoriminen saa ihon tuntumaan pehmeältä ja näyttämään hehkuvalta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tässä asiassa vähemmän voi olla enemmän.

– Liika kuoriminen voi ärsyttää ihoa, tehden sen kuivaksi ja punaiseksi, Ciraldo huomauttaa.

– Se voi saada myös ihosi tuottamaan liikaa öljyä, mikä taas aiheuttaa epäpuhtauksia, hän jatkaa.

Iho kannattaa kuoria hellästi kerran tai pari viikossa. Happopohjaiset kuorinta-aineet kuorivat ihoa hellemmin kuin kuorivia rakeita sisältävät tuotteet.

Liian vähäiset yöunet

Optimaalinen unen määrä ihon kannalta on seitsemästä kahdeksaan tuntia yössä. Liian vähäinen unimäärä vaikuttaa ihon pH-arvoon, mikä sotkee ihon luontaisen kosteustasapainon ja himmentää hipiäsi hehkun.

– Kauneusunet pitävät nimensä mukaisesti paikkansa. Jos et usko, että unen määrällä on väliä, ota kuva itsestäsi nukuttuasi vähän ja nukuttuasi kahdeksan tuntia. Uskon, että pelkästään se saa sinut vakuuttumaan unen tärkeydestä, Ciraldo kehottaa.

Nukahtaminen meikit kasvoilla

Meikit tulisi aina pestä ennen nukkumaanmenoa. Kasvojen pesemättä jättäminen tukkii ihohuokoset sekä tekee hallaa silmäluomille, etenkin jos jätit kasvoillesi vahvan silmämeikin.

Ciraldo suosittelee tekemään kasvojen puhdistuksesta jokailtaisen rituaalin. Jos sinulla on taipumusta mennä sänkyyn meikit kasvoilla, pyyhi kasvot vähintään meikinpoistoliinoilla ennen nukahtamista.

Aurinkovoiteen unohtaminen

Aurinko aiheuttaa iholle lukuisia terveyshaittoja, minkä takia aurinkosuojaa tulee aina käyttää. Aurinkovoidetta kannattaa laittaa kasvoille silloinkin, kun pysyttelee lähinnä sisätiloissa. Voit saada haitallista UV-säteilyä ikkunan läpi tai käydessäsi nopealla lenkillä koirasi kanssa.

– Me dermatologit yleensä painotamme, että iho saa paljon “oheissäteilyä”, Ciraldo sanoo.

– Voimme käydä postilaatikolla ja jäädä suustamme kiinni naapurin kanssa, tai auton ikkunoiden läpi voi säteillä paljon UVA-säteitä, hän muistuttaa. 

Aurinkovoidetta tulee levittää kasvoille huolellisesti joka aamu. SPF-kerroin löytyy lukuisista eri kasvotuotteista, kuten monista kosteus- ja meikkivoiteista.

Suihkuttelu liian kuumassa vedessä

Pitkä suihkusessio kuuman veden alla voi tuntua ihanalta ajatukselta. Iholle tapa voi kuitenkin tehdä hallaa.

Kuuma vesi voi kuivattaa ihoa ja saada herkän ihon entistä herkemmäksi.

– Kuuma vesi lisää verenkiertoa, jolloin ihosta tulee punoittava ja herkempi. Se voi myös pahentaa alueita, joilla on entuudestaan epäpuhtauksia, Ciraldo selittää.

Suihkutella kannattaakin kädenlämpöisellä vedellä, etenkin kasvoja pestessä.

Tuotteiden liiallinen käyttäminen

Ihonhoitorutiini voi tuntua todelliselta arjen luksukselta, etenkin jos tuotteisiin on panostanut. Tuotteita ei kuitenkaan kannata hamstrata turhan paljoa, sillä se voi kääntyä sinua vastaan.

– Tuotteet eivät imeydy ihoon yhtä hyvin, jos kerrostat liian montaa tuotetta samaan aikaan, huomauttaa Ciraldo.

Tuotteiden määrä kannattaa rajata kolmesta viiteen. Uutta ihonhoitorutiinia kannattaa testata muutaman viikon ajan, jotta näkee, toimivatko tuotteet todella.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

    Uusimmat