Söitkö liikaa? Näin tasapainotat ahmimisen aiheuttamia vahinkoja

Jos tiedät, ettet voi vastustaa edessäsi olevaa monen ruokalajin illallista, nauti sen yhteydessä sellaisia ruokia tai juomia, jotka auttavat vähentämään rasvaisen ruoan aiheuttamia vahinkoja.

Kaikki sortuvat ahmimaan silloin tällöin. Ylenmääräinen kalorien nauttiminen yhdellä kertaa ylikuormittaa kuitenkin elimistöä sen yrittäessä paikata ruoansulatuksen yhteydessä syntyneiden vapaiden radikaalien tekemiä tuhoja. Vapaat radikaalit käyvät solujen kimppuun ja voivat edesauttaa kroonisten tautien, kuten sydänsairauksien, diabeteksen ja syövän, kehitystä.

Mitä enemmän syömme, sitä enemmän vapaita radikaaleja muodostuu. Tutkimusten mukaan runsaan aterian aiheuttamista haitoista voi kuitenkin toipua – ja vieläpä aika herkullisella tavalla! Kun olet syömässä kunnon herkkuateriaa, lisää vielä jotain näistä viidestä ruokalistallesi.

Appelsiinimehu

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan appelsiinimehun sisältämät flavonoidit saattavat tasapainottaa kalori- ja rasvapitoisen aterian sydämelle vahingollisia vaikutuksia.

Niiden tutkimukseen osallistuneiden elimistöissä, jotka joivat appelsiinimehua runsaskalorisen aamiaisen yhteydessä, muodostui vähemmän vapaita radikaaleja ja muita tulehduksellisia, sydänsairauksiin yhdistettyjä merkkejä kuin niille osallistujilla, jotka joivat saman, 51 grammaa rasvaa ja 900 kilokaloria sisältäneen aamiaisen kanssa vain vettä tai sokerivettä.

Hedelmät ja marjat

Jos olet nauttinut rasvaisen aterian, syö vielä perään runsaasti antioksidantteja sisältäviä hedelmiä tai marjoja, kuten viinirypäleitä, kiiviä ja kirsikoita. Ne auttavat minimoimaan vapaiden radikaalien aiheuttamia tuhoja aterian jälkeen. Jos syöt usein suuria aterioita ilman hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, se voi ajan mittaan näkyä haitallisina vaikutuksina.

Etikka

Ruokalusikallinen etikkaa vaikkapa salaatin päälle valutettuna aterian yhteydessä nautittuna, saattaa pitää verensokerin kurissa suuren, paljon hiilihydraatteja sisältävän ruoan jäljiltä.

Ilman etikkaa verensokerin piikkiä seuraa usein yhtä jyrkkä lasku, joka saa ruokahalun jälleen syttymään.

Viini

Punaviinin antioksidantit saattavat vähentää rasvaisten ruokien negatiivista vaikutusta madaltamalla sydänsairauksiin liitetyn yhdisteen määrää elimistössä. Nauti siis lasillinen punaviiniä ateriasi kanssa, mutta muista kohtuus.

Mausteet

Ruokaan lisätyt mausteet voivat auttaa vähentämään ylensyömisen negatiiviisia vaikutuksia, todettiin vuonna 2011 tehdyssä pienessä, The Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Niillä osallistujilla, jotka söivät rasvaisen ja runsaskalorisen aterian, johon sisältyi noin kaksi ruokalusikallista mausteita (sekoitus rosmariinia, oreganoa, kanelia, maustekurkumaa, mustapippuria, neilikkaa, valkosipulijauhetta ja paprikamaustetta), oli matalammat triglyseriini- ja insuliinitasot sekä korkeammat antioksidanttitasot aterian jälkeen kuin niillä, jotka söivät saman aterian ilman mausteita. Tutkijat uskovat, että maustesekoitus saattaa auttaa hidastamaan rasvan imeytymistä ja mausteiden antioksidatit auttavat siivoamaan vapaiden radikaalien aiheuttamia vahinkoja.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat