Soija on papujen kuningas

Soijaa pidetään papujen kuninkaana, koska siinä on kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Soijapavuista puristetaan soijaöljyä ja valmistetaan erilaisia tuotteita. Kauppojen hyllyillä on nykyään runsaat valikoimat erilaisia soijavalmisteita. Meillekin on tullut paljon kysymyksiä soijan käytöstä. Parhaat valikoimat löytyvät luontaistuotekaupoista.

Soijalla uskotaan olevan monia edullisia vaikutuksia terveyteen, sen uskotaan auttavan pitämään kolesteroliarvot kurissa ja sitä kautta ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja. Runsaasti soijaa käyttävissä maissa sairastuvuus hormoniperäisiin syöpiin (rinta- ja eturauhassyöpä) on huomattavan paljon harvinaisempaa kuin länsimaissa. Tämän uskotaan johtuvan suureksi osaksi juuri soijan käytöstä.

Kasvissyöjät voivat hyvin pitkälle korvata soijatuotteilla lihan ruuanlaitossa. Korkean proteiinipitoisuuden ja monipuolisen vitamiini- ja kivennäisainekoostumuksen ansiosta ne kohottavat pelkästään kasviksista valmistettujen ruokien ravintoarvoa. Soijamaitoa ja -kermaa käytetään korvaaman maitotuotteita ruoanvalmistuksessa samoin esim laatikoissa voi käyttää soijamaitoa korvaamaan munamaitoa.

Kuivatavarahyllyllä on soijapapuja, -jauhoja, -rouhetta, -leikkeitä, -pyöryköitä, paahdettuja soijapapuja, erilaisia soijapitoisia aamiais- ja välipalajauheita jne. Kylmätiskiltä löytyy monenlaista tofua (soijapavuista valmistettu juustomainen valmiste) soijajuomia, -kermaa, -ranskankermaa, -juustoa, -levitettä, -monelaisia soijajogurtteja ja -vanukkaita, soijapapusalaattia jne, pakastealtaasta löytyy monen valmistajan soijajäätelöitä.

Lue aina käyttöohjeet tarkkaan, sillä osa tuotteista vaatii liotuksen, osa etukäteiskeittämisen. Soijarouhetta ja kuutioita voidaan käyttää lihan tavoin. Esim. laatikkoruokiin rouhe voidaan lisätä sellaisenaan. Rouhetta käytetään jauhelihan tavoin kastikkeisiin, pata- ja laatikkoruokiin, kaalikääryleiden täytteisiin, pizzoihin tai risottoihin. Sitä kannattaa lisätä leipä- ja sämpylätaikinoihin tai puuroihin, koska soijan ja viljojen aminohapot täydentävät hyvin toisiaan. Koska soijarouhe on esikypsytettyä soijaa, sopii se myös salaattien päälle ripoteltavaksi. Soijakuutiot vaativat pehmetäkseen noin 25 minuutin liotusajan kuumassa kasvisliemessä. Tällöin myös muuten neutraalin makuiset kuutiot imevät itseensä kasvisten ja yrttien makua. Kuutiot sopivat hyvin pata- ja laatikkoruokiin sekä risottoihin.

Lue myös:

    Uusimmat