Sofi Oksaselta 15 000 euroa valeuutisten vastaiseen taisteluun, vetoaa myös kansalaisiin: "Jokainen voi päättää, millaista kieltä sallii, hyväksyy ja tuottaa"

8:19

Kirjailija Sofi Oksanen haluaa keskustelua toimittajien ja poliitikkojen vainosta ja vihapuheen normalisoitumisesta.

Kirjailija Sofi Oksanen ilmoitti maanantaina lahjoittavansa 15 000 euroa kansainväliselle Toimittajat ilman rajoja -järjestölle, koska haluaa tukea totuudenmukaista tiedonvälitystä.

Oksasen mukaan 15 000 euron lahjoitus menee koulutukseen.

– Tiedän jo, mihin sitä ainakin käytetään. Kouluihin, lukioihin tulee opetusta disinformaation ja valeuutisten tunnistamisesta, Oksanen sanoo MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman haastattelussa.

"Vihapuheeseen turtuu"

Oksasen mukaan vihapuheen normalisoituminen on huolestuttava ilmiö.

– On mahdollista, että siitä tulee uusi normaali, koska emme enää kauhistu yhtä paljon, jos Arkadianmäellä joku kansanedustaja töräyttelee sellaisia kommentteja, jotka ovat määriteltävissä vihapuheeksi. Niihin turtuu, eli niitä ei enää pidä niin hämmentävinä, mitä enemmän niitä on, Oksanen sanoo.

Oksanen vetoaa kansalaisiin, jotta nämä ottaisivat vihapuheen huomioon esimerkiksi äänestyspäätöksissään.

– Jokaisella on ääni, jota voi käyttää. Jokainen voi päättää, millaista kieltä sallii, hyväksyy ja tuottaa, Oksanen sanoo.

Karuja esimerkkejä historiasta

Lahjoituksensa julkistustilaisuudessa maanantaina Oksanen esitti synkkiä esimerkkejä siitä, mihin valeuutiset ja vihapuheen hyväksyminen voivat johtaa. Oksanen puhui muun muassa Myanmarin rohingya-vähemmistön joukkomurhasta ja natsi-Saksasta.

Hänen mielestään kovat esimerkit ovat perusteltuja, vaikka Suomi on sananvapauden kärkimaa maailmassa.

– Kaikki etninen vaino, kaikki kansanmurhat, kaikki kammottavuudet historiassa ovat alkaneet sanasta. Ensin rajoitetaan sananvapautta. Ensin aletaan hyökätä niiden kimppuun, jotka tuovat yleisölle totuudenmukaista tietoa. Totuus kuolee ensin. Meidän pitää lopettaa se ennen kuin sitä ei enää voi lopettaa, Oksanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja