"Sodan suurin tankkitaistelu" – Venäjä on menettänyt tuhoisiin väijytyksiin kolmessa viikossa 130 panssaria, eikä silti ole edennyt

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Ukrainalaislähteiden mukaan venäläiset tekivät vakavia virheitä ja työnsivät Donetskin alueella Vuhledarin taistelussa tankkikolonnia väijytyksiin, raportoi amerikkalainen New York Times (NYT).

Ukrainan mukaan Vuhledarissa on viime viikkojen aikana käyty "sodan suurin tankkitaistelu".

14 000 asukkaan Vuhledar nousi helmikuussa otsikoihin, kun Venäjän raportoitiin kärsineen siellä katastrofaalisiksi kuvattuja tappioita.

Lisää bensaa liekkeihin heitti Ukrainan armeija, joka julkaisi taisteluista jutun alussa olevan videon. Siitä saa kuvan, että venäläissotilaat tekevät tutuiksi käyneitä taktisia virheitä ja tappiot ovat raskaita.

Video levisi kulovalkean tavoin myös Venäjä-mielisten sotakommentaattorien keskuudessa, jotka muun muassa totesivat keskinkertaisten komentajien toistavan yhä samoja virheitä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ukraina: Tuhosimme ainakin 130 panssaria

New York Timesin mukaan Venäjä menetti kolmessa viikossa pelkästään Vuhledarin alueella ainakin 130 panssarivaunua ja -ajoneuvoa. Lukua ei ole vahvistettu, eikä Ukraina ole raportoinut omista tappioistaan.

Tilanteen vakavuuden tiedosti ilmeisesti myös Kreml, sillä presidentti Vladimir Putin totesi alueella sotivan merijalkaväen "toimivan kuin pitääkin". Putin myös totesi hyökkäysten jatkuvan.

Samaiset merijalkaväen yksiköt kärsivät alueella kovia tappioita jo lokakuussa 2022.

Venäjä aloitti alkuvuodesta laajat hyökkäykset Itä-Ukrainassa. Ukrainan mukaan Venäjä on hyökännyt päivittäin yli 20 paikkakunnalle. Merkittäviin läpimurtoihin se ei ole raskaista taisteluista huolimatta pystynyt.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina houkutteli tankit "tappoalueille"

Ukrainalaiset sanovat New York Timesille houkutelleensa venäläisjoukot miinojen ympäröimille "tappoalueille", joista hyvin toteutettuna hyökkäävien joukkojen on hyvin vaikea päästä sen enempää eteen- kuin taaksepäinkään.

Paras lääke hyökkääjän kannalta olisi ylipäätään olla päätymättä "tappoalueelle", mutta väijytysten välttäminen ei ole kuulunut Venäjän armeijan vahvuuksiin Ukrainan sotavuoden aikana.

– Selvitimme heidän kulkureittinsä, piilouduimme ja odotimme, sanoo kersantti Artjom Knignitski NYT:n mukaan.

Venäjän panssarinyrkin tuhotöihin osallistuivat niin Ukrainan tykit, tankit, panssarintorjuntaohjukset kuin miinatkin.

Iskuissa käytettiin myös Yhdysvaltain antamia raskaita HIMARS-raketinheittimiä, joita on yleensä hyödynnetty paikallaan pysyvien maalien, kuten ammusvarastojen ja tukikohtien tuhoamiseen.

Tankkikolonnat ovat ukrainalaisluutnantti Vladislav Bajakin mukaan haavoittuvimmillaan, kun tulitus alkaa, vaunujen kuljettajat panikoivat ja yrittävät vetäytyä. Silloin he herkästi ajavat teiden miinoitetuille pientareille, NYT kirjoittaa. Tuhoutuneet tankit sitten omalta osaltaan vaikeuttavat muiden panssareiden toimintamahdollisuuksia.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Tankit loppuivat, venäläiset hyökkäsivät jalan

Venäjän panssaritappioista Vuhledarissa kertoo kovaa kieltä se, että taisteluiden viimeisenä viikkona Venäjä joutui Ukrainan mukaan turvautumaan jalkaväkirynnäköihin.

Tästä on pääteltävissä myös se, ettei Venäjä kykene ainakaan välittömästi korvaamaan kaikkia kärsimiään panssaritappioita.

Kuvamateriaalin perusteella venäläistappioita laskeva Oryx kertoo Venäjän menettäneen tähän mennessä yli 1 700 panssarivaunua.

Tätä lukua käyttäen voidaan todeta, että Venäjä menettänyt keskimäärin noin 140 panssarivaunua sodan jokaisena kuukautena. 

Luonnollisestikaan tappiot eivät todellisuudessa jakaannu tasaisesti jokaiselle kuukaudelle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

140 menetettyä panssarivaunua per kuukausi olisi jo sikäli huolestuttava luku, mutta Kremlin hätä vain kasvaa, jos tarkastelee Venäjän tankkituotantoa.

Jäljellä on enää yksi varsinainen tankkitehdas, 1930-luvulla alun perin rakennettu UralVagonZavod.

Tehtaan modernisointi on ollut heikonpuoleista ja työntekijät vitsailevat kasaavansa moderneja panssarivaunuja käsin, kirjoittaa brittilehti Economist.

Panssarivaunuja tehdas tuottaa kuukaudessa vain 20. Luku kalpenee 140 menetetyn tankin rinnalla. Tuotantoluvusta kertoo yhteiskuntakriittinen venäläislehti Novaja Gazeta.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa, jossa on kuukausia käyty raskasta kulutussotaa. Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

Tätä tahtia Venäjän tankit loppuvat

Kuukausittaisen 120 panssarin vajetta Venäjä pyrkii kuromaan umpeen uudistamalla varastoissa olevia panssarivaunujaan. Niitä sillä on raporttien mukaan tuhansia.

Käytännössä tämä tarkoittaa vaunuvanhuksille päivitystä ase-, tähtäys- ja kommunikaatiojärjestelmiin sekä reaktiivisen panssarin asennusta.

Näitä uudistettuja vaunuja Venäjän ainoa tankkitehdas pystyy lähettämään rintamalle noin kahdeksan kuukaudessa, Economist kirjoittaa. Kolme muuta vaunujen korjauspajaa uusii kukin noin 17 tankkia kuukaudessa.

Venäjän armeija saa täten tällä hetkellä kuukausittain käyttöönsä yhteensä noin 80 uunituoretta tai päivitettyä tankkia.

80 panssarin lisäys kuukausittain kattaa vain vajaat 60 prosenttia tappioista. 

Päätelmä on yksinkertainen: Tällä tahdilla Venäjän panssarivaunut loppuvat.

Lue myös:

    Uusimmat