Putin kommentoi Venäjällä suututtanutta Vuhledarin katastrofihyökkäystä

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
Ote Ukrainan armeijan helmikuussa julkaisemasta videosta, jossa Venäjän panssarikolonna etenee ja joutuu tulituksen kohteeksi. Venäjä-mieliset sotakommentaattorit suhtautuivat videolla näkyviin venäläisjoukkojen taktiikoihin hyvin kriittisesti. Nyt myös presidentti Putin on välillisesti kommentoinut Vuhleharin tapahtumia.

Venäjä kärsii Vuhledarin alueella yhä "katastrofaalisia tappioita", kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ennen sotaa Itä-Ukrainan Donetskin alueen Vuhledarissa asui noin 14 000 ihmistä. Nyt pienestä hiilikaivoskaupungista on Venäjän uusien tammi-helmikuun hyökkäysten myötä tullut sodan kenties puhutuin kolkka.

Viime viikolla Ukrainan armeija julkaisi alueelta videon, jossa venäläinen panssarikolonna oletettavasti pyrkii etenemään.

Videolla näkyy, miten venäläisjoukot joutuvat tulituksen kohteeksi. Lopputulos ei ole venäläisten kannalta mieluisaa katsottavaa, sillä kuvamateriaali sisältää paljon myös vaurioituvaa ja tuhoutunutta kalustoa.

Venäjä onkin saattanut menettää lähes koko merijalkaväen eliittiprikaatin hyökätessään Vuhledarin alueella, kirjoittaa amerikkalaislehti Politico.

Vaikka video on mahdollisesti leikattu niin, että se antaa venäläisjoukkojen operoinnista mahdollisimman epäedullisen kuvan, eivät useat satojatuhansia seuraajia keränneet venäläismieliset sotakommentaattorit ole kuvissa näkyvälle toiminnalle juuri armoa antaneet.

Vuhledarin ja videon keräämä julkisuus ei ole mennyt ohi myöskään Kremlissä, sillä jopa presidentti Vladimir Putin on välillisesti ottanut kantaa tilanteeseen.

–  Merijalkaväki toimii nyt niin kuin sen pitääkin, Putin totesi Venäjän valtiotelevisiossa 12. päivä helmikuuta esitetyssä lähetyksessä. ISW:n mukaan Putinin kommentit oli taltioitu 9. helmikuuta.

Tiedossa on, että Vuhledarissa on taistellut ainakin 155. merijalkaväkiprikaatin mekanisoituja osia.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan panssarintorjunnan tuhotyöt tallentuivat videolle 1:04
Ukrainan panssarintorjunnan tulitus tallentui helmikuussa julkaistulle videolle.

ISW: Putin kehuu, koska hyökkäystä aiotaan jatkaa

ISW:n mukaan on todennäköistä, että Putin tarkoituksella kehui juuri niiden yksiköiden toimintaa, joiden tiedetään saaneen rutkasti negatiivista julkisuutta viime aikoina.

Venäjän puolustusministeriö ei ole kyseisten yksiköiden kärsimiä tappioita kommentoinut. Sen sijaan puolustusminisiteri Sergei Shoigu väitti 7. helmikuuta, että Venäjän hyökkäys Vuhledarissa sujuu mukavasti.

– (Putinin ja puolustusministeriön) ylioptimistiset lausunnot todennäköisesti pyrkivät pitämään hengissä tarinan, jonka mukaan Venäjä tekee Donetskin alueella ison ja onnistuneen hyökkäyksen, ISW katsoo.

– Putin myös todennäköisesti pidättäytyy tukemasta kriittisiä Venäjä-mielisiä sotilaskommentaattoreita, jotka ovat kasvavissa määrin syyttäneet Venäjän puolustusministeriötä ja sotilaskomentajia aiempien virheiden toistamisesta, ISW jatkaa.

Voit lukea lisää Venäjä-mielisten sotakommentaattorien reaktioista Vuhledarin tapahtumiin täältä.

Vaikka Venäjä on saanut Vuhledarin suunnalta vain niukasti positiivisia uutisia, antavat Putinin kommentit ISW:n mukaan mahdollisesti ymmärtää, että samalla suunnalla nähdään tulevaisuudessa entistä pontevampia hyökkäysyrityksiä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainassa neuvostokalustoa puretaan epäitoivoisesti varaosiksi ja ajellaan vuoden 1960 vehkeillä: “Näky ei ole Naton tukemasta maasta” 1:41
Ukrainassa taistellaan jopa vuoden 1960 vehkeillä ja puretaan epätoivoisesti kalustoa: "Näky kuin saarretusta maasta 1900-luvulla"

Venäjä hyökkää laajalla rintamalla

Vuhledar ei suinkaan ole ainoa alue, jossa Venäjä on viime aikoina koettanut hyökätä. Ukrainan mukaan Venäjän viime aikojen operaatioita voi jopa kuvata suurhyökkäykseksi, vaikka Venäjä ei sellaisesta ole julkisesti puhunutkaan.

Sotilasasiantuntijat eivät ole olleet suurhyökkäyksen olemassaolosta yhtä vakuuttuneita. On myös mahdollista, ettei Venäjällä ole resursseja nykyistä suurempiin hyökkäyksiin.

Siitä sekä Ukraina että länsiarviot ovat yhtä mieltä, että Venäjällä lienee tällä hetkellä enemmän sotilaita Ukrainassa kuin millä se aloitti suurhyökkäyksensä helmikuussa 2022.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjällä nyt käytössään olevat sotilaat eivät kuitenkaan ole sen enempää yhtä hyvin koulutettuja kuin varustettujakaan kuin ne joukot, jotka vajaa vuosi sitten suurhyökkäyksen aloittivat.

Esimerkiksi panssarivaunuistaan Venäjä on menettänyt todennäköisesti vähintään puolet, raportoi kalustotappioita kuvamateriaalin perusteella laskeva Oryx. Uutisoimme Venäjän tankkitappioista laajemmin näin.

Venäjä "tiedustelee voimalla"

Vuhledarin lisäksi Venäjä on hyökännyt esimerkiksi Solderin, Bahmutin ja Dvorichnen suunnilla.

– Viime aikaiset hyökkäykset ovat todennäköisesti olleet voimallista tiedustelua, joiden tehtävä on testata Ukrainaa, kirjoittaa Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan Twitterissä.

– Satelliiteista, lennokeista ja elektronisen sodankäynnin työkaluista huolimatta vastapuolen todellinen voima, toimintapa ja taistelutahto on mahdollista selvittää vain maantasalla, Ryan jatkaa.

Venäjä on aloittanut uusien hyökkäysten sarjan Ryanin arvion mukaan myös siksi, että se pyrkii häiritsemään Ukrainan suunnitelmia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kenraali: Venäjän hyökkäysvoima kyseenalainen

Ryan kuvailee Venäjän hyökkäysvoimaa "kyseenalaiseksi". Liikekannallepanolla koottujen joukkojen keskeisin anti on Ryanin arvion mukaan ollut Venäjän puolustuslinjan tasapainottaminen.

Ukrainan nopea läpimurto Harkovan alueella viime syksynä oli pitkälti seurausta siitä, että Venäjän linja oli joukkosiirtojen ja raskaiden tappioiden myötä ohentunut merkittävästi.

– Hyökkäysoperaatiot vaativat hyvin koulutettuja varustettuja sotilaita, huippuluokan johtajia, yksityiskohtaista suunnitelmia ja harjoittelua. Kymmenet tuhannet uudet ja kokemattomat sotilaat eivät tarjoa näitä asioita, Ryan toteaa.

– Venäjä tuskin onnistuu aikaansaamaan suuria läpimurtoja syvälle Ukrainan alueella, joilla tuhota logistiikkaa, tykistö ja komentopaikkoja, Ryan jatkaa.

Ryanin mukaan esimerkiksi Bahmutin taistelu ja äskettäin nähty Venäjän "katastrofaalinen hyökkäys" Vuhledarissa osoittavat Venäjän hyökkäysvoiman heikkouden.

Venäjä valmistautuu länsipanssarien saapumiseen

Venäjän hyökkäykset eri puolilla Itä-Ukrainaa todennäköisesti jatkuvat lähitulevaisuudessakin, kenraalimajuri evp. Ryan toteaa.

Ryan odottaa näkevänsä yhdistelmää ihmisaaltotaktiikkaa ja modernimpaa lähestymistapaa eri aselajien yhteistyön muodossa.

Hyökkäämällä Venäjä käytännössä pyrkii ottamaan aloitteen takaisin itselleen ja häiritsemään Ukrainan mahdollisia hyökkäyssuunnitelmia.

– Putinin pitää myös onnistua valtaamaan maa-alaa ja saada momentum puolelleen. Hänen täytyy pystyä osoittamaan Venäjän kansalle sodan ensimmäisen vuosipäivän lähestyessä, että hyökkäys etenee, Ryan kirjoittaa.

– Venäjän sotilasjohto myös haluaa varmistaa, että venäläisjoukot ovat paremmissa puolustusasemissa ennen kuin länsimaiden lahjoittamat panssarivaunut, panssariajoneuvot ja ampumatarvikkeet saapuvat Ukrainan avuksi, Ryan jatkaa.

Ukrainalaiset aloittivat Leopard-koulutukset Puolassa 1:21
Ukrainalaiset ovat aloittaneet Leopard-koulutuksen Puolassa.

Lue myös:

    Uusimmat