Tämä video sai venäläiset sotakommentaattorit kihisemään: "Samat keskinkertaiset komentajat toistavat samoja virheitä"

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
Katso ote venäläismielisten sotakommentaattorien hermoille käyneestä tuhontäyteisestä videosta. Video on Ukrainan armeijan tämän vuoden helmikuussa julkaisema. Video löytyy kokonaisuudessaan jutun lopusta.

Osa Venäjä-mielisistä sotakommentaattoreista on menettänyt uskonsa Kremlin sotavoimien kykyyn saavuttaa merkittäviä voittoja nyt käynnissä olevilla hyökkäyksillä.

Kuluvan viikon aikana niin Ukraina, Britannia kuin amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) ovat arvioineet, että Venäjä on aloittanut uusia merkittäviä hyökkäyksiä Itä-Ukrainassa.

Siinä missä venäläiset sotakommentaattorit olivat vajaa vuosi sitten pääsääntöisesti täynnä voitonvarmuutta, ovat monet heistä viime viikkoina suhtautuneet hyvin kyynisesti Kremlin armeijan mahdollisuuksiin saavuttaa todellisia voittoja saatavilla olevilla joukoilla.

Tuorein venäläismielisten sotakommentaattorien hermopisteitä satuttanut video on peräisin Donetskin alueelta Vuhledarista, jossa sota-asiantuntija Emil Kastehelmen mukaan Venäjä menettää "massiiviset määrät kalustoa, eikä mitään tuloksia synny".

Videolla näkyy venäläisten panssarijoukkojen ja jalkaväen toimintaa. Lopputulos ei ole oletettavasti hyökkäämään pyrkivien venäläisten kannalta mieluisaa katsottavaa, sillä kuvamateriaali sisältää paljon myös vaurioituvaa ja tuhoutunutta kalustoa.

Voit katsoa Ukrainan armeijan julkaiseman videon kokonaisuudessaan jutun lopusta.

Vaikka video on mahdollisesti leikattu niin, että se antaa venäläisjoukkojen operoinnista mahdollisimman epäedullisen kuvan, eivät useat satojatuhansia seuraajia keränneet venäläismieliset sotakommentaattorit ole kuvissa näkyvälle toiminnalle juuri armoa antaneet.

– Hyökkäystä Vuhledarissa johtavat samat keskinkertaiset henkilöt (komentajat), jotka rynnäköivät Pavlovkaan viime marraskuussa, kirjoittaa 530 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt Military Informant.

– Nämä henkilöt menettivät silloin huomattavan määrän ihmisiä ja kalustoa, eivätkä he kantaneet siitä mitään vastuuta. Nyt he hyökkäävät samalla keskinkertaisuudellaan Vuhledariin, Military Informant jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Myös venäläismielinen Colonelcassad totesi 830 000 seuraajalleen, että "joitain johtopäätöksiä ei ole tehty ja samanlaisia virheitä toistetaan". Hän kiinnitti erityisesti huomiota siihen, että venäläiset panssarijoukot ovat supussa ja muodostavat näin helpon maalin.

Sodan alkuvaiheessa paljon julkisuutta keräsi Ukrainan armeijan julkaisema video, jossa pääkaupunki Kiovan suunnalla hyökänneet panssarivaunut kulkivat päällystetyllä tiellä tiiviissä letkassa ja joutuivat epäsuoran tulen kohteeksi. Videon voi katsoa alta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Tämä video oli paljon esillä sodan alussa – siinä sumpussa ajavat venäläispanssarit joutuvat tulituksen kohteeksi. Ukraina julkaisi videon maaliskuussa.

Syy voi löytyä muualta kuin johtajista

Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat vaatineet julkisia oikeudenkäyntejä niille sotilasjohtajille, jotka heidän mukaansa toistuvasti epäonnistuvat taisteluissa.

Ajatushautomo ISW:n mukaan Vuhledarista julkaistu video osoittaa venäläisten taktiikoiden olevan "erittäin epätoimivia".

Syyksi ISW arvioi sen, että Venäjän liikekannallepanon avulla muodostamat joukot ovat heikosti koulutettuja. Komentoportaalle ISW antaa synninpäästön.

Venäjällä on nyt Ukrainassa yli 300 000 sotilasta, ukrainalaisviranomaiset väittävät amerikkalaislehti Foreign Policylle. Länsiarviot ovat olleet maltillisempia, mutta selvänä pidetään, että Moskovalla on nyt käytössään enemmän sotilaita Ukrainassa kuin millä se aloitti suurhyökkäyksensä viime helmikuussa.

Eri asia on, korvaako määrä laatua. Eri lähteiden mukaan Venäjän vajaan vuoden aikana kärsimät henkilöstötappiot ovat vähintään kymmeniä tuhansia taistelijoita. Ukraina sanoo luvun olevan yli 130 000. Kreml ei ole tappioitaan juuri kommentoinut.

Asiantuntijoiden keskuudessa on laaja yhteisymmärrys siitä, että Venäjä hyökkäsi aluksi Ukrainaan parhailla mahdollisilla joukoilla. Nyt taistelevien sotilaiden koulutus- ja varustetaso on pääsääntöisesti aiempaa heikompi.

– Venäläiset sotakommentaattorit todennäköisesti syyttävät venäläiskomentajia vähätelläkseen sitä tosiasiaa, että tulevaisuudessakin liikekannallepanojoukkojen järjestelmällisesti heikko koulutustaso odotettavasti johtaa samantyyppisiin taktisiin epäonnistumisiin joka puolella Ukrainaa, ISW katsoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yksilöistä tehdään syntipukkeja

Sotakommentaattorit ovat pitkin Venäjän hyökkäyssotaa syyttäneet komentajia armeijan epäonnistumisista.

– Mieluummin syytetään yksilöitä kuin instituutiota, ajatushautomo ISW toteaa.

Venäjän ylin johto presidentti Vladimir Putinia myöten on usein nojannut samantapaiseen taktiikkaan etsiessään yksittäisiä syntipukkeja huonolle sotamenestykselle. Venäjä on esimerkiksi toistuvasti kierrättänyt kenraaleitaan Ukrainassa.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Katso Ukrainan armeijan helmikuussa julkaisema video venäläisen tankkikolonnan toiminnasta kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat