Venäjän panssarivaunut loppuvat, jos nykytahti jatkuu – uudet luvut tankkitehtailta paljastavat panssarikriisin syvyyden

Venäjä tuottaa selkeästi vähemmän panssarivaunuja kuin se menettää Ukrainassa.

Kuvamateriaalin perusteella venäläistappioita laskeva Oryx kertoo Venäjän menettäneen tähän mennessä yli 1 700 panssarivaunua.

Todennäköistä on, että vaunutappioita on vielä enemmän, sillä jokaista Venäjän menettämää tankkia tuskin on kuviin saatu.

Helmikuussa arvioitiin Venäjän panssaritappioiden kattavan noin puolet niistä tankeista, jotka sillä oli käyttövalmiina suurhyökkäyksen alussa.

Ukrainan mukaan Venäjä on menettänyt jo yli 3 300 panssarivaunua. Venäjä ei ole omia panssaritappioitaan juuri kommentoinut.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan joukot iskivät Venäjän panssarivaunuihin suoraan vauhdista 2:13
Katso videolta, miten Ukrainan joukot iskevät Venäjän panssareita vastaan. Ukrainan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Jos laskutoimituksessa käytetään lukua 1 700, on Venäjä menettänyt keskimäärin noin 140 panssarivaunua sodan jokaisena kuukautena. 

Luonnollisestikaan tappiot eivät todellisuudessa jakaannu tasaisesti jokaiselle kuukaudelle.

Alkuvuoden aikana Venäjän tankkitappiot ovat joka tapauksessa pysyneet varsin korkealla tasolla. 

Tuhotahtia ovat pitäneet yllä Venäjän laajat hyökkäykset Itä-Ukrainassa, jotka ovat tuottaneet katastrofaalisiksikin kuvailtuja menetyksiä ilman merkittäviä läpimurtoja. Venäjän itsepintaisista vastahyökkäyksistä voi lukea laajemmin esimerkiksi täältä tai täältä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tällä tahdilla tankit loppuvat

140 menetettyä panssarivaunua per kuukausi olisi jo sikäli huolestuttava luku, mutta Kremlin hätä vain kasvaa, jos tarkastelee Venäjän tankkituotantoa.

Paljon on puhuttu siitä, miten länsimaissa asetuotantoa ja armeijoiden kokoa on ajettu alas kylmän sodan jälkeen. 

Myös Venäjällä panssarituotantoa on supistettu. Jäljellä on enää yksi varsinainen tankkitehdas, 1930-luvulla alun perin rakennettu UralVagonZavod.

Tehtaan modernisointi on ollut heikonpuoleista ja työntekijät vitsailevat kasaavansa moderneja panssarivaunuja käsin, kirjoittaa brittilehti Economist.

Panssarivaunuja tehdas tuottaa kuukaudessa vain 20. Luku kalpenee 140 menetetyn tankin rinnalla. Tuotantoluvusta kertoo yhteiskuntakriittinen venäläislehti Novaya Gazeta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Vanhoihin vaunuihin uudet varusteet

Kuukausittaisen 120 panssarin vajetta Venäjä pyrkii kuromaan umpeen uudistamalla varastoissa olevia panssarivaunujaan. Niitä sillä on raporttien mukaan tuhansia.

Käytännössä tämä tarkoittaa vaunuvanhuksille päivitystä ase-, tähtäys- ja kommunikaatiojärjestelmiin sekä reaktiivisen panssarin asennusta.

Näitä uudistettuja vaunuja Venäjän ainoa tankkitehdas pystyy lähettämään rintamalle noin kahdeksan kuukaudessa, Economist kirjoittaa. Kolme muuta vaunujen korjauspajaa uusii kukin noin 17 tankkia kuukaudessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjän armeija saa täten tällä hetkellä kuukausittain käyttöönsä yhteensä noin 80 uunituoretta tai päivitettyä tankkia.

80 panssarin lisäys kuukausittain kattaa vain vajaat 60 prosenttia tappioista. 

Päätelmä on yksinkertainen: Tällä tahdilla Venäjän käyttämät venäläiset panssarivaunut loppuvat.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Medvedev vei hätäviestin tehtaalle

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev vieraili äskettäin Omskin alueella sijaitsevalla panssaripajalla. Viesti oli selvä: Tuotantoa on lisättävä.

– Kuten tiedämme, vihollisemme (Ukraina) on kerjännyt ulkomailta sotilaslentokoneita, ohjuksia ja tankkeja, Medvedev totesi Reutersin mukaan.

Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) ei Medvedevin perustelua tankkituotannon lisäämistarpeelle niellyt.

– Medvedev todennäköisesti puhui vastauksesta länsimaiden aseapuun peittääkseen sen tosiasian, että tuotannon lisäämisen taustalla ovat korkeat kalustotappiot, ISW arvioi helmikuussa.

Venäjän korkea-arvoiset johtajat luultavasti tietävät, että maan sotateollisuuden tuotantomäärät ovat muodostumassa kriittiseksi heikkoudeksi, arvioi Britannian puolustusministeriö.

Britannian mukaan Venäjän aseteollisuuden tuotantoluvut jäävät "lähes varmasti" alle maan puolustusministeriön vaatimusten.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Neuvostoliiton tuotantoihmettä ei noin vain toisteta

Panssarivaunutuotannon lisääminen ei ole tänä päivänä nopea temppu, vaikka Venäjällä siitä kouriintuntuva esimerkki onkin tarjota.

Toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto menetti yli 80 000 panssarivaunua, joista suurimman osan Natsi-Saksaa vastaan vuosina 1941–1945. 

Siitä huolimatta Neuvostoliitolla oli Berliinin vallatessaan enemmän tankkeja kuin kesällä 1941 Saksan hyökätessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Neuvostoliiton toisen maailmansodan työjuhdan T-34-tankin ja Venäjän nykyisen panssarinyrkin selkärangan muodostavien T72-, T-80- ja T-90 -vaunujen välillä on kuitenkin valtava teknologinen harppaus.

Toisen maailmansodan aikana Kreml tuloksekkaasi käski esimerkiksi traktoritehtaat tekemään tankkeja peltokoneiden sijaan. Tätä nykyä vastaavan muutoksen aikaansaaminen olisi huomattavasti monimutkaisempaa.

Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille 3:36
"Tiettyjä laatueroja" – MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsimaisille panssarivaunuille.

Juttua korjattu 1.3.2023 kello 19.02: Poistettu "huomattavasti"-sana virkkeestä "Siitä huolimatta Neuvostoliitolla oli Berliinin vallatessaan huomattavasti enemmän tankkeja kuin kesällä 1941 Saksan hyökätessä".

Lue myös:

    Uusimmat