Mainos

Snowden voi hakea turvapaikkaa Suomesta vain Suomen maaperältä

Verkkourkinnasta vuotanut Edward Snowden voi Maahanmuuttoviraston mukaan hakea turvapaikkaa Suomesta vain Suomen valtion alueelta. Turvapaikkaa ei siis voi hakea ulkomailta käsin.

Paljastussivusto Wikileaksin mukaan Edward Snowden on hakenut turvapaikkaa yli 20 maasta, myös Suomesta. Anomukset on jätetty Moskovan lentokentällä Venäjän konsulaattiin. Kremlin edustajan mukaan Snowden on vetänyt Venäjän turvapaikkahakemuksensa takaisin. Kremlin mukaan hän on hakenut turvapaikkaa 15 maasta.

Turvapaikkaosaston johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta kertoo, että Suomi on valmis ottamaan vastaan Snowdenin turvapaikkahakemuksen, mutta hän voi tehdä sen vain Suomen maaperältä.

– Jokainen, joka katsoo olevansa turvapaikan tarpeessa, voi hakea turvapaikkaa Suomesta. Laissamme ovat kuitenkin tietyt kriteerit menettelylle ja sille, missä turvapaikkaa haetaan. Turvapaikkaa ei voi hakea Suomen rajojen ulkopuolella.

Hakemus on jätettävä Suomessa joko rajavartiolaitoksella tai Suomen alueen sisäpuolella poliisille.

Sisäministeriön mukaan lainsäädäntö ei jousta poikkeuksiin edes tapauskohtaisesti.

– Vastaavanlaisissa tapauksissa olemme vastanneet hakijalle, kuinka prosessi Suomessa toimii, ja olemme kertoneet, millaisia maahanmuuttolupia on mahdollista hakea, sanoo sisäministeriön neuvotteleva virkamies Sanna Sutter.

Euroopassa sama käytäntö

Suomen menettely vastaa muiden Euroopan maiden käytäntöä. Muualla maailmassa voi olla erilaisia käytäntöjä. Myös joissain EU:n jäsenvaltioissa on ollut joskus mahdollista jättää turvapaikkahakemus myös ulkomailla maan edustustossa, mutta käytännöstä on luovuttu.

Suomi vastaanottaa Sisäasiainministeriön mukaan aika ajoin ulkomailta yhteydenottoja, joissa pyydetään kansainvälistä suojelua. Yhteydenotot tulevat yleensä kirjeitse tai sähköpostitse suoraan sisäasiainministeriöön joko edustuston tai ulkoministeriön kautta. Yhteydenotot eivät johda turvapaikkahakemuksen käsittelyyn Suomessa, mutta niihin vastataan ja kysyjälle kerrotaan Suomen turvapaikkamenettelystä.

Yhdysvallat syyttää Snowdenia vakoilusta ja on vaatinut tämän luovuttamista.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja