Mainos

Smetana on kuin suunniteltu syysviimojen herkutteluhetkiin

Alunperin itäeuroopasta kotoisin oleva smetana on Suomessa ollut jo pitkään osa karjalalaista ja savolaista ruokakulttuuria. Nykyään sen käyttö on osa luovaa ruuanlaittoa aivan joka puolella ja etenkin kun halutaan herkutella – käännytään usein smetanan puoleen.

Se vei myös Hjalmar Ingmannin sydämen mukanaan, joka alkoi valmistaa smetanaa Sipoossa jo vuonna 1947, saatuaan reseptin sen valmistukseen venäläisiltä kauppamiehiltä. Sen valmistaminen perinteitä kunnioittaen jatkuu edelleen Sipoossa Arla Ingmannin tehtaalla.

Täyteläinen ja aromikas maku, paksu koostumus ja korkea rasvapitoisuus kuuluvat smetanaan. Smetana kestää erinomaisesti kuumentamista, joten se sopii pitkään haudutettaviin pata- ja uuniruokiin, mutta on erittäin suosittua sellaisenaankin – suoraan purkista ruuan päälle lisättynä.

Monet smetanaa sisältävät klassikot kuten stroganoff, borssikeitto ja blinit viittaavat venäläiseen ruokakulttuuriin, mutta se sopii mainiosti vaikkapa pastaruokiin siinä missä tex mex -keittiöönkin – jälkiruuista puhumattakaan.

Sitä mukaa kun päivät lyhenevät, niin pidot paranevat. Pimeinä ja kylminä kuukausina on mukava kokoontua hautuvien ruokapatojen ääreen.

Stroganoff

Ainekset:

500 g naudanlihaa, esim. paistia
1 sipuli
200 g herkkusieniä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl Arla Ingman Meijerivoita
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl makeuttamatonta sinappia
200 g Arla Keittiö Smetanaa

Tarjoiluun:

riisiä
suolakurkkua

Valmistus:

 Suikaloi liha. Kuori ja silppua sipuli. Viipaloi sienet. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja paista voissa pannulla. Lisää sipuli ja sienet ja paista pari minuuttia. Lisää tomaattipyree, sinappi ja smetana. Kiehauta ja kypsennä 2-3 minuuttia. Tarjoa stroganoff keitetyn riisin ja suolakurkkujen kera.

Rigatoni alla salsiccia -pasta

Ainekset:

300 g pastaa, esim. rigatoni

300 g salsiccia-makkaraa

1 kesäkurpitsa, noin 300 g

2 valkosipulinkynttä puserrettuna

1 rkl Arla Ingman Meijerivoita

200 g Arla Keittiö Smetanaa

1 dl kuivaa valkoviiniä tai vettä

1 dl mustia oliiveja
suolaa ja mustapippuria

3 dl Arla Emmentalraastetta

1 dl basilikaa silputtuna

Valmistus:
 Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Viipaloi makkarat ja kesäkurpitsa. Ruskista makkarat ja kesäkurpitsat sekä valkosipuli voissa pannulla. Lisää smetana, viini ja oliivit. Keitä pari minuuttia. Mausta kastike. Sekoita kastike ja juustoraaste keitetyn pastan joukkoon ja tarjoile.

Jos näistä ei vielä irronnut inspiraatiota, niin lisää smetanareseptejä löydät osoitteesta www.arlaingman.fi. Uudistunut Arla Keittiö Perinteinen Smetana löytyy nyt myymälöistä kahdessa pakkauskoossa; kätevässä 120g rasiassa ja sesonkiin sopivassa reilussa 300g pakkauksessa. Arla Keittiön avulla on aina varaa parempaan!

Artikkelin tarjoaa:

Lue myös:

    Uusimmat