SM-liigasta tuttu monitaituri Josef Boumedienne paljasti kovan NHL-tavoitteensa – piti perinteikkään seuran sarjassa: "Yhdenkään ei olisi pitänyt tippua"

1:49
Suomalaishyökkääjä Oula Palvesta jatkoaikasankari: Brynäs säilyy SHL:ssä, HV71 sarjaporrasta alemmas.

SM-liigasta tutun Josef Boumediennen, 43 elämässä on riittänyt käänteitä tänä keväänä. Hän lähti pikahälytyksellä säilyttämään Brynäsiä SHL:ssä ja onnistui tehtävässään. Seuraavana jännityksen kohteena on yhden työnantajan, Rauman Lukon, pudotuspelitaistelu.. 

– Tänään on hyvä päivä, Josef Bouemedienne heittää puhelimeen heti MTV Urheilun haastattelun aluksi. 

Äänestä kuulee helpotuksen ja ilon. Sellaista se on, kun väistää luodin ja säilyy joukkueineen kovan taistelun jälkeen pääsarjassa. 

Boumedienne otti vastaan kovan tehtävän, kun Brynäs tarjosi valmentajan paikkaa ennen HV71:tä vastaan pelattavaa karsintasarjaa. Toiseksi valmentajaksi lähti Espoossakin SM-liigaa pelannut Nils Ekman, joka on "Bumelle" tuttu jo 20 vuoden takaa. 

– En olisi lähtenyt tehtävään, jos en olisi uskonut, että saamme joukkueen pelaamaan omalla tasollaan. 

"Tuska loisti läpi"

Ruotsin karsintasarja pelataan seitsemästä poikki -systeemillä. Mihinkään taikatemppuihin ei ollut muutamassa päivässä aikaa. 

– Kaikki ottivat meidät hienosti vastaan ja olivat valmiita haasteeseen. Yritimme muokata puolustuspeliä ja korostaa sitä, että voittaisimme enemmän kaksinkamppailuja. 

Boumediennellä ja Ekmanilla ei ole valmennuskokemusta SHL-tasolta, mutta he saivat myytyä ajatuksena joukkueelle, joka pystyi nostamaan tasoaan. Sarja lähti liikkeelle pienellä onnellakin: avauspelin jatkoajalla Hv71:llä oli ylärima, mutta lopulta Brynäs onnistui voittamaan. 

Sarja meni lopulta gävleläisille 4–1, ja helpotus oli valtava.

– Kyllä siinä molempien joukkueiden tuska loisti läpi, Boumedienne myöntää. 

– Mielestäni tällaisena kautena ei yhdenkään joukkueen pitäisi tippua. Erilaisia muuttuvia tekijöitä on ollut niin paljon. 

Suomalaispelaajat isoja tekijöitä

Brynäsin suomalaispelaajat Oula Palve ja Tomi Sallinen olivat isossa roolissa. Boumedienne sanoi olevansa iloinen, että Linköpingistä tullut Palve pääsi loppukaudesta TPS-aikojen tasolle. 

– Sanoin Salliselle, että olet kolmossentteri ja tapat jäähyjä, vaikka taitojen puolesta sinun pitäisi olla isommassa roolissa. Hän otti tehtävän hienosti vastaan ja oli paras puolustava hyökkääjämme. 

Lukko antoi rauhan keskittyä

Kun yksi jännittäminen loppui, toinen alkaa. 

Boumedienne on työskennellyt Lukon urheilutoimenjohtaja Kalle Sahlstedtin oikeana kätenä pelaajatarkkailussa ja auttanut hankkimaan runkosarjan voittajan riveihin päteviä vahvistuksia. Hän pitää yhteyttä vanhaan pelikaveriinsa lähes päivittäin. 

– Täytyy myöntää, että viime viikkoina en ole paljon ehtinyt SM-liigaa seurata. Kalle antoi minulle täyden rauhan keskittyä Brynäsin projektiin. 

Boumedienne on todellinen maailmankansalainen, jolta löytyy sekä Suomen että Ruotsin passit. Hänen isänsä on kotoisin Algeriasta ja äiti Suomesta. 

Sekä suomi, ruotsi että englanti taittuvat sujuvasti. Vuosien varrelle puhelimeen on kertynyt melkoinen kontaktiverkosto ympäri kiekkomaailmaa. 

Lukko on päässyt nauttimaan sen "kiekkoseitin" hedelmistä.  

Boumedienne korostaa, että Lukon pelaajahankinnat on tehty yhteistyössä, eikä yhtään pelaajaa voi sanoa yksittäisen ihmisen löydöksi. 

Tapparassa, Kärpissä ja Jokereissa SM-liigaa pelannut puolustaja pitää Sahlstedtin panosta merkittävimpänä tekijänä Lukon nousussa SM-liigan ykkösseuraksi. 

– Hän on tuonut järjestelmällisyyttä tekemiseen. 

Hylkäsi Brynäsin tarjouksen

Boumediennen päätyönantaja on kuitenkin Columbus Blue Jackets, jonka palkkalistoilla hän on työskennellyt jo vuodesta 2013 lähtien. Ruotsalaismedioissa on väläytelty Brynäsin urheilutoimenjohtajan tehtävää. 

– Kyllä sieltä on kyselty, mutta en ole ottamassa työtä vastaan. Tavoitteeni on NHL:n puolella. 

Boumedienne pelasi itsekin puolustajana 47 ottelua NHL:ssä. Tehtäväkenttä on laajentunut viime vuosina, ja tätä nykyä hän tarkkailee pohjoisamerikkalaistenkin lupausten tekemisiä. 

Hän pitää Blue Jacketsin toimintaa erittäin ammattimaisena. 

– Siellä on kivaa tehdä töitä, seurassa on paljon hyviä ihmisiä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja