"Brutaalit" SHL-karsinnat ratkaissut suomalaishyökkääjä kävi syvissä vesissä: "En pitänyt jääkiekon pelaamisesta"

Suomalaishyökkääjä Oula Palvesta jatkoaikasankari: Brynäs säilyy SHL:ssä, HV71 sarjaporrasta alemmas 1:49
Oula Palve ampui SHL:n karsintasarjan ratkaisumaalin jatkoerässä – katso!

Oula Palveesta tuli Brynäsin juhlittu sankari, kun hän ratkaisi sunnuntaina Ruotsin SHL:n karsintasarjan HV71:tä vastaan jatkoerässä. Suomalaishyökkääjä ehti saada Brynäsissä lainalla takaisin jo kadonneen rakkautensa jääkiekkoa kohtaan.

Taitohyökkääjän mainetta nauttinut Palve ehti lyödä SM-liigassa HPK:n ja TPS:n riveissä kausina 2017–19 läpi ja päästä maajoukkueeseenkin. Viime sesongiksi hän suuntasi Pohjois-Amerikkaan, mutta NHL-debyyttiä ei tullut. Palve sen sijaan pelasi Pittsburgh Penguinsin ja Dallas Starsin AHL-joukkueissa 60 ottelua ja iski varsin vaatimattomat 13 (3+10) pistettä.

Pohjois-Amerikka jäi taakse, ja vuosi sitten keväällä Linköping vahvisti Palveen siirtyneen riveihinsä kaksivuotisella sopimuksella. Hän tahkosi seurassa tällä kaudella 31 runkosarjaottelua 12 (3+9) pinnan saldolla, kunnes Linköping lainasi hänet toiseen SHL-orkesteriin Brynäsiin. 25 runkosarjaottelua tuottivat Brynäsissä 14 (7+7) tehopaunaa, ja karsintasarjan viiteen otteluun hän painoi kolme (2+1) pinnaa.

Palve huipensi koko karsintasarjan laukomalla viidennessä karsintaottelussa jatkoerämaalin yläkulmaan (video jutun ylälaidassa). Brynäs vei sarjan näin voitoin 4–1, säilyi SHL:ssä ja vuodesta 1985 lähtien yhtäjaksoisesti Ruotsin pääsarjassa pelannut HV71 putosi porrasta alemmas.

Palve saattoi huokaista helpotuksesta. Suomalainen ei nimittäin nauttinut karsintasarjan pelaamisesta.

– On ollut henkisesti rankkaa. Sitä ajattelee paljon, mitä saattaisi tapahtua. En pitänyt yhdestäkään näistä otteluista, vaikka pelasin nähdäkseni hyvin. Useat pelaajat sanovat pitävänsä pelaamisesta, kun panokset ovat korkeat, mutta ainakaan näissä otteluissa ei ollut hauskaa. En usko, että kenestäkään oli. Se oli brutaalia! Palve kommentoi Hockeysverigen mukaan.

Hauskuus oli Palveelta ylipäätään suuren osan kautta kateissa.

– Tämä on ollut kaikkinensa raskas kausi. Homma ei toiminut Linköpingissä. Pelasin mielestäni hyvin, mutta tulokset eivät seuranneet. Vaihdoimme sitten valmentajaa, enkä tiedä, mitä tapahtui. Pidin Bert Robertssonin alaisuudessa pelaamisesta, en voi sanoa mitään pahaa hänestä.

Robertsson sai potkut, kun Linköpingillä oli 26 ottelun jälkeen 27 pistettä. Linköping keräsi lopulta 52 ottelusta 62 pinnaa ja oli runkosarjassa 12:s, pykälän viimeistä edelliseksi sijoittuneen Brynäsin edellä.

"Voit kuvitella, millaista se on"

Palve menee syviin vesiin puhuessaan lähihistoriastaan. Lainapestistä Brynäsiin tuli sitä, mitä hän tarvitsi.

– Pohjois-Amerikassa ja Linköpingissä oli ajanjakso, jolloin en pitänyt jääkiekon pelaamisesta. Tulin sitten tänne ja sain enemmän ja enemmän takaisin rakkauttani jääkiekkoa kohtaan. Tein maaleja ja sain takaisin itseluottamustani.

Brynäsissäkin matkan varrella päävalmentaja vaihtui. Palve sanoo laskeskelleensa eräänä päivänä, että hänellä on ollut kuusi eri päävalmentajaa kahden viime vuoden aikana. 

– Voit kuvitella, millaista se on pelaajalle.

Ensi kausi?

Palve oli SHL:ssä säilyneessä Brynäsissä vain lainalla. Hänellä on vielä vuosi sopimusta Linköpingin kanssa jäljellä, mutta 29-vuotias hyökkääjä on tulevaisuudestaan epävarma.

– En rehellisesti tiedä. Keskityin näihin otteluihin. Emme ole puhuneet ensi kaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat