Skepsis palkitsi Bemer Finlandin Huuhaa-palkinnolla "erittäin kalliiden pseudotieteellisten tuotteiden myynnistä"

5:54
Onko pakurikääpä huuhaata? Kannattaako inkivääriä napsia raskaana? Professori taklaa huolestuttavia terveysväittämiä.

Skepsis ry on myöntänyt vuoden Sokrates-palkintonsa lääketieteen tohtorille, professori Juhani Knuutille. Yhdistyksen Huuhaa-palkinnon saa Bemer Finland.

Skepsis-yhdistyksen tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa. Sokrates-palkinto voidaan antaa tunnustuksena Skepsiksen toimenkuvaan kuuluvien asioiden ja sokraattisen rationaalisen ajattelun edistämisestä. 

Juhani Knuutin palkintoperusteiksi kerrotaan Knuutin ansiokas tiedeviestintä ja rohkeus esiintyä julkisuudessa omalla persoonallaan. Raadin mukaan Knuuti haluaa ensisijaisesti puolustaa laadukkaaseen tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa.

Bemer Finlandille palkinto myönnettiin "erittäin kalliiden pseudotieteellisten tuotteiden myynnistä". Skepsiksen mukaan "harhaanjohtavasti esitettyjen väitteiden tueksi ei löydy vakuuttavaa tieteellistä näyttöä". Aalto-yliopistossa suoritetun analyysin perusteella myöskään Bemer-laitteiden heikkoihin sähkömagneettisiin kenttiin perustuvaksi esitetty hoitomekanismi ei ole yhdistyksen mukaan uskottava.

Skepsis ry:n mielestä on epäeettistä myydä erittäin kalliita tuotteita pseudotieteellisten terveysväittämien avulla hoitona tai ennaltaehkäisynä vakaviin sairauksiin.

Vuoden Huuhaa-palkinnolla Skepsis haluaa herättää keskustelua viranomaisten mahdollisuuksista puuttua lääketieteen ulkopuolisten hoitojen ja hoitolaitteiden harhaanjohtavaan markkinointiin, yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja