Skandaali MM-kisoissa: järjestäjä viittaa koronasäännöille kintaalla, avausottelussa 1000 katsojaa – tähtipelaaja raivoissaan: "Tämä on yksi iso vitsi, kuin villi länsi"

Käsipallon miesten MM-kisat alkoivat keskiviikkona Egyptissä. 18-päiväiseen turnaukseen osallistuvat joukkueet ja paikan päälle matkustaneet median edustajat ovat jo nyt kauhuissaan.

Syy pelkoon on se, että kisajärjestäjä on laiminlyönyt räikeästi useita sellaisia toimenpiteitä, joilla on tarkoitus estää koronaviruksen leviämistä.

– Tämä on yhtä kaaosta. Tämä on ollut sitä heti ensimmäisestä sekunnista lähtien, kun astuimme Egyptin maaperälle. Asiat eivät ole hallinnassa, ja ymmärrän, että esiin on tuotu kritiikkiä. Jos tämän on tarkoitus jatkua tällaisena melkein kolmen viikon ajan, on täysin kestämätöntä, että kisat järjestetään täällä, Norjan maajoukkueen ex-maalivahti, nykyisin tv-kommentaattorina toimiva Ole Erevik kuvailee VG-lehdelle.

– Tämä, mitä todistamme, on tragikoomista. On hiuksia nostattavaa, että kohtaamamme pandemiaan voi suhtautua näin löperösti. Asumme viiden tähden hotellissa, mikä on hienoa, mutta siellä on aivan liikaa ihmisiä. Liian montaa varotoimenpidettä rikotaan. En voi villeimmissä kuvitelmissanikaan ajatella, että tästä selvitään ilman ainuttakaan tartuntaa.

Yhtenä maailman parhaista pelaajista pidetty Norjan Sander Sagosen kertoi keskiviikkona järkyttyneensä siitä, mitä Norjan maajoukkue kohtasi tiistai-iltana Egyptissä. Norjalaisilla on kyllä testausasema hotellissa samassa kerroksessa, missä he asuvat, mutta harjoitushalli on kahden tunnin ajomatkan päässä, ja heidän ympärillään on jatkuvasti ihmisiä, jotka liikkuvat ilman kasvomaskia.

– Tätä ei voi kutsua kuplaksi. Ihmiset kulkevat edestakaisin ilman maskia, ja me kaikki syömme yhdessä. Sitä, mitä meille luvattiin etukäteen, ei valvota ollenkaan. Suoraan sanottuna tämä on parodiaa. Tämä on ollut tähän asti yksi iso vitsi, kuin villi länsi. Tämä on järjestelmä, joka ei kestä, Sagosen sanoi.

Norjan maajoukkueen lääkärin Thomas Torgalsenin mukaan suurin ongelma on se, norjalaisten kerroksessa hotellissa liikkuu jatkuvasti maskittomia ihmisiä, joista he eivät tiedä mitään. Tanskan käsipalloliiton urheilujohtaja Morten Henriksen puolestaan kertoo, että myös testaussuunnitelmasta on lipsuttu.

Kansainvälisen käsipalloliiton puheenjohtaja, egyptiläinen Hassan Moustafa ei jaa joukkueiden huolta olosuhteista.

– Ei ole mitään ongelmia. Asiat sujuvat turvallisuuden ja terveyden puolesta oikein hyvin, Moustafa totesi tanskalaiselle tv-kanavalle.

Viimeisin rikkomus nähtiin keskiviikkoiltana turnauksen avausottelussa, jossa kisaisäntä Egypti kohtasi Chilen. Turnauksen järjestäjät olivat luvanneet – useiden maajoukkuekapteenien vaatimuksesta – että kisat pelataan tyhjille katsomoille pelaajien terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Tanskalainen Ekstrabladet kertoo Moustafankin lausuneen ottelun alla pitämässään avajaispuheessa, että koronatartuntojen riski voidaan toivottavasti pitää mitättömänä, kun otteluihin ei päästetä lainkaan katsojia.

Pian puheen jälkeen alkanutta turnauksen avausottelua oli kuitenkin vip-aitiossa seuraamassa Egyptin presidentti Abdel Fatah al-Sisi ja noin satakunta hänen vierastaan. Ja katsojia oli muuallakin, Ekstrabladetin arvion mukaan kaikkiaan noin 1 000.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja