Sisustusvuorossa sauna!

Saunassa suomalaisen sielukin lepää – varsinkin kun saunatilassa on moderni kiuas ja uudenmalliset lauteet sekä varta vasten saunaan suunnitellut tekstiilit.

– Suomessa on noin kaksi miljoonaa saunaa ja yhtä monta oikeaa tapaa saunoa, sanoo saunatarvikkeita ja saunansisustustuotteita valmistavan Helo Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Christian Kraft.

Saunomisesta saa kuitenkin enemmän irti, jos oman saunan yksityiskohdat ovat juuri oikeat. Pääsevätkö kaikki lauteille turhia ponnistelematta? Löytyykö lauteilta helposti mieleinen asento? Entä vaatiiko löylynheitto ylimääräisiä kurkotteluja?

Sille joka saunoo mielellään vaikka joka päivä, ei todellakaan ole yhdentekevää, millainen tuntuma hänellä on lempihuoneensa kalustukseen. Vieläkin tärkeämpää saunan sisustus ja ergonomia voi olla sille, joka ei yleensä löylyistä välitä: ehkä totuttua kosteampi löyly tai juuri hänelle sopiva lepäilyasento räätälöidyillä lauteilla riittäisivät tekemään hänestä ikiaikaisen saunan ystävän!

Sama sauna vauvasta vaariin

– Suomalainen ei juuri koskaan osta ensimmäistä kiuastaan, sanoo Kraft.

– Asunnossa kuin asunnossa on yleensä valmiina edellisen omistajan tai rakennuttajan valitsemat kiuas ja lauteet. Emme kuitenkaan ole standardikansaa, eivätkä kaikkien silmää eivätkä kehoa miellytä samat määrämittaiset ja samannäköiset saunaelementit.

Hän muistuttaa, että saunan sisustusta uusittaessa on syytä kiinnittää erityishuomiota käyttömukavuuteen. Saunasta tahtovat nauttia yhtä hyvin taaperot kuin huonokuntoiset vanhuksetkin, ja väestö ikääntyy. Kun sauna on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja turvalliseksi lapsille ja vanhuksille, se sopii kaikille eikä ikääntyminen aikanaan merkitse automaattisesti luopumista löylyistä.

Modernissa saunassa lauteille noustaan siis matalia askelmia myöten, lasiovien puurivat ovat pitkät, jotta lapsikin saa niistä hyvän otteen, integroidut kiukaat on sijoitettu mukavan matalalle löylynheittoa ajatellen, ja löylynheittoallaskin voidaan upottaa reunoja myöten lauteeseen.

Lauteiden reunat voidaan pyöristää ja saunojan selkää tukemaan voidaan sijoittaa kiinteitä tai irrallisia tukia. Lauteen syvyyden voi valita itse, ja kaikki tasot voidaan nostaa ylös tai irrottaa siivouksen ajaksi.

Leikittele väreillä ja valoilla

– Saunan sisustuksessa kokonaisuus on osa-alueiden rinnalla tärkeä tekijä, korostaa Kraft. Niinpä Helon kaikki tuotteet ovat sisustussuunnittelijan tai teollisen muotoilijan käsialaa, ja sisustusarkkitehti laatii kullekin asiakkaalle yksilöllisen saunansisustuksen toiveiden mukaan.

– Saunatuotteissa tuija on puiden ehdotonta aatelia – se pitää parhaiten kosteutta ja on erittäin kestävää. Tervalepästä ja lämpöhaavasta saa sitten hieman edullisemman ratkaisun, kertoo Kraft. – Entisajan saunasuosikkia apassia ei sen sijaan enää pidetä kovin ekologisena vaihtoehtona.

¬Kraft suosittelee myös harkitsemaan eri puulajien yhdistelmään seinissä ja lauteissa. Niillä saadaan aikaan jännittäviä visuaalisia yksityiskohtia, hän kannustaa.

Kraftin mukaan valaistus on myös tärkeä tekijä, joka viimeistelee saunomisnautinnon. Helolla laude- ja kattojärjestelmään saa sijoitettua omat kuituvalot, joita voidaan säätää kaukosäätimestä. Niinpä on esimerkiksi mahdollista lisätä valoa yhtäälle ja himmentää sitä toisaalta.

Valoilla voi myös korostaa uusien kiukaiden yksityiskohtia tai seinien veistoksellisuutta. Lauteeseen upotettava lasinen löylyallaskin on erikseen valaistuna upea sisustuksellinen yksityiskohta. Kun valaistus vielä liitetään suoraan kiukaan elektroniikkaan, säästetään kustannuksissa.

Helposti asteen tarkkuudella

Saunan oven puoleinen seinä voidaan tehdä kokonaan lasista tai sijoittaa laattaa väliin. – Lasi on myös saunan- ja pesuhuoneen sisustuselementti, siihen voi tehdä hiekkapuhalluksella erilaisia kuvioita. Kiuasta valittaessa on kuitenkin otettava huomioon, että lasi- ja kivipinnat saunassa syövät kiukaan tehoa, Kraft muistuttaa.

Hän kertoo, että nykyelektroniikalla kiukaan lämpötila voidaan valita asteen tarkkuudella. 15 asteen muutos kiukaan lämpötilassa merkitsee 30 prosenttia pienempiä sähkökustannuksia saunomiskertaa kohden – vuositasolla tällä on jo paljon merkitystä.

Kiukaita ei myöskään enää tarvitse säätää käsin hämärissä kiuasnurkkauksissa, sillä nykyaikaisten kiukaiden säätöpaneeli voidaan sijoittaa löylyhuoneen sijasta vaikka eteiseen tai pesuhuoneen puolelle, maksimissaan 15 metrin päähän kiukaasta.

Säätöpaneelin kieli voidaan valita useista vaihtoehdoista. Senioriasumiseen on kehitetty oma helppokäyttöinen saunan ohjauspaneeli, jossa kylpyaika on aina kiinteät kaksi tuntia, eikä kiuas voi vahingossa unohtua päälle.

– Vapaa-ajan asunto ei enää välttämättä merkitse mökkirantaa, jossa saunan lämmitys on oma ohjelmanumeronsa, vaan kakkosasunto voi sijaita vaikka Rukalla tai Levillä hiihtolatujen lähellä. Silloin helppo lämmitys on arvossaan, sanoo Kraft.

Tekstiilit ja tuoksut tervehtivät tulijaa

Turhan usein esimerkiksi kesämökin saunaan kiikutetaan kaikki ne haalistuneet, kirjavat ja eripariset pyyhkeet, joitten käyttöikä alkaa olla jo ummessa. Saunanautinto alkaa kuitenkin jo pukuhuoneesta, ja uusien pyyhkeiden imukykykin on aivan toista luokkaa kuin kymmenenkin vuotta palvelleilla pyyhkimillä. Anna uusien saunatekstiilienkin toivottaa kylpijä tervetulleeksi ja virittää mieli levolliseen tunnelmaan!

Monilla valmistajilla on varta vasten suomalaiseen saunaan suunniteltuja pyyhkeitä, ja sarjaan kuuluu monesti yhteensopivia laudeliinoja, kylpytakkeja ja paljon muuta. Tekstiilien materiaalina puhdas pellava tai ahnaasti vettä imevä ylellisen paksu frotee ovat edelleen lyömättömiä.

Saunatuoksuillakin on paljon ystäviä. Nuhanenä saattaa saada helpotusta oloonsa eukalyptuksesta, ja koivu sopii vaikka tuliaisiksi Suomeen kaipaavan Amerikan-serkun saunaan. Varmista kuitenkin ennen tuoksun käyttöönottoa, että sen käyttö sopii kaikille saunojille, sillä jotkut saavat voimakkaista tuoksuista päänsärkyä.

Käytä saunatuoksuja tarkasti ohjeiden mukaan. Useimmiten ne sekoitetaan löylyveteen. Hanki vain oikeita laadukkaita saunatuoksuja, jotka eivät tahraa. Esimerkiksi Frantsilan valikoimissa on kahdeksan erilaista tuoksuvaihtoehtoa, joista mänty sopii valmistajan mukaan myös astmaatikoille.

Monen mielestä säädettävät kuituvalot saunassa korvaavat kynttilät, mutta sisustuskuvissa kynttilöitä näkee saunoissa vielä usein. Toisinaan esimerkiksi vilpolan puolella on rivikaupalla kynttilöitä lähes katon rajassa. Muista kuitenkin, että kynttilöitä on valvottava tiiviisti eikä niistä saa aiheutua vaaraa!

Älä jätä kynttilää palamaa itsekseen. Jos haluat välttämättä käyttää kynttilöitä saunassa, valitse erittäin tukeva malli (tuikkukynttilät pikkukipoissa kaatuvat helposti) ja pidä huolta siitä, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Kynttilää ei myöskään pidä sijoittaa pesuhuoneen avoimen ikkunan eteen, jossa veto voi ohjata liekin vaikka verhoihin.

Turvallinen mutta silti tunnelmallinen vaihtoehto on esimerkiksi Airamin valikoimissa oleva pattereilla toimiva kynttilä, jossa "liekki" liikahtelee elävän kynttilän liekin tavoin. Älä kastele tätäkään kynttilää.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Helo Oy, Jokipiin Pellava, Lapuan Kankurit, Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat