Sisäministeri Risikko kielteisten turvapaikkapäätösten turvallisuusuhista: Suomessa on varauduttu ennakkoon

Sisäministeri: Yksittäiset teot eivät vaikuta uhkatasoon 3:06

Sisäministeri Paula Risikko sanoo MTV:n Seitsemän uutisissa, että turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi myös kielteisiä turvapaikkapäätöksiä on odotettavissa ennätyksellisen paljon. Risikko sanoo, että Suomi on varautunut ennakkoon, jotta kielteisen päätöksen saava turvapaikanhakija palaisi kotimaahansa vapaaehtoisesti.

Euroopassa on nyt isketty tiuhaan Nizzan iskun jälkeen. Sen jälkeen Saksan Baijerin osavaltiossa on isketty kolmesti. 

– Kyllähän nämä iskut puhuttavat paitsi Suomessa myös koko Euroopassa, koska nämä iskut ovat järkyttäneet koko Eurooppaa ja voi sanoa, että terrorismin uhkataso on noussut, Risikko sanoo. 

Sisäministerin mukaan uhkatasoa ei silti ole Suomessa syytä nostaa. Uhkataso arvioitiin viime vuoden marraskuussa kohonneeksi. 

– Meillä on tällä hetkellä sellainen arvio, että minkään terroristijärjestön ensisijainen kohde Suomi ei ole, Risikko sanoo.

Kielteisen päätöksen vaikutus turvallisuuteen

Viimeisin isku tapahtui Saksan Ansbachin pikkukaupungissa. Epäilty pommimies oli vuosi sitten kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut hakija, jota oltiin palauttamassa Dublin-sopimuksen nojalla Bulgariaan. 

– Kyllä nämä tottakai pistää miettimään. Meillä on turvapaikanhakijoita, meillä on hyvin paljon myöskin vastaanottokeskuksissa väkeä, mutta pitää muistaa, että ei pidä leimata ketään, Risikko sanoo. 

– Pitää muistaa, että meillä on maailmansivun ollut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä ja aina on pystytty asiaa hoitamaan ja hallitsemaan.

Kieleisiä päätöksiä enemmän kuin aiemmin

Risikko muistuttaa, että nyt kielteisen päätöksen saavia tulee olemaan enemmän kuin ennen ja vakuuttaa, että tähänkin ollaan varauduttu.

– Meillä on muun muassa vastaanottokeskuksissa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä käytössä, meillä on myöskin poliisin kanssa erittäin hyvä yhteistyö ja tällainen ennakolta varautuminen on tottakai aivan normaalia toimintaa.

– Näiden tapahtumien jälkeen ei olla tehty mitään erityisiä toimia, mutta tottakai, käymme keskustelua siitä, miten henkilöt, jotka saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen, miten heidän mahdollisimman nopea siirtyminen omaan maahan sujuisi nimenomaan vapaaehtoisesti, Risikko jatkaa.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja