Sipulista on moneksi

Sipulin ystävien mielestä ruoan sielu syntyy sipulin monivivahteisista aromeista. Salaatissa sipulit maistuvat mukavan kirpeiltä ja raikastavat aivan tavallisia salaatteja. Keitoissa sipulin täyteläisen ruokainen maku pääsee oikeuksiin parhaiten yrttien ja tuorejuustolisäyksen kanssa. Lihaisiin pataruokiin sipulilohkot tuovat makeutta ja mehevyyttä.

Teemaviikon resepteistä muun muassa Hapanimelät Punasipulit tuovat hivenen eksotiikkaa talven ruokiin. Nämä balsamiviinietikassa haudutetut sipulit maistuvat esimerkiksi broilerin tai kalkkunan kera.

Kepa kelpaa kaikkeen, vaikka vaihtelu virkistää

Tavallinen keltasipuli eli kepasipuli sopii kaikenlaisiin sipuliruokiin ja sitä voidaan sanoa varsinaiseksi yleissipuliksi. Kepasipulista on jalostettu erilaisia muotoja, jotka poikkeavat jonkin verran sekä ulkonäkönsä että makunsa puolesta keltasipulista. Muun muassa punasipuli on näyttävä ja aromaattinen punakuorinen lajike. Harvinainen, miedohko hopeasipuli kuultaa puolestaan hopeanharmaana ja sitä voidaan käyttää aivan samoihin tarkoituksiin kuin muita sipuleja.

Pitkänomaisesta salottisipulista on tullut viime vuosina erityisen suosittu, sillä moni pitää tämän sipulin aromia parhaana valmistettaessa esimerkiksi sipulipohjaisia kastikkeita. Kotimaista salottisipulia on ollut tarjolla toistaiseksi vain pieniä määriä ja siksi salottisipuleja tuodaan meille muualta Euroopasta. Vanha kunnon ryvässipuli on valkosipulin jälkeen todellinen aromipesä, joka maustaa hyvin liharuoat ja kastikkeet. Ryvässipuleista löytyy edelleen erityisen aromikkaita paikallisia kantoja.

Purjosipuli ja jättisipuli ovat sipuleista miedoimpia ja ne sopivat erityisen hyvin käytettäviksi raakoina tai kevyesti kypsennettyinä. Toki niitä voi käyttää muiden sipulien tapaan kaikessa ruoanlaitossa.

Sipulit kotona versomaan

Tavallisen sipulin ja ruohosipulin versot sopivat hyvin ruoanlaittoon antamaan makua ja väriä. Talvella tavallisia sipuleja voidaan juurruttaa multaan ikkunalaudalla. Kasvavia versoja voidaan käyttää ruohosipulin ja purjon vihreiden osien tapaan ruoanlaitossa. Ikkunalaudalla kasvaneen sipulin tyviosasta saa myös maukkaita niin sanottuja kevätsipuleja, jotka ovat varsin suosittuja esimerkkisi kaakkoisaasialaisessa keittiössä. Uuden verson mehevä tyviosa irrotetaan emosipulista ja sen voi käyttää esimerkiksi wok-ruoissa halkaistuna.

Sipulit säilyvät kuivassa ja viileässä

Tuleentuneet kepasipulit säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä. Kaupasta sipuleja voi huoletta ostaa reilun määrän kotiin vietäväksi, sillä ne säilyvät pitkään myös huoneenlämmössä paperipussissa tai verkkokassissa.

Valkosipuli, purjo ja jättisipuli säilyvät selvästi pisimpään jääkaappilämpötilassa haihdunnalta suojattuina, koska näiden sipulien suojana ei ole samanlaista suojaavaa kuorta kuin tavallisissa keltasipuleissa on.

100 grammaa keltasipulia sisältää energiaa 27 Kcal (113 kJ), 10 mg C-vitamiineja ja 1,7 grammaa kuituja. Sipulissa on näiden lisäksi monia terveyden kannalta höydyllisiä yhdisteitä, joista flavoidien sairauksia ehkäisevät ominaisuudet ovat olleet viime aikoina erityisen paljon esillä. Jo ruokalusikallinen sipulisilppua päivittäin nautittuna antaa hyvän flavonoidi-annoksen syöjälleen. Sipulin flavonoidit kestävät hyvin kypsennystä, joten ne voidaan nauttia ruokien mukana.
(Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry)

Kokeile uusia sipulireseptejä:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja