Sipilä: En tiennyt, että kaikilla ei ole oikeutta lomarahaan

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että hallituksen tämän päiväinen ilmoitus, että sunnuntaikorvauksista ja ylityökorvauksien leikkauksista luovutaan, tyydyttää työmarkkinajärjestöjä.

– Uskon, että suhtautuminen on positiivinen, koska saimme kaksi kipeintä keinoa tuolta pois. Se keino, mihin on hyvin yleinen hyväksyntä, se tuli tilalle ja ehkä vielä vähän pienempänä mitä odotettiin, Sipilä sanoi MTV:n Kymmenen Uutisissa.

Hallitus esitti tänään sunnuntain- ja ylityökorvausten leikkaus korvattaisiin muuttamalla lomarahoja lakisääteiseksi ja samalla lomarahoista leikattaisiin 30 prosenttia. Suurin osa muista jo ennalta ilmoitetuista leikkauksista, muun muassa arkipyhien muuttaminen palkattomaksi ja sairaslomakarenssi, pysyivät ennallaan.

– Järjestöjen kommentteja en ole kuullut, Sipilä sanoi ja kertoi, että hallituksen toimista ei keskusteltu työmarkkinajärjestöjen kanssa etukäteen.

–Totta kai, nämä toimet ovat poikkeuksellisia mitä nyt on tässä hankalassa tilanteessa tehty, Sipilä muistutti MTV Uutisille.

"Kaikki kivet käännettiin"

Sipilän mukaan lomarahaleikkaus tuli kuvioihin vasta nyt, koska aikaisemmin sitä kysyttäessä hän oli saanut pakit. Julkisuudessakin hallitus on toistanut, että lomarahoista sopiminen kuluu työehtosopimuksiin.

– Sain aikaisemmin pakit esittäessäni tätä ratkaisua, ja nyt kun asiaa tutkittiin, niin asia osoittautui sittenkin mahdolliseksi, Sipilä kertoo.

– Kun kaikki kivet käännettiin kahden viikon aikana, niin viimein sieltä löytyi ratkaisu. Tuli tietoon, että kaikilla työntekijöillä ei ole tätä oikeutta tällä hetkellä. Silloin meillä oli mahdollista säätää siitä lailla, Sipilä kuvailee.

Sipilän mukaan hänellä ei ollut tietoa siitä, että lomarahaoikeus ei koske kaikkia.

Sipilä toteaa MTV Uutisille, ettei usko, että kaikille pakollinen lomaraha vaikuttaisi kielteisesti yrittäjyyteen aloilla, joissa ei esimerkiksi kaikilla ole ollut oikeutta lomarahoihin.

Suomen Yrittäjät julkaisi kuitenkin jo kannanoton, jossa se kritisoi hallituksen päätöstä tehdä lomarahasta lakisääteinen. Järjestön mukaan se tuo uusia kustannuksia järjestäytymättömille pienyrittäjille. 

Suomen Yrittäjät kertoo tiedotteessaan, että Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan työehtosopimusten ulkopuolella työskentelee yksityisellä sektorilla noin 225 000 palkansaajaa, joille lomarahaoikeutta uutena palkkaeränä nyt esitetään. 

Sipilä tiukkana: Hallitus pitää kiinni tavoitteista

Hallitus ei ole luopumassa niin sanotusta pakottavasta lainsäädännöstä, vaan se muutetaan määräaikaiseksi. Palkansaajajärjestöistä STTK ja SAK ilmoittivat jo illalla, että ne eivät tätä hyväksy.

Sipilän mukaan hallitus pitää kiinni tavoitteistaan.

– Hallituksen on pakko edetä näillä toimilla. Meillä on tavoitteena 110 000 uutta työpaikkaa ja tämä on yksi osa sitä suurta kokonaisuutta. Ehkä 1/10 osa niistä toimista, joita hallituksella nyt on tehtävänä 10 miljardin euron kestävyysvajeen pienentämiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi. 

– Ymmärrän hyvin, että sitä vastustetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja