Moni makuvesi sisältää hampaita tuhoavan yhdistelmän – pahimmillaan peruuttamaton vaikutus: "Hampaista jäljellä pelkät nysät"

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Katso videolta viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Monet terveysväittämillä mainostetut makuvedet ja terveysjuomat sisältävät sitruunahappoa, joka yhdessä hiilihapon kanssa tuhoaa hammaskiillettä ja aiheuttaa eroosiota. 

Trendikkäät makuvedet eivät ole niin terveellisiä kuin moni luulee, vaikka niiden luvataan sisältävän vitamiineja ja heleyttävän ihoa. 

Monet niin sanotut terveysvedet sisältävät nimittäin sitruunahappoa. Yhdessä hiilihapon kanssa se kuluttaa erittäin tehokkaasti hammaskiillettä aiheuttaen hammaseroosiota. Sama vaikutus on hiilihapon ja omenahapon, sokerin tai makeutusaineiden yhdistelmällä. 

– Pahin yhdistelmä on sokeri ja sitruunahappo. Sellaiset juomat voi suosiolla jättää kaupan hyllylle, erikoishammaslääkäri Erika Laukkanen sanoo Oral Hammaslääkärien tiedotteessa.

Hammaseroosio voi johtaa nysähampaisiin

Happojen aiheuttamasta eroosiosta voi seurata vihlontaa, purennan muutoksia ja reikiintymistä. Kun hammaskiille on kulunut puhki, myös hampaat alkavat kulua tavallista nopeammin. 

– Omassa työssäni olen kohdannut jopa nuoria ihmisiä, joilla ei ole hampaista jäljellä kuin pelkät nysät, Laukkanen sanoo.

Kiille ei kasva takaisin. Tilanteen voi korjata ainoastaan rakentamalla uudet hammaskruunut.

Varoitus kuntoilijoille ja laihduttajille

Erityinen riski makuvesiin liittyy, jos niitä nauttii urheillessa tai laihdutuskuurilla. Näissä tilanteissa suu on kuivempi ja siellä on tavallista vähemmän sylkeä. Alentunut syljen eritys altistaa eroosiolle entistä herkemmin ja vaarantaa kiilteen.

Säännöllisessä käytössä turvallisimpia janojuomia ovat:

  • hanavesi
  • maustamaton kivennäisvesi
  • itse kotona hiilihapotettu kuplavesi

Varsinaisia kiillesyöppöjä, joita kannattaa välttää ovat:

  • makuvedet, jotka sisältävät muutakin kuin hiilihappoa ja aromeja
  • sokeroidut ja sokeroimattomat limsat
  • urheilu- ja energiajuomat
  • mehut ja jääteet
  • siideri ja viini

Happamien ruokien ja juomien lisäksi hammaseroosiota voi ehkäistä säännöllisellä ruokailurytmillä ja napostelun välttämisellä. Aterioiden jälkeen kannattaa käyttää ksylitolituotteita. Hampaat tulisi pestä vähintään kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, mutta ei heti happaman nauttimisen jälkeen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Oral Hammaslääkärit, Suomen Hammaslääkäriliito

Lue myös:

    Uusimmat