Silmät vuotavat monista syistä – milloin pitää mennä lääkäriin?

Silmien vuotaminen on inhottava vaiva, jolle on useita mahdollisia syitä.

– On tavallista, että silmä tietyissä tilanteissa vetistelee. Esimerkiksi niin, että ulkona vetistää, mutta sisällä ei. Sen takia ei tarvitse mennä lääkäriin, silmätautien erikoislääkäri Osmo Kari sanoo.

Jos silmä kuitenkin vuotaa jatkuvasti nestettä sekä ulkona että sisällä, syy on selvitettävä lääkärissä. Jatkuvan vetistelyn takana on yleensä tulehdus, vamma tai rakenteellinen vika.

– Erilaisia tulehduksellisia tiloja on koko joukko. Monissa tulehduksissa toinen tai molemmat silmät voivat vetistää ja rähmiä. Allergiassa kutinan lisäksi vetistys voi olla huomattavaa ja molemminpuolista. Lisäksi silmä saattaa punoittaa, sidekalvo ja luomet turvota sekä esiintyä luomi-ihottumaa.

– Jos silmään on mennyt pieni roska, se vetistää myös hyvin voimakkaasti, koska sillä tavalla se yrittää poistaa sitä roskaa. Jotkut kaasumaiset aineet ja hieno pöly aiheuttavat myös lyhytaikaista ärsytyseritystä. Silmäallergioissa silmä vetistää ja yleensä myös kutisee.

Milloin lääkäriin?

  • Silmä vetistää ja särkee
  • Silmä vetistää, punoittaa ja on valonarka
  • Silmä vetistää, on kipeä ja näkö on heikentynyt
  • Silmä vetistää, ja silmän sisänurkka tuntuu sormella painettaessa kipeältä tai punoittaa
  • Silmä vetistää jatkuvasti niin sisällä kuin ulkona

Vetistystä aiheuttaviin rakenteellisiin vikoihin luetaan esimerkiksi kyynelteiden tukos.

– Pikkulapsilla kyyneltiet eivät aina aukea itsestään, vaan joskus ne täytyy avata. Myöhemmällä iällä kyyneltie voi mennä tukkoon tulehduksen tai tapaturman seurauksena.

Joskus silmän vetistäminen johtuu kyynelnestettä keräävän kyynelpisteen virheasennosta.

– Kyynelpiste voi kääntyä väärään asentoon vaikka tapaturman tai luomileikkauksen seurauksena. Kun kyynelpiste ei pystykään keräämään nestettä, kyyneleet valuvat poskelle. Vanhemmilla ihmisillä virheasentoja syntyy ihon veltostuessa, kun luomi kääntyy väärään asentoon. Silmäluomi voi kääntyä sisäänpäin, jolloin alaluomen ripset hankaavat silmää aiheuttaen voimakasta ärsytystä.

– Sekä kyynelpisteen että silmäluomen virheasento ovat molemmat korjattavissa kirurgisesti pienellä leikkauksella.

Hämmentävää kyllä, silmä voi vetistää myös kuivuudesta johtuen.

– Lieväasteiseen kuivasilmäisyyteen liittyvää silmien vuotamista kutsutaan paradoksaaliseksi vetistelyksi. Tällöin silmä ärtyy hyvin helposti esimerkiksi tuulesta, vedosta, tupakansavusta ja pölystä, Kari kertoo.

Suojaa silmäsi auringolta

Silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivo kertoi Studio55.fi-lähetyksessä UV-säteilyn vaikutuksesta silmiin. Miten silmät kuuluu suojata auringolta?

26:15

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja