Mainos

Siipirikko Jussi-joutsen toipuu Ari-Pekan hoivissa – "Se vähän aina sähisee ja sitten asettuu"

Siipirikko Jussi-joutsen toipuu oululaisen Ari-Pekka Auvisen kotitalon pihapiirissä olevassa hoitolassa. Jussista tuli julkkislintu viime perjantaina, kun sitä hoitoon kuljettanut mies julkaisi videon uteliaasta, etupenkillä liikennettä kuikuilleesta joutsenesta.

– Se voi oikein hyvin, on oikein rauhallinen kaveri. Jotkut joutsenet voivat olla hyvinkin ärhäköitä, mutta tämä vaan vähän sähisee, Auvinen kertoo MTV Uutisille.

Jussi on ollut lämmitettävässä sisähäkissä hoidettavana. Sinne sille viedään päivittäin ruokaa. Aluksi Jussi sähisee, mutta asettuu sitten aloilleen.

– Sen luo voi mennä ihan viereen. Yleensä joutsenten kanssa täytyy olla varovaisempi, kun niillä on pitkä kaula ja nokka voi iskeä kuin salama.

Jussi-linnun toisen siiven sulat ovat rispaantuneet ja katkeilleet, eikä se siksi lennä. Auvinen epäilee, että linnulla on ollut viime kesän sulkasadossa joku ongelma. Siipi kuitenkin korjaantunee itsestään ensi kesän sulkasadossa.

– Se pitäisi vaan saada selviämään sinne seuraavaan kesään.

1:09

"Juuri olin ollut merikotkan kanssa röntgenissä..."

Suunnitelmana on viedä Jussi Oulujoen virtaavaan kohtaan, joka pysyy sulana talven läpi. Siinä lintua voidaan tarkkailla ja ruokkia, mutta se pystyisi kuitenkin talvehtimaan luonnonolosuhteissa. Ennen laskemista jokeen täytyy kuitenkin vielä tarkistaa asiantuntijoiden avulla, tarvitseeko Jussin päässä oleva haava jotain hoitoa.

– Haava näyttää olevan viikkoja, ehkä kuukausiakin vanha, mutta haluan kuulla siitä kuitenkin mielipiteitä.

Jussin toi Auviselle hoitoon Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen jäsen Petri Haapala. Haapala oli ystävänsä kanssa liikkellä, joten he saivat videoitua linnun matkan turvaan.

– Itsekin olen monesti kuljettanut loukkaantuneita lintuja takakontissa ja milloin mitenkin, mutta oli kiva, että tämä saatiin nyt videolle. Kyllä näissä tilanteissa saa välillä liikennevaloissa kanssa-autoilijoilta pitkiä katseita, Auvinen sanoo ja naurahtaa.

Auviselle loukkaantuneiden lintujen hoitaminen on harrastus. Hän iloitsee siitä, että heidän yhdistyksensä on tänä vuonna saanut rahankeräysluvan, ja voivat nyt ottaa lahjoituksia vastaan. Muuten toiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin, ilman yhteiskunnan rahoja.

– Perjantaina Jussin löytäjä soitti minulle, mutta suoraan sanoen en jaksanut lähteä paikalle. Olin juuri ollut nuoren merikotkan kanssa röntgenissä, ja piti vähän oikeitakin töitä saada tehtyä. Onneksi lähellä asuva hoitoringin Haapala pääsi paikalle auttamaan, kertoo Suomen ympäristökeskuksessa tutkijan töitä tekevä Auvinen.

Auvisen hoitolaan päätyy muitakin luonnonvaraisia lintuja. Lintulan elämää voi seurata Instagramissa. Alla olevassa kuvassa on siipensä loukannut merikotka. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.