Sienipiiraat

Sienisatoa alkaa vihdoin löytyä! Kohta kannattaa aloittaa herkullisten suppilovahveroiden etsiminen. Tässä ohje, johon voit käyttää erilaisia sieniä ja myös pakastimessa olevaa vanhaa satoa. Sienet voi halutessaan korvata myös kasviksilla. Valmiista pakasteruistaikinasta kaulitaan näihin terveellisiin piirasiin pohjat.

Sienipiiraat

16-20 kpl

  • 1 pkt ruistaikinaa (500 g)
  • Täyte:
  • 2 rkl voita
  • 1 l tuoreita sieniä, esim. suppilovahveroita, kanttarelleja (tai 300 g pakastesienisilppua)
  • 3 dl Riisi+ohra suurimoseosta kypsänä (ohjeen määrä on keitetty 1 dl:sta raakaa suurimoseosta)
  • 2 sipulia (tai 1 pss pakastesipulikuutioita)
  • 2 keitettyä munaa
  • 2-3 tl yrttisuolaa (mikäli sienissä ei ole suolaa)
  • 1 tl rakuunaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 100 g tuorejuustoa, esim. sieni tai sitruunapippuri (1 ohut rasia)
  • 200 g ranskankermaa (1 tlk)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 dl tuoretta tillisilppua (tai 1 rkl kuivattua)
  • Voiteluun: kananmunaa

Ota taikina sulamaan ja valmista sillä aikaa täyte. Keitä 1 dl Riisi+ohra suurimoseosta (puuro tai irtonainen sopivat molemmat) lähes kypsiksi n. ½ litrassa kasvislientä. Kuullota sillä aikaa sieniä ja hienonnettua sipulia voissa kasarissa. Lisää seokseen munahakkelus ja muut täytteen ainekset ja mausta mieleiseksi. Lisää joukkoon keitetyt suurimot.

Kauli sulaneet taikinalevyt puolta isommiksi. Painele taikinasta pohjia pyöreällä muotilla tai juomalasilla. Kauli pohjat ohuiksi pyöreiksi piiraspohjiksi. Tai jaa kumpikin taikinalevy 10 palaan ja painele sormin tai pulikalla paloista pieniä piiraspohjia.

Levitä niiden päälle täytettä noin ½ cm:n kerros, jätä reunat vapaiksi. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakoiden tapaan. Voitele reunat munalla. Voit tehdä piiraat myös pieniin matalareunaisiin piirasvuokiin, tällöin ei tarvitse rypyttää. Paista 225 asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia kauniin värisiksi.

VINKKI: Voit kokeilla sienien tilalle kasviksia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat