Sienestysvinkit vasta-alkajille – kerää vain tuttuja sieniä

Sienten kerääminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Metsät ovat juuri nyt pullollaan ilmaista ruokaa. Lähde siis rohkeasti metsään poimimaan sieniä ja marjoja.

Jos olet vasta-alkaja, ota mukaan sienikirja, ja aloita parista, helposti tunnistettavasta lajista: herkku- ja punikkitatit, kantarellit ja haperot esimerkiksi tuovat jo koriin täytettä.

Yhtä ainoaa oikeaa sienimetsää ei ole. Sieniä kasvaa niin kuusivaltaisissa lehtomaisissa kangasmetsissä kuin karuissa mäntyvaltaisissakin kangasmetsissä.

Ihanteellinen sienestyspäivä on kuiva ja poutainen. Voi sadepäivänäkin sienestää, silloin sienet tosin tulevat vetisiksi ja painaviksi. Märät sienet täytyy heti valmistaa kotiin tultua, sillä ne eivät kestä säilyttämistä.

Sienestäjän tärkeimmät apuvälineet ovat hyvä sienikori ja sieniveitsi.

Kori

Korin puutteessa ämpärikin käy, mutta muovipussin kanssa yksinään ei kannata metsään lähteä. Sienet painuvat, murskaantuvat ja kuumalla ilmalla alkavat helposti pilaantua muovipussissa.

Varaa taskuun varuille paperipusseja, jos löytäisitkin myös esimerkiksi ryöpättävien sienien esiintymän.

Veitsi

Hyvän sieniveitsen terä on ohut ja tasainen, ja varren toisessa päässä on pehmeä harja. Sieniveitsen puuttuessa voit toki ottaa mukaasi tavallisen hedelmäveitsen ja halutessasi pullasudin tai siveltimen.

Puhdista myös metsässä

Sienet on hyvä puhdistaa alustavasti jo paikan päällä. 

Irrota sieni maasta kokonaisena ja suorita alustava perkaus jo metsässä. Poista jalasta multainen tyvi. Harjaa tai rapsuttele irti helposti lähtevät roskat. Poista tarvittaessa multainen lakin kelmu voitateista ja limanuljaskoista.

Halkaise sieni, ei ole mitään mieltä viedä täysin toukansyömää sientä kotiin.

Laita orakkaat ja haperot eroon muista sienistä, niiden piikit ja heltat murustuvat helposti. Myös limanuljaskat on syytä erottaa, ne värjäävät toiset sienet mustiksi.

Myrkkysientä ei erota mausta!

Laita tunnistamaton, kiinnostava sieni kokonaisena paperipussiin, kirjoita pussiin millaisesta maastosta ja minkä puiden läheisyydestä se on löytynyt. Onko sieni yksin vai osa isompaa ryhmää?

Älä maistele tuntemattomia sieniä. Ainoat, joita sinun tarvitsee maistella, ovat haperot jotta voit erottaa kirpeät ja miedot toisistaan: Ota pieni pala suuhun kielen päähän. Pitele suussa kunnes tunnet sienen kirpeyden tai karvauden, ja sylje sitten pois.

Muista! Mitään myrkkysientä ei voi erottaa maun perusteella. Useat myrkkysienet ovat maultaan hyvin mietoja.

Samoilla paikoilla

Paina mieleesi hyvät sienipaikat – samat sienilajit löytyvätkin yleensä vuodesta toiseen omilta kasvupaikoiltaan, jos olosuhteet pysyvät muuten samoina.

Ota mukaasi vesipullo ja pienet eväät. Muista katsella ympärillesi, ja pysyttele alkuun tutussa metsässä, ettet eksy. 

Juttu on julkaistu aiemmin 07/2015

Lue myös:

    Uusimmat