Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Outo sieni, jota kannattaa nyt poimia: "Todella maukas"

7:12Sienestyskausi huipentuu – maistuvia vinkkejä erilaisiin sieniherkkuihinKatso videolta asiantuntijoiden vinkit: Näitä sieniä kannattaa nyt poimia!
Julkaistu 25.09.2025 07:46

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Oletko maistanut limanuljaskaa tai rusko-orakasta? Metsät ovat nyt pullollaan herkullisia ruokasieniä, jotka ovat monille vielä täysin outoja.

Kuten Martat jo elokuussa muistuttivat, sienet ovat terveellistä, edullista ja monikäyttöistä ravintoa. Niitä voi valmistaa ja säilöä monin tavoin. 

Huomenta Suomessa vierailtiin viikonloppuna Helsingin Hakaniementorilla järjestetyissä Sienijuhlissa, jossa päästiin tutustumaan erilaisiin ruokasieniin.

Lue myös: Moni ei ole edes maistanut syksyn superherkkua – terveellistä ja edullista!

Ei nimi sientä pahenna

Sieniseuran sihteeri Petri Salmela esitteli muutamia erinomaisia ruokasieniä, jotka monelta jää keräämättä. 

Aina sienten nimet eivät varsinaisesti houkuttele niitä poimimaan – uskoisitko itse limanuljaskan olevan herkullinen ruokasieni?

– Se on erinomainen sieni, ruotsiksi sitruunasieni. Sen maku on sitruunainen ja on hapokkuutta. Ihan mahtava maustesieni. Suosittelen, vaikka on limainen – limat saa pois.

Lue myös: Älä juo alkoholia, jos syöt tätä sientä – seuraukset voivat olla rajut

Asiantuntija suosittelee: Poimi nyt rusko-orakasta

Jos asiantuntijan pitäisi valita nyt yksi ruokasieni, jota hän suosittelisi suomalaisten sienikoriin uutena tulokkaana, mikä se olisi?

– Pidän näistä rusko-orakkaista. Tämä on turvallinen sieni oppia.

vaalea-orakas rusko-orakas sienet

Salmelan mukaan monille vielä tuntemattomia rusko-orakkaita kasvaa tällä hetkellä todella paljon.

– Tämä on todella maukas. Jos paahtaa pannulla, niin maku on pähkinäinen.

Rusko-orakas on Salmelan mukaan hyvä peruslaji opetella seuraavaksi, jos haluaa tattien, kantarellien ja suppilovahveroiden rinnalle jotain uutta. 

Orakkaat hyviä vasta-alkajille

Orakkaat ovat hyviä sieniä myös vasta-alkajalle, koska niiden näköisiä myrkyllisiä sieniä ei ole. Ne voi valmistaa ilman ryöppäystä. 

Luontoportin mukaan rusko-orakkaan saattaa joskus sekoittaa vaaleaorakkaaseen, joka on rusko-orakasta suurempi ja vaaleampi, ja jonka piikit ovat johteiset. Myös vaaleaorakas kuuluu Ruokaviraston suosittelemiin ruokasieniin.

Mitä sientä kokki Jyrki Tsutsunen suosittelee erityisesti testaamaan? Katso sienivinkit yllä olevalta videolta. 

Lue myös: Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein

Lisää aiheesta:

Paikoin runsas saalis, paikoin ihan tyhjää – sienisadossa on nyt paljon vaihteluaMoni ei ole edes maistanut syksyn superherkkua – terveellistä ja edullista!Tätä sientä asiantuntija suosittelee nyt poimimaan: "Aivan loistava!"Metsien ilmaista herkkua löytyy nyt kilokaupalla! Loistava raaka-aine kermaiseen kastikkeeseenRuokatoimittaja Katin supernopea tapa kantarellien puhdistamiseen: "Ei ole aikaa hirvittävään sutimiseen"Metsät pursuavat tatteja ja kantarelleja – sienikausi alkoi tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin
RuokaSienetHuomenta SuomiMakuja
Vaalea-orakas ja rusko-orakas Sieniseuran Petri Salmelan käsissä.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:40
    Talous

    PTT: Ruoka kallistuu tänä vuonna 2,5 prosenttia – naudanliha vielä enemmän

  • Eilen17:16
    Joulu

    Kolme kuukautta jouluun: Tästä syystä joulumakeisia myydään jo nyt

  • Eilen07:47
    Ruokakauppa

    Espooseen avautui kauppa, jossa myydään poikkeuksellisen halpaa ruokaa – asiakasryntäys

  • ti17:17
    Ruokaniksit

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • ti13:43
    Ravintolat

    Nohon ravintola sulkee yllättäen ovensa Helsingissä