Mainos

Siemens-liesituuletin viimeistelee upean avokeittiön

Grand Designs Suomi -ohjelmassa päästään seuraamaan Auvisen Aalto -talon rakentumista Jyväskylään. Auvisen perheen näyttävä avokeittiö on samaa tilaa ruokailu- ja oleskeluhuoneen kanssa – yli kolmimetrinen saareke erottaa keittiön muista tiloista. 

Avokeittiöiden suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota muotoiluun. Esimerkiksi pinnat ovat yhtenäisiä kalusteovipintoja ja kodinkoneet, kuten astianpesukone ja kylmälaitteetintegroidaan usein kalusteovien taakse yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi. Myös kodinkoneiden äänitasoon kiinnitetään huomiota.

Sen sijaan avokeittiön liesituuletin jää usein turhan vähälle huomiolle, vaikka laite on toiminnallisuuden kannalta tärkeä osa kokonaisuutta. Liesituuletin sekä estää ruoanvalmistuksessa syntyvien hajujen ja käryjen leviämisen oleskelutiloihin että on osa sisustusta. Liesituulettimen valinnassa oleellisia tekijöitä ovatkin laitteen muotoilu, teho ja äänitaso. Lisäksi kannattaa huomioida valaistus. 

Aikaisemmin käytettiin useimmiten kattoon kiinnitettävää, keittotason yläpuolella olevaa liesituuletinta, joka myös jonkin verran esti näkymää keittiöstä olohuoneeseen. Nykyisin markkinoilla on useita vaihtoehtoja, jotka eivät peitä näkymää. Nykyliesituulettimet ovat myös hyvin tehokkaita ja äänitasoltaan hiljaisia, tuotepäällikkö Eda Saridogan Siemens-kodinkoneista kertoo. 

Erilaisia liesituuletintyyppejä

Pöytätasoon asennettavat liesituulettimet, esimerkiksi Siemens inductionAir ovat yleistyneet viime aikoina erittäin nopeasti. Keittotason keskelle integroitavan liesituulettiminen asentaminen on helppoa ja se vie vain vähän, eli yhden laatikon verran, tilaa keittotason alta. 

Niin ikää pöytätasoon asennetava downDraft-liesituuletin nousee esille, kun liesituuletin käynnistetään. Ilmankiertoa ohjaa tyylikäs lasiseinä. Tämä tuuletin vaatii tilaa keittotason takaa, jonne se asennetaan. 

Avokeittiöön sopii oivallisesti myös kattoon keittotason yläpuolelle integroitu liesituuletin, kuten Auvisten keittiössä. Tuuletin käynnistetään kauko-ohjauksella tai Home Connect -sovelluksella. Auvisten tuuletin on yhdistetty keittotason ohjaukseen, joten sitä voidaan ohjata myös tason kautta.

Modernia automatiikkaa

MAINOS SIEMENS3

Liesituulettimen rasvasuodatin poistaa ilmasta rasvan ennen kuin ilma ohjataan edelleen joko hormiin tai aktiivihiilisuodattimen kautta takaisin huoneilmaan. Liesituulettimen valinnassa tuleekin huomioida myös sen asennus joko poistoilmaan, jolloin ilma ohjataan ulos hormin kautta, tai kiertoilmatoimiseksi erilaisten aktiivihiilisuodatinvaihtoehtojen avulla. 

– Puhdistusteholtaan parhaimmat suodatinratkaisut ovat jo verrattavissa poistoilmaan liitettäviin ratkaisuihin. Energiansäästön kannalta kiertoilmatoimiset ratkaisut ovat aina parempia, koska niissä lämmintä ilmaa ei ohjata pois keittiöstä, Saridogan sanoo. 

Osassa Siemensin monipuolisia nykyliesituulettimia on automatiikkaa, joka ohjaa tuulettimen tehoa sen mukaan, minkä verran ruoanvalmistuksessa syntyy käryä. Muita käyttömukavuutta lisääviä toimintoja ovat mm. muistutus rasvasuodattimen puhdistuksesta tai aktiivihiilisuodattimen vaihdosta, sekä automaattinen jälkikäynti, jolloin tuuletin sammuu automaattisesti tietyn ajan kuluttua. WiFi-liitettävyys puolestaan tuo mahdollisuuden ohjata liesituuletinta keittotason ohjauksella tai ääniohjauksella. 

Liesituuletin kannattaa käynnistää aina heti, kun aloittaa ruoanvalmistuksen ja pitää päällä vielä kymmenisen minuuttia kokkailun päätyttyäkin, jotta tuuletin kuivuu sisältä. Muista puhdistaa liesituulettimesi rasvasuodatin säännöllisesti ja vaihda myös aktiivihiilisuodatin käyttöhjeessa annetun vaihtovälin mukaan.

SIEMENS KODINKONEET

Lue myös:

    Uusimmat