Sibelius sai inspiraation nimeensä merikapteenilta – ”Ihastui käyntikorttiin”

Sibeliuksen pöydässä 24:36

Tietokirjailijat Ritva ja Risto Lehmusoksa kertoivat Studio55.fi-lähetyksessä kirjastaan Jean Sibeliuksen pöydässä, sekä siitä, miten säveltäjä sai tunnetun nimensä.

Moni tietää tarinan siitä, kuinka nuorta säveltäjää Jean Sibeliusta kutsuttiin ystävien kesken Janneksi. Syntymänimeltään hän oli kuitenkin Johan Christian Julius ja nimi Jean tuli yllättävällä tavalla.

Risto Lehmusoksa kertoo, kuinka Sibeliuksen merikapteenisetä oli kuollessaan jättänyt jälkeensä kasan käyntikortteja. Janne-niminen setä oli matkustellut ympäri Eurooppaa, joten käyntikortteihin oli painettu kansainvälisempi nimi Jean.

– Ja Sibelius, joka oli silloin jo opiskelija, ihastui näihin käyntikortteihin. (Hän) otti ne käyntikortit ja kirjoitti Pehr-sedälle Tukholmaan, että ”Jean on oleva minun musikaalinen nimeni”.

Tietokirjailijapariskunta on aikaisemminkin kirjoittanut tunnettuihin henkilöihin liittyviä ruokakirjoja. Vastaavat on julkaistu Mannerheimista ja Urho Kekkosesta. Sibeliuksen perikunta olikin pyytänyt Lehmusoksia tekemään säveltäjästä samankaltaisen teoksen.

Kirjassa esitellään muun muassa Sibeliuksen lempiruokia, sekä annoksia tämän matkoilta. Ritva Lehmusoksa kertoo, että muun muassa kirjassa esitellyt hotelli Kämpin osterit valmistettiin aidossa ympäristössä Kämpin keittiömestarin toimesta.

Risto Lehmusoksa sanoo, ettei kirja ei kuitenkaan käsittele vain ruokaa.

– Se ei ole mikään keittokirja vaan se on elämäkerta gastronomian näkökulmasta.

Kuinka Sibelius vaikutti lapsuutensa ruokapöytään? Minkälaisia tarjoiluja oli Sibeliuksen kodissa Ainolassa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat