Sianpääsylttyä, joululeipää ja lipeäkalaa - Kati Napan joulu

TV-kokki Kati Nappa on selvästikin jouluihmisiä. Vaikka tänä vuonna on tulossa rauhallinen joulu aikuisten lasten matkatessa Itä-Suomeen on jouluvalmisteluja jo tehty. Ensimmäiset joululahjat Kati hankkii messuilta tai myyjäisistä jo lokakuun puolella. Vävypojat saattavat löytää pukinkontista esimerkiksi varvassukat, joissa jokaiselle varpaalle on oma kolonsa. Mitään "liikahössöä" joulua Kati Nappa ei halua viettää, tärkeämpää on joulun tuoksut, jouluruuat ja hyvä mieli.

Ymmärrettävistä syistä Katin jouluun kuuluu monipuolinen ruokapöytä. Kaikkea hän ei kuitenkaan tee itse, esimerkiksi laatikot, imellettyä perunalaatikkoa lukuunottamatta (ja joskus sekin), ostetaan Helsingin Hakaniemen hallista.

- Siirrän valmiit laatikot kauniisiin astioihin ja pääsen vähän vähemmällä kuin, että tekisin alusta alkaen kaiken itse. Sitä paitsi pienten määrien tekeminen alusta alkaen on turhan työlästä. Kauppahalleista saa pieniltä valmistajilta todella maukkaita laatikoita. Minun joulun 'must' on joululeipä ja sitä annan myös lahjaksi. Voin myös kuvitella joulun ilman kinkkua, mutta en ilman omatekemää sianpääsylttyä. Se on muuten halutuin valmistamani joululahja ja vien sylttyä yleensä ainakin kuuteen paikkaan.

Madetta, silliä, siikaa, lohta....

Rosollia kutsutaan Katin kotona 'sallatiksi', aivan kuten Turun suunnalla on tapana. Sallattiin ei saa lisätä missään nimessä silliä ja punajuuret keitetään itse. Kaupanpurkista otetut punajuuret tuovat sallattiin liikaa etikan makua. Myös kala eri muodoissa kuuluu ehdottomasti perheen jouluaikaan.

- Minähän tykkään kovasti kalasta. Joulupöydässä on ainakin graavattua siikaa ja lohta. Joskus myös mätiä, joka menee toisaalta vähän hukkaan, koska eihän sitä määrättömästi jaksa herkutella. Ruokalajejahan on pöydässä aina runsaasti. Silliä on pöydässä tietysti myös. Ennen joulua nautimme usein madetta, jonka mädin pakastan ja pari päivää ennen tarjoilua sulatan (poistan mädin pusseista vasta kohmeisena) ja suolaan. Joulun odotusajan herkku taas on lipeäkala, jota syömme kolme-neljä kertaa ennen joulua. Joulupöytään lipeäkala ei sitten enää mahdu. Niin sanottuja kausiherkkuja ei saisi yleensäkään syödä kovin monta kertaa, silloin niistä menee maku. Esimerkiksi syyskesällä rapujen hohto säilyy vuodesta toiseen, kun niitä nautiskelee vain muutaman kerran kauden aikana.

Tänä jouluna Kati Nappa matkustaa Tapanin iltana Tukholmaan. Tapaninpäivän perinteisiin on kuulunut kutsua sukua ja ystäviä Tapaninpäiväkalkkunalle. Ruokapöydän päähuomion saa silloin suuren suuri omenoilla ja päärynöillä täytetty mehevä kalkkunapaisti. Kokonaisessa kalkkunassa riittää kuitenkin niin paljon syömistä, että se kannattaa valmistaa vain jos on tarpeeksi vieraita tulossa kylään.

Ei turhaa stressiä

Joulu on lasten juhla ja kun lapset ovat lennähtäneet pesästä ja ensimmäinen lapsenlapsikin on vielä liian pieni, tulee joulun vietostakin rauhallisempi. Kati ei ota joulusta suurta stressiä. Horoskoopiltaan hän on neitsyt ja tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koti pidetään jatkuvasti siistissä kunnossa. Ei siis tarvitse joulusiivouksestakaan ottaa paineita. Matotkin saivat ristiäisen jälkeen marraskuussa "lumipesun" juuri sataneessa lumessa, joten niin kutsuttu joulusiivouskin tuli tehtyä.

- En leivo enää pipareita enkä joulupullaa, koska saamme niitä joululahjaksi tyttäriltä. Aaton vietämme elämänkumppanini kanssa rauhallisesti. Saunomme, syömme ja kiertelemme illalla Hietaniemen hautausmaalla katsomassa kynttilöitä ja haukkaamassa happea. Hautausmaakävelyn jälkeen piipahdamme joulukahvilla ystävien luona, jotka asuvat hautausmaan lähellä. Joulukirkkossa ei ole tullut käytyä aikoihin, kertoo Kati.

Kuusen tuoksua

Joululiinat ja työkavereilta saadut kauniit enkelit esille, joulukranssi oveen jo hyvissä ajoin ja isot kyntteliköt ikkunalaudoille sekä jouluvalot parvekkeelle. Ensimmäisenä adventtina Katilla on tapana on leipoa joulutorttuja ja kuunnella Hoosiannaa televisiosta. Kati kertoo jouluvalmisteluista siihen malliin, että perheen Helsingin keskustassa sijaitsevassa kodissa on selvästikin kaunis joulutunnelma.

- Joulukuusta ja kuusen tuoksua rakastan. Haemme kuusen torilta pari päivää ennen joulua ja koristelemme sen. Joka vuosi väittelemme siitä, miten paljon ja mitä kuuseen laitetaan. Ei kuitenkaan mitään jenkkityylisiä, yliampuvia koristeita. Omatekoiset, ei välttämättä edes niin kovin kauniit joulukoristeet laitetaan kuuseen vuodesta toiseen. Niissä on niin paljon muistoja ja tunnelmaa.

Lahjassa on oltava ideaa

Entä onko tv-kokilla jo lahjatoivelista kirjoitettu?

- Ei minulla ole varsinaisesti mitään joululahjatoivetta. En kestä liikaa tavaraa, kippoja ja kuppeja huushollissa on jo yllin kyllin. Mielestäni lahjassa pitää olla ideaa tai jokin pikkuhauskuus. Ruokalahjat ovat aina mukavia. Erikoishilloa, sienipurkkeja ja sen sellaista on mukava antaa ja saada. Jos ei ehdi itse tehdä, kannattaa käydä myyjäisissä.

Kati Napan joululeipä

1 l piimää 50-75 g hiivaa 2 tl suolaa 1-2 dl siirappia 2-3 tl pomeranssinkuorta 2-3 tl anista tai fenkolia 6 dl ruisjauhoja 2 dl vehnä- tai/ja ruisrouhetta 1,4-1,7 l vehnä- tai hiivaleipäjauhoja 1-2 dl rusinoita 1-2 dl rouhittuja pähkinöitä tai manteleita tai auringonkukan siemeniä 1 dl öljyä voiteluun: siirppia ja vettä

1. Nosta hiivataikinan ainekset mielellään huoneenlämpöön jo hyvissä ajoin. 2. Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi ja murusta sekaan hiiva. 3. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Vatkaa joukkoon ruisjauhot ja rouhe. 4. Alusta taikina kimmoisaksi vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla. Lisää öljy loppuvaiheessa. Jos teet leipien pinnalle letti- tms koristeita, ota pala taikinaa sivuun ja lisää vasta sen jälkeen pähkinät ja rusinat. 5. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi eli noin 1 tunti. 6. Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa se 4-6 osaan. Pienet leivät on mukavampi antaa lahjaksi ja myös pakastaa. 7. Leivo pyöreiksi tai pitkiksi limpuiksi. Anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia. Kaikki leivät eivät mahdu saman aikaisesti uuniin, vaan ne täytyy paistaa kahdessa erässä ellei uunisi ole kiertoilmauuni. Jotta toinen pellillinen ei kohoaisi liikaa, se on hyvä nostaa kohoamaan vähän viileämpään (vaan ei vetoiseen) paikkaan. 8. Tee osasta taikinaa koristeita leipien pinnalle. Letitä kolmesta kapeasta säikeestä lettejä tai ota litteäksi taputetusta noin 1 cm:n paksuisesta taikinapalasta piparkakkumuotilla erilaisia koristeita. 9. Voitele leivät siirappivedellä ja paista 200 asteessa 20-30 min. Lisää taikinakoristeet, voitele uudelleen siirappivedellä ja paista vielä 10-15 min. Kokeile kypsyyttä pohjaan kopsauttamalla. Ontto ääni on merkki kypsästä leivästä. Nosta leivät jäähtymään ritilälle.

Joululahjavalvojaisiin, glögijuhliin tai joulupöytään

Kylmäsavulohipiparit

Pieniä ruskeita piparkakkujaKylmäsavulohiviipaleitaRanskankermaaLakkahilloa

1. Nosta rasvalla sipaistulle piparille ohut pieni viipale lohta kauniisti kiehkuralle. 2. Tipauta lohelle vähän ranskankermaa ja sen päälle pikkuisen lakkahilloa. ( jännittävä makuyhdistelmä, kuten aluksi oli pipari+sinihomejuustokin). 3. Voit tarjota kaikki raaka-aineet myös erikseen ja jokainen voi itse rakentaa piparit.

Teksti: Tanja HuutonenKaksi viimeistä kuvaa Katin albumista.

Lue myös:

    Uusimmat